Hirviviinit Chilestä ja Italiasta

Kokoonnuimme porukalla nauttimaan hirveä kahdella eri tapaa sekä hirviviinejä. Hirviviinit olivat kuusi viiniä, joista Viinikartta valitsi kolme ja Pullon henki -blogi toiset kolme. Olimme sopineet etukäteen, että viinit valitaan Italiasta ja Chilestä. Samaa maateemaa aiomme käyttää jatkossa vuoden 2016 yhteisissä maisteluissamme. Mutta mikä oli paras hirviviini?


Hirvi-illan menu oli Pullon hengen käsialaa:
  • Hirvi- ja punajuuricarpacciota aurajuustolla
  • Savuinen kurpitsa-valkosipulikeitto
  • Kermainen hirvipata
  • Hirvenpaistia roseena
  • Välijuustot
  • Aronia-tiramisu


Hirvipata: viinin täyteläisyys ja runsaus ovat oleellisia ja hapokkuus taas leikkaa kermaisuutta.

Syrah Chilestä

Pangea Syrah (Chile, Colchagua Valley, 44,90 €). Pangea oli annettujen pisteiden mukaan paras viini sellaisenaan. 9/10 maistajaa antoi sille pisteitä. Ykkössijoja oli 5. Menestykseen varmasti vaikutti viinin tyyli: täyteläinen ja suuri viini. Pangean tuhti täyteläisyys, herukkainen hapokkuus, tumma mehevyys, selvä mausteisuus ja monipuolinen tammisuus noudatteli Chilen Syrahien tyyliä. Tähän hintaan sen tyylin sai varsin tyylikkäässä paketissa. Tammisuudesta voi erottaa tupakkaa, nahkaa, lakritsia, suklaata, vaniljaa - kaikkea löytyy. 2008 vuosikerran tanniinit olivat pyöristyneet, mutta toimivat roseepaistin kanssa hyvin. Pieniä epäilyksiä kuitenkin heräsi tämän viinin ruokaominaisuuksista, sillä nautiskeluviininä tämä on parhaimmillaan. Koska tämä viini on poistunut Alkon valikoimasta, vaihtoehtoinen chileläinen laatuviini olisi esimerkiksi Sideral (29,90€)

Carignan Chilestä

Torres Cordillera Carignan (Chile, Curicó, 20,50 €). Torresin viini jäi pisteiden perusteella viidenneksi. Erittäin täyteläinen, hyvän hapokas ja huikean mausteinen marjaisuus siivitti viinin roseisen hirven kanssa todella hienoihin mittoihin. Tämä viini oli mielestämme jopa paras hirviviini: hapot toimivat padan kermaisuuden kanssa ja tiukat tanniinit pelasivat hienosti roseehirven kanssa. Monipuolinen ja hieno ruokaviini.

Syrah Chilestä

Leyda Single Vineyard Canelo Syrah (Chile, San Antonio, 14,48 €). Leyda jäi pisteiden perusteella viimeiseksi. Leydan Syrah oli tunnistettavissa saman tyyliseksi kuin Pangea. Valitettavasti tyyli tuntui tässä seurassa monipuoliselta, mutta myös hieman karulta: punajuurta, maanläheisyyttä, vihreää yrttiä (minttua) ja kasvismaisuutta (oliivia). Nämä aromit hedelmäisyyden, mustaherukan ja mausteisuuden seurassa olivat hieman epämiellyttävässä tai epätasapainoisessa muodossa. Tammiaromeista löytyi myös pientä lääkemäisyyttä. Ei tämäkään missään nimessä ollut huono viini, mutta muut viinit olivat selvästi parempia. Vihreys ja raakuus väheni kuitenkin ruoan kanssa, joten ruokaviininä on toimiva.

Chianti, Toscana, Italia

Borgo Salcetino Lucarello Riserva (Italia, Toscana, DOCG Chianti Classico, 19,99 €). Chianti oli oikein mainio tapaus ja tuli pisteiden perusteella kolmanneksi. Se sai pisteitä tasaisesti seitsemältä kymmenestä. Chianti oli hapokkaan hedelmäinen, mm. kirsikkaa, ja tammisuutta oli nahkan ja kevyen kahvin muodossa. Tämä on tasapainoinen chianti, kokonaisuus hyvin miellyttävä ja pehmeä. Riittävät tanniinit purevat hyvin roseehirvelle ja viini toimii myös kermaisen hirvipaistin kanssa. Torresin viinin kanssa tämä oli paras hirviviini.

Taurasi, Campania, Italia

Meillä oli tastingissa hyvin vanha taurasi, vuosikerta 1986. Myös Alkossa on myynnissä vastaava tanniinipommi Feudi di San Gregorio Taurasi. Taurasi tuli pisteiden perusteella toiseksi, vaikka sai pisteitä vain puolelta maistajista. Maistamamme Radicin Taurasi on Napolin läheltä ja tehty Aglianico-rypäleestä. Rypäle tuottaa viiniin vahvan tanniinisuuden ja tällaiset viinit ovat hyvin pitkäikäisiä. Viini oli selvästi ikääntynyt ja rusehtavan sävyinen. Viini oli pehmeä, marjainen ja tanniinit tuntuivat kuitenkin vielä edelleen. Oikein mainio nautiskeluviini, mutta ikääntyneen viinin ominaisuudet eivät riittäneet ruoalle. Valitse siis tuoreempi taurasi roseehirvelle.

Nero d'Avola Sisiliasta Italiasta

Planeta Santa Cecilia (Italia, Sisilia, DOC Noto, 24,90 €). Tämä Sisilian viini tuli pisteiden perusteella neljänneksi. Tanniinit olivat kohtuullisen kireät ja täyteläisyys keskitasoa. Viiniä yrittää kannattella kiva marjainen hapokkuus, mausteisuus ja tamminen aromikkuus. Tämä oli kuitenkin pieni pettymys, koska odotukset olivat korkealla ja Planeta on mielenkiintoinen tuottaja. Ei huono viini, mutta ei toiminut täydellisesti sellaisenaan eikä ruoalla. Koska tämä viini on poistunut myynnistä, vastaava sisilialainen olisi Cos Cerasuolo di Vittoria Classico 2013 (29,90€)


Opimme, että ruoka muuttaa viinin makua. Esimerkiksi kasvismaisuus voi hävitä viinistä ruoan seurassa ja tuntua siten paljon miellyttävämmältä. Tummat liharuoat tykkäävät runsaista ja rotevista punaviineistä. Tanniinit pehmenevät ruoan seurassa ja ne toimivat erityisen hyvin roseekypsän lihan kanssa. Satokauden juurekset ja padan runsas aromikkuus kaipaavat viiniltä monipuolisia, voimakkaita ja ehkä hieman juureviakin aromeja. Sen sijaan selkeämakuiselle fileetyyppiselle lihalle tai paahtopaistille taas sopii tasainen ja tanniiininen viini. Sinänsä suuri ja paljon pisteitä saanut viini, kuten Pangea, ei välttämättä ole paras ruokaviini.

Kaksi parasta hirviviiniä:
Torres Cordillera Carignan
Borgo Salcetino Lucarello Riserva (Chianti)
Lisää hirviviinejä tästä linkistä:
Erittäin täyteläistä hirvelle


Hirvenpaistia roseena: viinissä saa olla tanniineja.


Välijuustot


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit