Hirviviinit Chilestä ja Italiasta

Kokoonnuimme porukalla nauttimaan hirveä kahdella eri tapaa sekä hirviviinejä. Hirviviinit olivat kuusi viiniä, joista Viinikartta valitsi kolme ja Pullon henki -blogi toiset kolme. Olimme sopineet etukäteen, että viinit valitaan Italiasta ja Chilestä. Mutta mikä oli paras hirviviini?


Hirvi-illan menu oli Pullon hengen käsialaa:
  • Hirvi- ja punajuuricarpacciota aurajuustolla
  • Savuinen kurpitsa-valkosipulikeitto
  • Kermainen hirvipata
  • Hirvenpaistia roseena
  • Välijuustot
  • Aronia-tiramisu


Hirvipadan kanssa viinin täyteläisyys ja runsaus ovat oleellisia. Myös hapokkuuden pitäisi olla hyvällä tasolla, sillä se leikkaa padan kermaisuutta.

Syrah Chilestä

Pangea Syrah (Chile, Colchagua Valley, 44,90 €). Pangea oli sokkomaistelussa annettujen pisteiden mukaan paras viini sellaisenaan. Yhdeksän kymmenestä maistajasta antoi sille pisteitä. Ykkössijoituksia oli 5. Menestykseen varmasti vaikutti viinin tyyli, sillä Pangea on täyteläinen ja suuri viini. Pangean tuhti täyteläisyys, herukkainen hapokkuus, tumma mehevyys, mausteisuus ja monipuolinen tammisuus noudatteli Chilen Syrahien tyyliä. Tähän hintaan sen tyylin sai varsin tyylikkäässä paketissa. Viinin tammisuudesta voi erottaa tupakkaa, nahkaa, lakritsia, suklaata ja vaniljaa. Tämän 2008 vuosikerran tanniinit olivat jo pyöristyneet, mutta toimivat roseepaistin kanssa aika hyvin. Pieniä epäilyksiä kuitenkin heräsi tämän viinin ruokaominaisuuksista, sillä nautiskeluviininä tämä on parhaimmillaan. Koska tämä viini on poistunut Alkon valikoimasta, vaihtoehtoinen chileläinen laatuviini olisi esimerkiksi Sideral (29,90€).

Carignan Chilestä

Torres Cordillera Carignan (Chile, Curicó, 20,50 €). Torresin viini jäi sokkomaistelun pisteiden perusteella viidenneksi. Erittäin täyteläinen, hyvän hapokas ja huikean mausteinen marjaisuus siivittivät viinin roseekypsän hirven kanssa todella hienoihin mittoihin. Tämä viini oli mielestämme jopa paras hirviviini monipuolisuuden ansiosta, sillä hapot toimivat padan kermaisuuden kanssa ja tiukat tanniinit taas pelasivat yhteen roseehirven kanssa. Monipuolinen ja hieno ruokaviini kaiken kaikkiaan.

Syrah Chilestä

Leyda Single Vineyard Canelo Syrah (Chile, San Antonio, 14,48 €). Leyda jäi sokkomaistelun pisteiden perusteella viimeiseksi. Leydan Syrah oli tunnistettavissa saman tyyliseksi kuin Pangea. Valitettavasti tyyli tuntui tässä seurassa hieman karulta: punajuurta, maanläheisyyttä, vihreää yrttiä (minttua) ja kasvismaisuutta (oliivia). Nämä aromit mustaherukan ja mausteisuuden seurassa olivat hieman epämiellyttävässä tai epätasapainoisessa muodossa. Tammiaromeista löytyi myös pientä lääkemäisyyttä. Ei tämäkään missään nimessä ollut täysin huono viini, mutta kovatasoisessa seurassa muut viinit olivat selvästi parempia. Vihreys ja raakuus väheni kuitenkin ruoan kanssa, joten ruokaviininä myös Leydan Syrah on toimiva.

Chianti Classico, Toscana, Italia

Borgo Salcetino Lucarello Riserva (Italia, Toscana, DOCG Chianti Classico, 19,99 €). Chianti oli oikein mainio tapaus ja tuli pisteiden perusteella kolmanneksi. Se sai pisteitä tasaisesti seitsemältä kymmenestä. Chianti oli hapokkaan kirsikkaisen hedelmäinen ja tammisuutta löytyi nahkan ja kevyen kahvin muodossa. Tämä oli tasapainoinen chianti, kokonaisuus oli hyvin miellyttävä ja pehmeä. Chiantin riittävät tanniinit purevat hyvin roseehirvelle ja viini toimii laadukkaasti myös kermaisen hirvipaistin kanssa. Torresin viinin kanssa tämä oli paras hirviviini.

Taurasi, Campania, Italia

Meillä oli tastingissa hyvin vanha 30-vuotinen taurasi, vuosikertaa 1986. Myös Alkossa on myynnissä vastaava tanniinipommi Feudi di San Gregorio Taurasi. Tyylikäs taurasi tuli pisteiden perusteella toiseksi, vaikka sai pisteitä vain puolelta maistajista. Osa arvosti ikääntynyttä viiniä korkealle. Maistamamme Radicin Taurasi oli Napolin läheltä ja tehty Aglianico-rypäleestä. Rypäle tuottaa viiniin vahvan tanniinisuuden ja tällaiset viinit ovat hyvin pitkäikäisiä. Viini oli selvästi ikääntynyt ja rusehtavan sävyinen. Viini oli suutuntumaltaan pehmeä, maku marjainen ja tanniinit tuntuivat kuitenkin edelleen. Oikein mainio nautiskeluviini, mutta ikääntyneen viinin ohentuneet ominaisuudet eivät riittäneet ruoalle. Alkosta saatava tuoreempi taurasi sopii mediumkypsälle lihalle eli on roseehirvelle passeli.

Nero d'Avola Sisiliasta Italiasta

Planeta Santa Cecilia (Italia, Sisilia, DOC Noto, 24,90 €). Tämä Sisilian viini tuli pisteiden perusteella neljänneksi. Tanniinit olivat kohtuullisen kireät ja täyteläisyys keskitasoa. Viiniä yritti kannattella kiva marjainen hapokkuus, mausteisuus ja tamminen aromikkuus. Tämä oli kuitenkin pieni pettymys, koska Planeta on mielenkiintoinen tuottaja ja sitä myötä odotukset olivat korkealla. Ei tämäkään ollut huono viini, mutta se ei toiminut täydellisesti sellaisenaan eikä ruoalla. Koska tämä viini on poistunut Alkon myynnistä, vastaava sisilialainen olisi Cos Cerasuolo di Vittoria Classico 2013 (29,90€)


Opimme, että ruoka muuttaa viinin makua. Esimerkiksi kasvismaisuus voi hävitä viinistä ruoan seurassa ja tuntua siten paljon miellyttävämmältä. Tummat liharuoat tykkäävät runsaista ja rotevista punaviineistä. Satokauden juurekset, hirvipadan runsas aromikkuus ja täyteläisyys kaipaavat viiniltä aromeiltaan runsasta ja pehmeän hillomaista tyyliä, jossa tanniinit eivät ole pääasiassa. Sen sijaan selkeämakuiselle roseekypsälle hirvenlihalle sopii roteva ja tanniininen viini. Sinänsä suuri ja paljon pisteitä saanut Pangea ei välttämättä ollut paras ruokaviini, koska sitä teki mieli nauttia sellaisenaan.

Kaksi parasta hirviviiniä, jotka sopivat monipuolisesti erilaisille hirvenliharuoille:
Torres Cordillera Carignan
Borgo Salcetino Lucarello Riserva (Chianti Classico)
Löydät lisää erittäin täyteläisiä hirviviinejä tästä linkistä:
Erittäin täyteläistä hirvelle


Hirvenpaistia roseena: viinissä saa olla tanniineja.


Välijuustot


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit