Raumland Cuvée Marie-Luise Brut - samppanjatasoinen sekt

Saksalaista kuohuviiniä kutsutaan nimellä sekt. Sen laatu vaihtelee halvasta suurtuotantokuplivasta aina samppanjatasoisiin huippukokemuksiin. Otimme testiin kuohuviinin, joka tulee Saksan parhaalta tuottajalta.


Saksalainen sekt

Saksaan on helppo yhdistää olut ja vielä Riesling, mutta miten on kuohuviinin laita? Moni ei ehkä tiedä, että saksalaiset ovat myös intohimoisia kuohuviinin kuluttajia ja jopa neljännes maailman kuohuviinituotannosta kulautellaan Saksassa! Vaikka Yhdysvalloissa on huomattavasti enemmän asukkaita, saksalaiset juovat absoluuttisesti enemmän kuplivaa kuin amerikkalaiset.

Saksassa myös tuotetaan kuohuviinejä, joita paikallisesti kulutetaan. Ulkomailta, esimerkiksi Italiasta, tuodaan rypäleitä, joista tehdään halpaa kuohuviiniä. Jos sekt on luokiteltu "Deutscher Sekt", kuohuviini on tehty saksalaisista rypäleistä.

Saksalaisen sektin maine liittyy edelleen siihen halpatuotantokuplivaan, joka ei juuri herätä huomiota Saksan ulkopuolella. Sekt ei ole noussut tunnettuudessa proseccon, cavan tai samppanjan tasolle. Kun kirjoitimme pari vuotta sitten saksalaisesta ruokakulttuurista ja kuohuviineistä, se ei kiinnostanut ketään. Saksalainen viini on yhtä kuin riesling.

Onneksi tietoisuus pikkuhiljaa lisääntyy ja moni on jo huomannut, että saksalainen valkoviini on muutakin kuin riesling. Kun vielä huomattaisiin sekin, että Saksasta löytyy samppanjatasoisia kuohuviinejä.

Raumland Cuvée Marie-Luise Brut

Volker Raumlandin perustama ja kolme vuosikymmentä vanha Sekthaus Raumland tuottaa huippuluokan kuohuvaa Rheinhessenissä. Viinitalon periaate on ollut valmistaa kuohuviiniä, joka olisi kuin samppanja.

Kuin sopivasti viinitarhat sijaitsevatkin suurin piirtein samalla leveyspiirillä samppanjan maakunnan kanssa, maaperä on samankaltainen, valmistustapa on sama kuin samppanjalla ja viljellyt rypäleet, Pinot Noir, Pinot Meunier ja Chardonnay ovat samppanjarypäleitä. Lisäksi viljellään myös Rieslingiä, Saksassa kun ollaan.

Pinot Noir -rypäleet (Spätburgunder) Cuvée Marie-Luise Brutiin tulevat Grosses Gewächts -luokitelluilta huippupalstoilta. Poiminta ja työt kellarissa tapahtuvat käsityönä ja kaikki on luomua. Tavoite on paras mahdollinen laatu. Siksi kuohuviinit tehdään vain ensimmäisestä puristuksesta. Ensimmäinen käyminen tapahtuu osittain tammessa.

Korkea laatu näkyy lukuisissa tunnustuksissa. Wine Enthusiast on antanut Marie-Luiselle peräti 95 pistettä. Eikä se ole ainoa julkaisu, jolta on satanut suitsutusta.

Raumlandin kuohuvilla on jo kulttimainetta ja vain 80 000 pullon vuosituotantoon nähden voimme olla onnekkaita, että myös Alkossa on saatavilla edes tämä yksi Raumlandin kuohuva.

Raumland tuottaa monia erilaisia kuohuvia, mutta korkean laadun periaate pätee niihin kaikkiin. Ja ylipäänsä saatavilla olevista kuohuvista Marie-Luise on erinomainen valinta Alkon valikoimaan. Raumlandin perustason kuohuviininä sekin on kuitenkin kypsynyt 4 vuotta pullossa ja sitä voi sanoa huipputuotteeksi. Toki Raumlandin kellarien uumenista löytyy 10 vuotta kypsyneitäkin harvinaisia kuohuviinejä. Eniten menestystä ovat haalineet MonRose ja Triumvirat.

Lyhyesti sanottuna Raumandin tuotteet ovat benchmark-kuohuviinejä Saksassa. Raumlandiin halutaan verrata muiden talojen osaamista ja laatua.

Cuvée Marie-Luise Brutissa on ihastuttavan pirteä, hedelmäinen ja kesäinen tuoksu.

Suun täyttää voimakas ja miellyttävän pehmeä kermainen kuohu.

Maku on runsas ja kypsyneen oloinen, hieman paahteinen, mutta kuitenkin raikas.

Siitä löytyy pirteää omenaa ja etenkin sitruksisuutta greippisillä ja sitruunan kuoren vivahteilla lisättynä.

Kokonaisuus on miellyttävä ja suunmyötäinen, helposti nautittava, ja silti vivahteikas ja elegantti.

Raumland Cuvée on nimetty Volker Raumlandin tummahiuksisen tyttären Marie-Luisen mukaan. Siksi se on blanc de noir eli Pinot Noirista tehty. Myös toisella tyttärellä Katharinalla on nimikkoviininsä. Sitä ei tällä hetkellä ole Alkon valikoimassa.

Tämä viini asettaa riman korkealle. Uskaltaisin väittää, että samalla hinnalla ei ole helppo löytää yhtä hyvää samppanjaa.

Raumland Cuvée Marie-Luise Brut (34,13€), 4,5/5 tähteä


Testasimme Raumlandin pienessä porukassa parin muun kuohuviinin kanssa. Ja pidimme Raumlandia parhaana, vaikka vertailussa oli mukana huomattavasti kalliimpi vuosikertasamppanja.


Kommentit

Suositut tekstit