Hirviviinit Chilestä ja Italiasta

Kokoonnuimme pienellä porukalla nauttimaan hirveä kahdella eri tapaa sekä hirviviinejä. Hirviviinit olivat kuusi viiniä, joista Viinikartta valitsi kolme ja Pullon henki -blogi toiset kolme. Olimme sopineet etukäteen, että viinit valitaan Italiasta ja Chilestä. Samaa maateemaa aiomme käyttää jatkossa vuoden 2016 yhteisissä maisteluissamme. Mutta mikä oli paras hirviviini?


Hirvi-illan menu oli Pullon hengen loistavaa käsialaa:
  • Hirvi- ja punajuuricarpacciota aurajuustolla
  • Savuinen kurpitsa-valkosipulikeitto
  • Kermainen hirvipata
  • Hirvenpaistia roseena
  • Välijuustot
  • Aronia-tiramisuHirvipataa


Syrah Chilestä


Pangea Syrah (Chile, Colchagua Valley, 44,90 €). Pangea oli annettujen pisteiden mukaan paras viini sellaisenaan. 9/10 maistajaa antoi sille pisteitä. Ykkössijoja oli 5. Menestykseen varmasti vaikutti viinin tyyli: täyteläinen ja suuri viini. Pangean tuhti täyteläisyys, herukkainen hapokkuus, tumma mehevyys, selvä mausteisuus ja monipuolinen tammisuus noudatteli Chilen Syrahien tyyliä. Tähän hintaan sen tyylin sai varsin tyylikkäässä paketissa. Tammisuudesta voi erottaa tupakkaa, nahkaa, lakritsia, suklaata, vaniljaa - kaikkea löytyy. 2008 vuosikerran tanniinit olivat pyöristyneet, mutta toimivat roseepaistin kanssa hyvin. Pieniä epäilyksiä kuitenkin heräsi tämän viinin ruokaominaisuuksista.


Carignan Chilestä


Torres Cordillera Carignan (Chile, Curicó, 20,50 €) Torresin viini jäi pisteiden perusteella viidenneksi. Erittäin täyteläinen, hyvän hapokas ja huiken mausteinen marjaisuus siivitti viinin roseehirven kanssa todella hienoihin mittoihin. Tämä viini oli jopa paras hirviviini: hapot toimivat padan kermaisuuden kanssa ja tiukat tanniinit pelasivat hienosti roseehirven kanssa. Monipuolinen ja hieno ruokaviini.


Syrah Chilestä


Leyda Single Vineyard Canelo Syrah (Chile, San Antonio, 14,48 €) Leyda jäi pisteiden perusteella viimeiseksi. Leydan Syrah oli tunnistettavissa saman tyyliseksi kuin Pangea. Valitettavasti tyyli tuntui tässä seurassa hieman karulta: punajuurta, maanläheisyyttä, vihreää yrttiä ja kasvismaisuutta, kuten minttua ja oliivia, tunkee hedelmäisyyden, mustaherukan ja mausteisuuden seurassa hieman epämiellyttävässä muodossa. Tammiaromeista löytyy pientä lääkemäisyyttä. Ei tämäkään missään nimessä ollut huono, mutta muut viinit olivat selvästi parempia. Vihreys ja raakuus väheni ruoan kanssa.


Chianti, Toscana, Italia


Borgo Salcetino Lucarello Riserva (Italia, Toscana, DOCG Chianti Classico, 19,99 €) Chianti oli oikein mainio tapaus ja tuli pisteiden perusteella kolmanneksi. Sai pisteitä tasaisesti seitsemältä kymmenestä. Se oli hapokkaan hedelmäinen, mm. kirsikkaa, ja tammisuutta on nahkan ja kevyen kahvin muodossa. Tasapainoinen Chianti, joka on hyvin miellyttävä ja pehmeä. Riittävät tanniinit purevat hyvin roseehirvelle ja viini toimii myös kermaisen hirvipaistin kanssa. Torresin viinin kanssa tämä oli paras hirviviini.


Taurasi, Campania, Italia


Meillä oli vuosikerta 1986, tässä esimerkiksi Mastroberardino Radici Taurasi 2008. Taurasi tuli pisteiden perusteella toiseksi, vaikka sai pisteitä vain puolelta maistajista. Mukana oli jokeripullo, vuoden 1986 Radicin Taurasi. Viini on Napolin läheltä ja Aglianico-rypäleestä. Rypäle tuottaa viiniin vahvan tanniinisuuden ja tällaiset viinit ovat pitkäikäisiä. Viini on selvästi ikääntynyt, rusehtavan sävyinen. Viini on pehmeä, marjainen ja tanniinit tuntuvat kuitenkin vielä jälkipotkussa. Oikein mainio nautiskeluviini, mutta ikääntyneen viinin ominaisuudet eivät riittäneet ruoalle.


Nero d'Avola Sisiliasta Italiasta


Planeta Santa Cecilia (Italia, Sisilia, DOC Noto, 24,90 €) Sisilian viini tuli pisteiden perusteella neljänneksi. Tanniinit ovat kohtuullisen kireät ja täyteläisyys on keskitasoa. Viiniä yrittää kannattella kiva marjainen hapokkuus, mausteisuus ja tamminen aromikkuus. Tämä oli pieni pettymys, koska odotukset olivat korkealla; Planeta on mielenkiintoinen tuottaja. Ei huono viini, mutta ei toiminut täydellisesti sellaisenaan eikä ruoalla.


Opimme, että ruoka muuttaa viinin makua: esimerkiksi kasvismaisuus voi hävitä viinistä ruoan kanssa ja tuntua siten paljon miellyttävämmältä. Tällaiset liharuoat tykkäävät tanniineista. Tanniinit pehmenevät ja toimivat hyvin varsinkin roseen lihan kanssa. Juurekset ja padan aromikkuudet kaipaavat viiniltä monipuolisia aromeja vastapainoksi. Selkeämakuiselle liharuoalle taas sopii selkeän tasainen viini. Sinänsä suuri ja paljon pisteitä saanut viini, kuten Pangea, ei välttämättä ole paras ruokaviini.


Hirvenpaistia roseenaVälijuustot


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit