Bottega Petalo Moscato Spumante Dolce - jälkiruokakuohuviini

Antiikin ajoilta asti periytynyt Muscat-rypälelajike tunnetaan siitä tehdyistä makeista ja aromaattisista kuohuviineistä. Italiassa rypälettä kutsutaan nimellä Moscato.

Bottega Petalo Moscato Spumante Dolce (4,49€/0.2 litraa)
Italia, Veneto

Kukkainen ja rusinainen Moscato

Bottega Petalo Moscato on hyvä esimerkki Muscatista tehdyistä kuohuviineistä, sillä sen aromaattisuus on tyypillistä kukkaisine ja rusinaisine vivahteineen. Se ilmenee jo tuoksussa simamaisuutena. Olenkin usein ajatellut Muscat-kuohuviinin sopivan munkkien kanssa nautittavaksi. Ja testannutkin olen. Oikein hyvin toimii. Myös joulutortut ovat mainioita Muscatin seurassa.

Alkoholia Bottega Moscatossa on tyypillisen vähän, vain 6,5 prosenttia. Mutta sokeria on sitäkin enemmän. 95 grammaa litrassa tarkoittaa jo hyvinkin makeaa viiniä, mikä näkyy myös viinin nimessä. "Dolce" tarkoittaa makeaa.

Makea moscato-kuohuviini on, kuten jo tuli todettua, makeiden jälkiruokaherkkujen viini. Leivonnaisten lisäksi marjat ja hedelmät sopivat Moscaton kanssa nautittavaksi. Esimerkiksi marjainen pavlova on todella hyvä pari tälle viinille.

Itse en valitsisi tätä viiniä malja- tai juhlajuomaksi, paitsi siinä tapauksessa, jos sen kanssa nautitaan myös jotain makeaa, kuten kakkua tai vaahtokarkkeja.

Vaikka kuivat kuohuviinit mielestäni maistuvat paremmin maljajuomana, makeaa kuohuviiniä tarvitaan tasapainottamaan jälkiruokia tai muita makeita naposteltavia, sillä kuivan viinin ja makean ruoan yhdistelmä on suoraan sanoen kamala. Ja toki makeamman kuohuviinin ystävä voi valita tämän maljajuomaksi myös sellaisenaan. Ei siinäkään mitään väärää ole.

Myös viinin maussa on simamaisuutta, sillä kukkeassa maussa yhdistyy sitruksisuus ja rusinaisuus viehättävällä tavalla. Hapokkuus tasapainottaa makean hedelmäistä ja pitkää makua, jossa maistuu esimerkiksi persikka.

Bottega Petalo Moscato Spumante Dolce on saatavilla kahdessa pullokoossa. Tästä pikkupullosta riittää kahteen lasilliseen, mutta 0,75-litrainen riittää kahdeksalle.

Bottega Petalo Moscato Spumante Dolce (4,49€/0.2 litraa), 3/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Tuote maahantuojan näyte

Kommentit

Suositut tekstit