Mikä viini on Juliénas? - Beaujolais Cru on vahva ja elegantti

Burgundin Beaujolais on tunnettu etenkin kevyestä uuden sadon nouveau-viinistään. Alueelta tulee myös kiinnostavia cru-luokiteltuja laatuviinejä, joihin myös juliénas lukeutuu.

Chateau Fuissé Julienas 2017 (26,43€)
Ranska, Beaujolais, Juliénas

Juliénas on Gamay-rypäleestä tehty Beaujolais

Beaujolais Cru

Itäisessä Ranskassa sijaitseva Beaujolais on koko Burgundin suurin viinialue yli 15 000 hehtaarin viiniviljelyksillään. Beaujolais kuuluu virallisesti Burgundiin, mutta usein se halutaan esittää itsenäisenä ja erillisenä alueena.

Moni tuntee beaujolais nouveaun, uuden sadon punaviinin, joka tulee myyntiin aina marraskuun kolmantena torstaina. Tämän mehumaisen viinin lisäksi Beaujolais'ta löytyy paljon muitakin viinejä ja luokituksia.

Parasta laatua löytyy korkeimmasta laatuluokituksesta "Beaujolais Cru", jonka on ansainnut kymmenen kylää. Juliénas on yksi näistä kylistä. Ne kaikki sijaitsevat alueen pohjoisosassa, tyypillisesti graniittisessa maaperässä ja parhailla rinnepaikoilla, joissa veden valuminen on suurempaa kuin tasamaalla. Se on hyvä viinin kannalta, sillä seisova vesi ei tee hyvää viinille eikä liika vesi laadulle.

Juliénas on heposti lähestyttävä cru, sillä siinä on moniin kevyehköihin alueen viineihin verrattuna mukavan täyteläinen ja usein suomalaiseen makuun sopiva tasapainoinen maku. Happoja toki löytyy, sillä se on luontaista Gamay-rypäleelle, josta alueen viinit pääsääntöisesti tehdään. Cru-viineissä Gamaysta saadaan niin sanotusti tehot irti.

Julienasin kylän pinta-alasta (755 hehtaaria) suurin osa on varattu viininviljelyyn. Nimensä alue on saanut itse Julius Caesarista, sillä juuri tänne roomalaiset istuttivat ensimmäiset viininsä lähialueilla.

Alkosta löytyy neljä julienas-viiniä, joista Chateau Fuissé Julienas on kallein. Kaikki juliénas-viinit ovat Pinot Noiria muistuttavasta Gamay-rypäleestä. Gamay juodaan yleensä nuorena, mutta cru-viinit voivat säilyä kellarissa useita vuosia. Nelivuotiaana tämä Chateau Fuissé oli täydessä iskussa.

Chateau Fuissén etiketissä Beaujolais on piilotettu hyvin. Teksti "Cru du Beaujolais" löytyy lopulta etiketin reunasta pienellä fontilla pystysuuntaisesti kirjoitettuna. Cru-viineissä halutaankin korostaa kylän nimeä, esimerkkeinä Brouilly, Morgon tai Moulin-à-Vent.

Katso tästä kaikki Juliénas-viinit

Chateau Fuissé Julienas ja sienileipä

Julienas on keskitäyteläinen tai melkein täyteläinen ja rakenteeltaan lihaisa viini.

Hapokkuus on särmikästä, mikä tekee siitä erinomaisen ruokaviinin.

Hedelmäisyydestä löytyy vadelmaa, punaherukkaa, karpaloa ja tummaa kirsikkaa. Maussa on myös kukkaisuutta ja syvää mausteisuutta hieman kaneliselle vivahteella.

Gamayssa on tyylikkään rustiikkista aromikkuutta, joka sopii erinomaisesti ranskalaistyyppiselle ruoalle, esimerkiksi quiche lorrainille, mutta myös suomalaisen syksyn antimille sienistä riistalintuihin.

Päätimme kokeilla viinin kanssa täytettyä leipää ja salaattia. Jätimme pois kaikki Välimereen liittyvät ainekset, kuten paprikat, tomaatit ja oliivit. Ideaa ruokaan haettiin sen sijaan Ranskan puolelta bistrotyyppisestä ruoasta.

Sienileivän valmistaminen
Meidän leivässä oli pohjalla perinteinen maalaislimppu. Pannussa paistetusta ja haudutetusta täytteestä löytyi sieniä, sipulia, valkosipulia, timjamia, suolaa, pippuria, voita ja kermaa. Täyte lisättiin paahdetuille ja voidelluille leiväviipaleille, jotka gratinoitiin mozzarellalla uunissa. Lisukesalaatti pidettiin yksinkertaisena, rucolaa ja ruustinnan salaattia vinaigretella.

Julienas on aivan täydellinen sienileivälle, sillä viinin hapokkuus keventää leivän rasvaisuutta ja tyylikkään maanläheinen aromikkuus sopii erinomaisesti sienille.

Chateau Fuissé Julienas 2017 (26,43€), 4/5 tähteäKuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit