Taurasi on Etelä-Italian maineikkain viini

Sanotaan, että Etelä-Italia ei ole pohjoisen tapaan tunnettu suurista viineistään. Taurasi on kuitenkin poikkeus.


Taurasi on viiniharrastajan kellariviini

Taurasi

Taurasia verrataan usein Piemonten baroloon, sillä taurasin rypälelajike Aglianico on täysin verrattavissa pohjoisen Nebbioloon. Taurasin tyylissä on samaa kuin nebbioloissa ja Toscanan hienoimmissa sangioveseissa.

Aglianicoa on viljelty Etelä-Italiassa jo ennen normanniaikoja. Tänä päivänä Basilicata ja Campania ovat Aglianicon ydinalueita. Taurasin kaupunki, josta tämä viini on saanut nimensä, sijaitsee Avellinossa Campaniassa, noin 80 kilometriä Napolista sisämaahan.

Terredora di Paolo Fatica Contadina Taurasin köynnökset ovat kasvaneet vulkaanisessa maaperässä, mikä sopii Aglianicolle hyvin. 24 kuukauden kypsytys slavonialaisessa tammessa ja 6 vuotta pullossa takaavat kehittyneen kokemuksen.

Taurasia voi huoletta kellaroida 20 vuotta pimeässä ja viileässä.

Luonnehdinta

Värin tummanpunaisuudessa on myös ruskeaa sävyä.

Mahtavassa tuoksussa on nahkaa ja viikunaa.

Suutuntuma on ensipuraisulta ensisijaisesti tanniininen, minkä ansiosta tämän viinin voikin unohtaa kellariin vielä muutamaksi vuodeksi.

Viinin voi nauttia myös nyt, mutta vasta muutaman tunnin dekantoimisen jälkeen. Dekantointi antaa vinille happea, jolloin maku avautuu, ja saa myös tanniinit tasoittumaan.

Avautunut maku antaa kypsiä ja kehittyneitä vivahteita kirsikasta, kuivatusta luumusta, tummista marjoista sekä kahvista ja tupakasta. Maku on myös kevyesti maanläheinen, vulkaanisen mineraalinen, hyvän hapokas ja hyvin jäntevä.

Parmesaani maistui täydelliseltä tämän viinin kanssa. Kovien juustojen lisäksi taurasin kanssa maistuvat tummat liharuoat, erityisesti riista.

Kenelle lahjaksi?

Tämä viini sopii täydellisesti viineihin intohimoisesti suhtautuvalle tai muuten viineistä kiinnostuneelle. Sujauta lahjapakettiin muistutus dekantoimisesta ennen nauttimista.

Terredora di Paolo Fatica Contadina Taurasi 2014 (25,98€), 4.5/5 tähteä


Taurasilla on Italian korkein laatuluokitus DOCG.


Jouluna 2022 Taurasi on myynnissä lahjapakkauksessa.


Kuvat: Viinikartta.fi
Tuote saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit