Chileläisen Leydan palkitut viinit joulupöydässä

Menestysviinit Leyda Garuma Sauvignon Blanc ja Leyda Las Brisas Pinot Noir maistuvat myös joulupöydän ruokien kanssa.

Leyda Garuma Sauvignon Blanc 2021 (14,98€)
Leyda Las Brisas Pinot Noir 2020 (15,98€)
Chile, Aconcagua, Valle de Leyda

Huippulaatua Leydan laaksosta

Leyda

Viña Leyda on arvostettu ja palkittu chileläinen viinintuottaja, jonka viljelmät sijaitsevat Leydan laaksossa, noin 90 kilometriä pääkaupunki Santiagosta länteen.

Tyynenmeren läheisyys ja Humboldtin merivirta tekevät Leydan laaksosta viileän ilmaston alueen, joka sopii erityisen hyvin Pinot Noirin ja Sauvignon Blancin viljelyyn. Samalla rypäleet saavat paljon aurinkoa ja niihin kehittyy hyvä hapokkuus ja paljon vivahteita.

Leydan viinit ovat muutenkin kuin hintaansa nähden huippulaadukkaita. Molemmat viinit on huomioitu Suomessakin palkinnoin lukuisissa kilpailuissa ja vertailuissa.

Luonnehdinta

Valkoviini: Leyda Garuma Sauvignon Blanc

Hieno yhdistelmä eksoottista hedelmää ja vihreitä aromeja.

Tuoksussa on paljon tavaraa ja maku on yllättävän vahva.

Maku antaa parsaa, karviaista, greippiä, sitruksisuutta sekä hieman mustaherukanlehteä ja nokkosta. Makua siivittää myös jokikiviä muistuttava mineraalisuus.

Hyvin aromaattinen ja hapokas malliesimerkki uuden maailman sauvignon blancista.

Punaviini: Leyda Las Brisas Pinot Noir

Marjavivahteinen ja kevyesti parfyyminen tuoksu.

Hapokas maku on myös marjainen: herukkaa, karpaloa, kirsikkaa ja vadelmaa.

Maussa on myös hyvällä tavalla "tikkuisuutta" eli puuta. Tammisuus antaakin viinille lopullisen rungon ja mausteisen muodon.

Erittäin hieno ja tasapainonen kokonaisuus. Näyttää siltä, että chileläinen pinot noir parantaa vuosi vuodelta.

Joulupöytään

Perinteiseen joulupöytään Leydan viinit sovitat seuraavasti.

Sauvignon Blanc on joulun kalapöydän ja alkupalojen viini. Tälle aromikkaalle viinille kannattaa sovittaa hapokkaita, hedelmäisiä, sitruksisia ja vihreitä makuja.

Sopivia makuja löytyy esimerkiksi seuraavista ruoista:
  • Sauvignon Blanc:
  • Sillit (lime-chili, mauste, sinappi, tilli)
  • Rapumarinoitu silliherkku
  • Ravut
  • Graavilohi tillillä
  • Kylmäsavulohi kastikkeella (sitruuna / sinappi / yrtit)
  • Lohisalaatti herneillä, parsalla ja tillillä
  • Hedelmäiset salaatit
  • Kurpitsapikkelssi

Kalapöydän jälkeen siirrytään pääruokaan. Tällöin lasiin kaadetaan pinot noiria, jolle sopivia ruokia ovat vaaleat lihat, riistaiset maut, punajuuri ja sienet.
  • Pinot Noir:
  • Kinkku
  • Kalkkuna
  • Juureslaatikot
  • Rosolli
  • Punajuuriherkut (carpaccio, hummus)
  • Sienisalaatti
  • Poromousse

Sauvignon Blanc tarjotaan hyvin viilennettynä. Myös pinot noir kannattaa viilentää noin 16-asteeseen.

Leyda Garuma Sauvignon Blanc 2021 (14,98€), 4.5/5 tähteä


Leyda Las Brisas Pinot Noir 2020 (15,98€), 4/5 tähteä




Kuvat: Viinikartta.fi
Näytepullot saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit