Lahjaviini: Aroa Jauna - paras hinta-laatusuhde budjettitietoiselle

Aroa Jauna on tämän joulun löytöviini alueelta, jolta tulee yhä useammin edullisia laatuviinejä.

Aroa Jauna 2018 (12,98€)
Espanja, Navarra

Edullinen valinta joulun lahjaviiniksi

Navarra

Navarra on monelle pimeä kohta Espanjan viinikartalla. Lähellä sijaitsevat Katalonia, Ribera del Duero ja aivan naapurissa Rioja. Näiden tunnetumpien viinialueiden varjossa Navarraan ei ole syntynyt samanlaista muistettavaa tarinaa. Alue on kuitenkin monipuolinen ja on ollut kyllä tunnettu Garnachasta tehdyistä roseeviineistään.

Mielestäni kiinnostavin tarina liittyy kuitenkin Aroa Jaunan tyyppisiin edullisiin sekoiteviineihin, navarra-blendeihin. Sillä tarkoitetaan alueelle tyypillisistä lajikkeista tehtyjä viinejä. Näitä lajikkeita ovat Cabernet Sauvignon, Garnacha, Merlot ja Tempranillo. Aroa Jaunasta löytyykin samat rypäleet Tempranilloa lukuunottamatta.

Navarran kohdalla pitää ymmärtää myös maantiedettä. Biskajanlahden, Ebro-joen ja Pyreneiden vuoriston läheisyys viilentävät kuumia ja kuivia kesiä antaen etenkin Garnachalle hyvän hapokkuuden ja hedelmäisyyden. Navarrassa Garnachan makuprofiili lähestyykin Pinot Noiria, joka on arvostetuimpia lajikkeita maailmassa. Aroa Jauna on kotoisin Navarran pohjoislaidalta, joten meren viilentävä vaikutus vain korostuu.

Sekoiteviinien etuna on edullisuus ja monimuotoinen makumaailma. Aroa Jaunassa on onnistuttu harvinaisen hyvin. Cabernetin rakenne, Garnachan rehevä punahedelmäisyys ja Merlotin tummempi sävy muodostavat viinille moniulotteisen maun.

Tuottaja Aroa Bodegasin valmistuksen periaate on "minimal intervention" niin tarhalla kuin kellarissakin. Viini on luomu ja vegaaninen. Se on kypsynyt tammitynnyreissä, enimmäkseen ranskalaisissa, ja lisäksi vuoden pullossa.

Luonnehdinta

Muheva, hieman rustiikkinen ja hedelmäinen tuoksu. Suutuntuma on syvän hillomainen, mutta samalla hapokaskin. Tasapainoisen ja hyvärakenteisen tyylin huomaa heti. Hedelmäisyys antaa punaista marjaisuutta, makeaa kirsikkaa, tummaa luumua ja mustaherukkaa.

Makua tukee kahvin, mausteiden ja suklaan aromit, joista tulee mieleen talvi ja joulu. Tanniinit kiristävät juuri sopivasti. Jälkimaku on mehukkaan hedelmäinen, pitkä ja monimuotoinen. Todella onnistunut kokonaisuus.

Kenelle lahjaksi?

Budjettitietoisen valinta lahjaksi. Edullisesta hinnasta huolimatta on kuitenkin tervetullut lahja kenelle vain. Tämä Navarran luomuviini sopii peruskuluttajalle, mutta yllättää positiivisesti laatutietoisenkin viiniharrastajan. Tässä viinissä maistuu Navarran potentiaali.

Aroa Jauna 2018 (12,98€), 4/5 tähteä


Aroa Jauna on vuoden 2022 uutuusviinejä.

Kuvat: Viinikartta.fi
Tuote saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit