Espiritu de Chile Appassimento Style - mehevä ja lämmittävä chileläinen

Espíritu de Chile on suosittu viinisarja Alkossa. Otimme sarjan appassimenton testiin.


Aresti Chile Wine

Espíritu de Chile on Aresti Chile Wine -yhtiön brändi. Aresti on perheyhtiö, jonka juuret on Curicón laaksossa 200 km Santiagosta etelään.

Yhtiö on perustettu jo vuonna 1951, joten paljon on ehditty tehdä. Yhtiö on Chilessä merkittävä viinintuottaja, jonka myynti Suomessakin on suurta. Alkon 20 myydyimmän viinin listoilla on kolme yhtiön tuotetta, joiden yhteenlaskettu myynti on vajaa miljoona litraa. Se on 2 prosenttia Alkon kokonaisviininmyynnistä.

Espíritu de Chile -tuotteita löytyy Alkosta paljon muitakin ja kaiken kaikkiaan niitä on yli 20. Espíritu edustaa Arestin perustason viinejä, kun taas kalliimpi ja astetta laadukkaampi sarja on nimeltään Trisquel. Sitäkin sarjaa kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Vaikka laatikot ja kartonkipakkaukset ovat niitä laajasti tunnettuja tuotteita, onkin hienoa, että niiden lisäksi yhtiöltä löytyy premium-tason viinejäkin. Sekin on hienoa huomata, että myös Espíritu de Chile -sarjassa on variaatiota niin sanotuista kyykkyviineistä aina 15 euron keskihintaisiin viineihin. Yksi mielenkiintoinen sarjan viini on tämän syksyn uutuus Espíritu de Chile Appassimento Style 2018, jossa tyyli on haettu Italiasta.

Espiritu de Chile Appassimento Style 2018

Mielikuvat Espíritu-viineistä liittyy juuri laatikkoviineihin, mutta lähdimme avoimin mielin maistamaan, pystyisikö appassimento yllättämään meidät. Ja täytyy sanoa, että kysessä on viini, joka jäljittelee onnistuneesti Italiasta tuttua appassimento-tyyliä. Siinä kuivatuista rypäleistä saadaan viiniin enemmän syvyyttä, täyteläisyyttä ja runsaasti makua.

Viinin tuoksu on marjainen, tamminen ja nahkainenkin. Mukana tuoksussa on myös ohut vivahde maaperään liittyviä muhevan multaisia sävyjä, joista tulee mieleen monet italialaiset viinit.

Maku on mehevän täyteläinen, runsas ja suuntäyttävä.

Mausta löytyy marjaisuutta, joka sisältää tummia (mustaherukkaa, karhunvatukkaa) ja punaisia marjoja aika makeassa muodossa. Marjaisuus ei kuitenkaan ole pelkästään makeaa, vaan myös hapanta, jopa hieman puolukkaisella terävyydellä taittuvaa.

Pieni määrä jäännössokeria taustalla pyöristää makua, mutta kohtalainen hapokkuus kannattelee viiniä.

Tanniinit eivät juuri puraise, joten helppoa kulauteltavaa tämä on.

Kokonaisuutena viini on kaksijakoinen. Makua hallitsee makeat tammiaromit, joissa on lakritsia ja tummaa suklaata, mutta toisaalta tasapainoa tuo hapokas marjaisuus.

Tässä appassimentossa on suuren viinin meininkiä, selkeä ja puhdaspiirteinen maku, jonka osat on helposti erotettavissa. Alkoholikin maistuu ja se antaa viiniin tarvittavaa selkärankaa ja lämmittävän tuntemuksen.

Viini kannattaa viilentää, koska se keventää suutuntumaa ja viini ei tunnu niin raskaalta.

Espiritu de Chile Appassimento Style 2018 (13,99€), 3,5/5 tähteä


Tähän vuodenaikaan nautitaan lihaisista ja täyteläisistä pataruuista. Espiritu de Chile Appassimentolle toimiva ruokapari löytyy stroganoffista. Viinissä on runsaasti makua vastaamaan padan täyteläisyyteen ja marjainen makumaailma sopii hyvin yhteen kermaisen liemen kanssa. Tai jos haluat kokeilla kermaista liharuokaa hyvinkin erilaisella tyylillä, mielenkiintoinen vaihtoehto on Rosa Viini & Ruokakerhon kookoscurry lihapullat.


Kuvat: Viinikartta.fi
Pullo on saatu maahantuojalta, Rosa Viini & Ruoka

Kommentit

Suositut tekstit