Ironstone Chardonnay ja mausteinen kalakeitto

Ironstonen tyylikkäästi tammitettu chardonnay on runsas ja paahteinen viini. Maistoimme sen mausteisen ja kookoskermaisen lohisopan kaverina.

Ironstone Chardonnay 2018 (13,19€)
Kalifornia, Lodi

Kookos-kalakeitto

Mausteisessa kookos-kalakeitossamme on lohta, simpukoita ja katkarapuja. Mausteseos ja keitto on saanut inspiraationsa creole-keittiöstä. Runsas ja hienosti tammitettu Kalifornian chardonnay toimii loistavasti yhteen tämän keiton kanssa.

Resepti: Kookos-kalakeitto

Ainekset:
  • Öljyä paistamiseen
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • Mausteseos: cayannepippuri, mustapippuri, oregano, paprikajauhe, sipulijauhe, timjami ja valkosipulijauhe
  • 2 rkl fenkolinsiemeniä
  • 1 fenkoli
  • 2 sellerin vartta
  • 1 chilipalko
  • 2 porkkanaa
  • 3 rkl tomaattipyrettä
  • 5 tuoretta tomaattia
  • 1 prk tomaattimurskaa
  • Puolen sitruunan mehu
  • 1,5 dl valkoviiniä
  • 5 rkl rapufondia
  • 2 kalaliemiannosfondia
  • Vettä
  • 2 lohifilettä (n. 1,5kg)
  • 1 prk savusimpukoita
  • 1 pussi katkarapuja
  • 1 prk kookoskermaa
  • Tuoretta korianteria
Tee näin:
  • Pilko sipuli, valkosipuli, fenkoli, sellerit, chili, porkkanat ja tomaatit.
  • Leikkaa lohi irti nahasta ja paloittele se.
  • Kuullota sipuleita öljyssä.
  • Lisää mausteseos ja fenkolinsiemenet. Paista hetki.
  • Lisää fenkoli, selleri, chili, porkkana ja tomaattipyree. Hauduta hetki.
  • Lisää tomaatit, tomaattimurska, sitruunanmehu ja valkoviini.
  • Lisää fondit ja ainakin 2 litraa vettä, tai sen verran, että koostumus tuntuu keitolta.
  • Keitä vihannekset melkein kypsiksi.
  • Lisää lohi ja keitä muutama minuutti.
  • Lisää simpukat ja katkaravut.
  • Lisää kookoskerma ja kiehauta.
  • Annostele lautaselle keittoa ja koristele korianterisilpulla.


Ironstone Chardonnay

Perheomisteisen Ironstonen kotipaikka on Lodissa Kaliforniassa. Talo tuottaa viinejä muillakin Kalifornian ala-alueilla. Kannattaa maistaa Alkosta myös Ironstonen Cabernet Sauvignon, Viognier ja Zinfandel.

Chardonnayn tuoksu on hedelmäinen ja hienon tamminen. Siitä löytyy trooppisten hedelmien sävyjä ja popcorn-voita.

Suutuntuma on kuiva ja hapokas.

Maussa on kukkaisuutta, nektariinia ja muita kivellisiä hedelmiä sekä sitruksisuutta.

Maun tammisuus on hienosti integroitunut eli ei siis päälleliimattuna tai dominoivana, vaan makua tukevana. Se tuo makuun runsautta ja upean paahdetun puun vivahteen sekä mausteisuutta. Tyylikkään lisänsä tuo myös kevyt mineraalisuus.

Runsas ja täyteläinen tyyli sopii kanalle, possulle, rasvaiselle kalalle ja äyriäisillekin - erityisesti gratinoituna, grillattuna, savustettuna tai kermalla höystettynä. Myös mausteiset ja runsasaromiset keitot sopivat hienosti tammitetulle chardonnaylle. Kookoskerma antaa yhdistelmälle vielä lisäpotkua.

Ironstone Chardonnay 2018 (13,19€), 4/5 tähteä


Kalakeitto ja chardonnay muodostavat toisiaan tukevan parin. Lopputulos on herkullinen yhdistelmä, jonka muistaa pitkään.

Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit