Kurpitsakeittoa ja rapsakkaa rieslingiä

Kurpitsakeitto on maukas, aika täyttäväkin syksyinen ruoka ja hieno alkuruoka myös halloween-aterialla. Kurpitsakeiton kanssa maistuu riesling.

Kurpitsakeitto ja fetamurua.

Kurpitsakeitto

Jo kurpitsan pilkkominen vie ajatukset sadonkorjuutunnelmiin. Koska kurpitsan pilkkominen on työlästä, tehtävä edellyttää kokille tarjottavaa lasillista rapean hapokasta rieslingiä. Jestas, että on muuten hyvä riesling! Tasmanialainen Devil's Corner Riesling on hankittu laivalta ja kutkuttelee suussa hämmästyttävän tyylikkäästi. Tällainen pitää risukan olla!

Kurpitsasta syntyy maukas ja värikäs keitto, johon pehmeyttä ja täyteläisyyttä tuo kerma. Me käytimme kookoskermaa, jonka makuun sopii hyvin inkivääri ja sitruunanmehu - tai vaihtoehtoisesti lime.

Väriä keittoon toi tuorepuristettu appelsiinimehu ja porkkana. Mukana oli myös kasvislientä, sipulia, valkosipulia, chiliä ja hiven sokeria. Hunajakin käy.

Rasvainen fetajuusto murustettuna oli kiva lisä keiton päällä. Vaihtoehtoisesti voit esimerkiksi paahtaa kurpitsan siemeniä.

Riesling keiton kanssa

Kurpitsakeitolle käy valkoviinit, kuohuviinit ja jopa sherryt. Katso alta muutama ehdotus kurpitsakeittoviiniksi.

Tällä kertaa valitsimme hedelmäisen ja melkein kuivan rieslingin, mikä osui täydellisesti kymppiin. Meidän keitossamme makeus ei juuri tuntunut, mutta jos keitossasi on selvästi makeutta, kannattaa valita kuivaa makeampi, esimerkiksi puolikuiva tai jopa puolimakea viini. Makeus taittaa myös vahvaa mausteisuutta.

Selkeä ja tasapainoinen Devil's Corner Riesling on maultaan ehkä klassinen: sitruksisuutta, trooppista hedelmäisyyttä, rapsakkaa happoa ja mineraalisuutta. Tämä viileämmän ilmaston risukka on kuitenkin niin taiten tehty, että paremmasta ei väliä; selvästi tavanomaista tasokkaampi suoritus viinintekijöiltä.

Kurpitsakeitto käy pääruoasta, kun keiton kanssa tarjoaa leipää. Avaa keitolle riesling ja nauti yhdistelmän toimivuudesta. Halloween on jo ovella.

Devils Corner Riesling (15,90 €) Tallink Silja.


Sopivia kurpitsakeiton viinejä:
1) Barth Fructus Riesling
Saksa, 15,99€
2) Hunawihr Riesling Lieu-Dit Muehlforst
Ranska, Alsace, 14,98€
3) Yalumba Y Series Riesling
Etelä-Australia, 10,99€
4) Tío Pepe Fino Sherry
Kuiva sherry on rohkeampi valinta keittoviiniksi, Espanja, 9,65€ / 0.375l
5) Jansz Premium Cuvée Brut
Ryhdikäs kuohuviini on myös hyvä valinta kurpitsakeitolle, Tasmania, 22,49€


Kurpitsan pilkkominen ja kuoriminen on yllättävän työläs tehtävä, koska tavaraa on aika paljon ja kuori tiukassa. Keitossamme oli myös myskikurpitsaa.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit