Riistaviini La Chasse des Princes Châteauneuf-du-Pape

Alkon valikoimaan tulee syksyisin riistalle räätälöityjä kausiviinejä, jotka tunnistaa etiketin metsän kruunupäästä. Otimme riistaviineistä oletusarvoisesti parhaan viinin eli Châteauneuf-du-Papen testiin.


Châteauneuf-du-Pape

Etelä-Rhônesta tulee kuuluisa Châteauneuf-du-Pape, jota valmistetaan vaihtelevilla tyyleillä reippaat 10 miljoonaa litraa vuodessa ainakin 300 eri tilan voimin. Kyseessä on siis tuote, jota on laajasti saatavilla - myös Suomessa. Châteauneuf-du-Papea saa halvimmillaan noin 20 eurolla ja hinta kohoaa Alkossa aina 50 euroon saakka.

Viinin nimi tulee paavista ja Suomessa viinin lempinimeksi onkin vakiintunut "pappi". Yllä olevassa kuvassakin näkyy kohokuvioina paavin avaimet ja kruunu.

Pappeja tuotetaan myös valkoviineinä. Punaviinit ovat maultaan runsaita ja aromikkaita täyteläisyyden vaihdellessa keskitäyteläisestä täyteläiseen. Samoin tanniinien määrä vaihtelee keskitanniinisesta tanniiniseen.

Vaikka tyyleissä onkin vaihtelevuutta, tietty aromaattinen samankaltaisuus niissä kaikissa on. Papeista löytyy esimerkiksi juurevuutta, lihaisuutta, tummaa hedelmää ja nahkaa.

Viinin tyyliin tuo painotusta rypäleblendin valinta. La Chasse de Princesissa käytetyt rypäleet ovat hyvin perinteinen yhdistelmä: Grenache, Mourvèdre ja Syrah. Periaatteessa sallittuja rypäleitä on kuitenkin 18, joten mahdollisia yhdistelmiä on loputtomasti.

La Chasse des Princes Châteauneuf-du-Pape on parempi pappi kuin viimevuotinen Hirvi-kausiviini.

Viinin värisävy on osin läpikuultava ja siitä löytyy ruskeankin sävyjä.

Tuoksu on runsas: se on muheva, tumma ja mausteinen.

Tyyli on kosiskelevan hillomainen, mutta napakat tanniinit tekevät tästä viinistä ryhdikkään.

Tumman hedelmäinen hilloisuus on elegantissa muodossa ja siitä löytyy etenkin kuivattuja hedelmiä, kuten luumua. Tasapainoa tuo kirsikkaisuus mehukkaalla hapokkuudella.

Maussa on myös lämmittävää tammivivahteista mausteisuutta.

La Chasse des Princes Châteauneuf-du-Pape on tasapainoinen pappi meditaatioasenteella. Sitä sopii siis siemailla syyspimeällä tai joulun juhlapyhinä. Älä kuitenkaan odota liian pitkään, sillä viimevuotinen pappi poistui valikoimasta joulukuun loppupuolella.

Châteauneuf-du-Pape: Tumman hedelmäinen, kirsikkaisen hapokas, tamminen, mausteinen, suuta kuivattavan tanniininen. RUOKA: Monipuolisesti riistalle, naudalle ja lampaalle. Tanniinien ansiosta myös medium-lihalle.

4 tähteä. Klassisia makuja luumusta ja kirsikasta mausteisella twistillä. Tanniinit ovat yllättävän reipashenkiset.


Muut syksyn riistalle sovitetut kausiviinit:
Rio Claro Cabernet Sauvignon 2015 (12,89 €)
Casa Santos Lima Fortíssimo 2015 (9,78 €)
Arvio: Pheasant's Tale Pinot Noir (14,89 €)


Viinikartan jouluaiheiset jutut löydät täältä:
Joulun 2021 viinivinkit


Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit