Kurpitsapata ja unkarilainen valkoviini

Kurpitsasta on moneksi ja halusimme kokeilla, miten spagettikurpitsa taipuu pataruokaan. Viiniksi valikoitiin kiinnostava viime kesän uutuusvalkoviini Unkarin Tokajista.

Spagettikurpitsaa, kanaa, chorizoa, paprikaa, tomaattia, papuja, sipulia, valkosipulia, cheddar-raastetta, mausteita ja yrttejä.
Viini: Puklus Pincészet Tokaji Hárslevelü (13,73 €)

Kurpitsapata

Kurpitsapatoja on varmasti kymmeniä erilaisia. Me halusimme kokeilla spagettikurpitsaa, koska siitä syntyisi konstailematon pataruoka isommallekin porukalle - samaan tyyliin kuin spagettipata.

Meidän patamme oli hyvinkin ruokaisa, kun mukana oli chorizoa, kanaa ja papuja. Kurpitsa tosiaan käyttäytyi kuin aito spagetti ja teki koostumuksesta mielenkiintoisen. Pata oli aineksiltaan samanlainen kuin keväällä tekemämme Gumbo, mutta tällä kertaa pääroolin otti kuitenkin kurpitsa. Ja olihan padassa huomattavasti enemmän syksyyn sopivaa väriä ja tuhdimpaa meininkiä.

Kurpitsapadan viinisuositus

Viinivalinnassa kasvispitoiselle ja ruokaisalle pataruoalle on kaksi mahdollisuutta: voit valita hillomaisen punaviinin tai runsaan valkoviinin. Me olemme yleensä taipuvaisia etsimään viinisuosituksia valkoviineistä ja roseeviineistä, jos ruoka ei selkeästi vaadi punaviiniä, joten lähdimme ensisijaisesti etsimään valkoviiniparia.

Juureksille sopii parhaiten punaviini, mutta niiden poissaollessa valkoviini tuntui paremmalta vaihtoehdolta. Patamme ei ollut varsinaisesti tulinen, vaikka mukana olikin chiliä ja cayannea. Jos tulisuutta sen sijaan olisi reippaasti, silloin kannattaisi valita astetta makeampi viini sopivan pehmeällä suutuntumalla. Pieni makeus viinissä ei muutenkaan haittaa, koska myös padan raaka-aineissa on hiukan luontaista makeutta. Ja viinin makeushan tulisi olla tasapainossa ruoan makeuden kanssa.

Me päädyimme perinteisestä Tokajin rypäleestä Hárslevelüsta tehtyyn hedelmäiseen valkoviinin. Viini oli kypsän hedelmäinen ja toi mieleen mm. sadonkorjuun omenat. Maun hedelmäisyys oli täyteläistä, mikä heilasteli hyvin pataruoan koostumuksen kanssa. Mukana oli myös sitruksisuutta ja mukavasti hapokkuutta, joka raikasti padan täyteläistä tunnelmaa.

Viinin aromikkuus oli vivahteikasta ja jopa väkevääkin luonteeltaan ja pärjäsi helposti ruoan mausteiden kanssa. Kokonaisuus pysyi siten tasapainossa. Tässä viinissä oli jotain chardonnaymaisuutta ja se olisi nopeasti ajateltuna myös hieno sieniviini. Puklus Hárslevelü onkin parhaimmillaan juuri ruokaviininä melko runsaidenkin ja esimerkiksi umamipitoisten ruokien seurassa.

Mausteiselle ja ruokaisalle kurpitsapadalle sopivia viinejä:
Gnarly Head Old Vine Zin (hillomainen punaviini)
Paxis Red Blend (makeahko punaviini)
Kungfu Girl Riesling (puolikuiva riesling)
Laurent Vogt Pinot Gris (tulisemmalle padalle)
Gnarly Head Viognier (tulisemmalle padalle)


Me valmistimme kurpitsapadan isossa pannussa kannen alla, koska se oli kätevää ja on tarjoiltuna näyttävän kokoinen. Päällä on cheddar-raastetta.


Kypsä spagettikurpitsa irtoaa haarukalla spagettimaisena. Siitä nimi.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit