Kesäkurpitsapasta ja kreikkalainen Alpha Estate Malagouzia

Kesäkurpitsapastassa ei siis ole pastaa. Mikä on väärin! Huolimatta väärin nimetystä ruuasta se yllätti tekijän ja täydellinen viinipari löytyi kreikkalaisesta valkoviinistä.

Alpha Estate Malagouzia Turtles Vineyard 2016 (14,90 €)
Kesäkurpitsaa, paistettua lohta ja ricottaa.


Kesäkurpitsapasta

Miksi täytyy ruokaa sanoa pastaksi, jos siinä ei ole pastaa?! Tämä oli kiukkuisa kysymys, joka ensin heräsi, mutta jälkeenpäin annettakoon tämä erhe anteeksi. Juustohöylällä viipaloitu ja veitsellä suikaloitu kesäkurpitsa tuntuu ja käyttäytyy kuin nauhapasta ja maistuu huomattavasti tyylikkäämmältä kuin tavallinen kesägrillissä kärvennetty kesäkurpitsaviipale. Kesäkurpitsapasta rokkaa!

Pannussa kypsennetty kesäkurpitsasuikale tykkää eritoten valkosipulin, sitruunan mehun, sitruunan raastetun kuoren sekä yrttien seurasta. Me kokeilimme mm. tuoretta minttua. Kesäkurpitsapasta on yksinkertaisen herkullista sellaisenaankin, mutta lisäsimme pedille pannulla paistettua lohta sekä oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla tuunattua ricotta-juustoa tuomaan pehmeyttä. Kesäkurpitsapasta on simppeli, mutta huikea ruoka, jossa maut toimivat hienosti yhteen. Kokonaisuus tarvitsi vielä asianmukaisen viinin.

Hedelmäinen ja mineraalinen kreikkalainen

Alpha Estate Malagouzia Turtles Vineyard on tehty aiemmin lähes hävineestä kreikkalaisesta rypäleestä Malagousiasta, joka pelastettiin sukupuutolta 1980-luvulla. Rypäleen ominaisuuksiin kuuluu eksoottinen hedelmäisyys, sitrusmaisuus ja aromaattisuus; monipuolinen rypäle siis.

Kun Alpha Estate Malagouziaa maistaa, kreikkalaisuus tulee välittömästi mieleen. Tällaisia kreikkalaiset valkkarit ovat, lue myös toisesta kreikkalaisesta, assyrtikosta.

Malagousia on väriltään vaalea ja siitä löytyy keltaisia ja vihertäviä sävyjä.

Tuoksussa korostuu etenkin vahva hedelmäisyys, mutta nenään leijailee myös hiven parsamaisuutta.

Maku on melko voimakas ja hapokas. Hedelmäisyydestä löytyy kypsää sitrusta, melonia ja juuri viipaloitua vihreää omenaa. Maussa on myös kukkaisia, mineraalisia, savuisia, salmiakkisia ja suolaisia vivahteita.

Malagousia ja ruoka

Kesäkurpitsa on aito Välimeren ruoka-aine, joka kaipaa raikasta, yrttistä ja mineraalista viiniä kaverikseen. Malagousiasta löytyy ruoalle juuri sopivia ominaisuuksia, vaikka vahva hedelmäisyys saattaa lähes pelästyttää kasvisten maailmassa. Viinin alkuperään viittaava mineraalinen puoli ottaa kuitenkin ohjat ja taklaa tilanteen; pelkästään hedelmäinen viini ei toimisi ihanteellisesti tämän ruoan kanssa.

Lohelle hedelmäisyys ja napakka hapokkuus sen sijaan käyvät oikein hyvin. Lohi on kuitenkin rasvainen kala ja kaipaa valkoviiniltä runsautta ja täyteläisyyttä. Kreikkalaiset valkoviinit ovat yleensä parempia valintoja vähärasvaiselle kalalle, mutta tämä Malagousia on astetta ryhdikkäämpi tapaus ja sitä voi hyvin sovittaa rasvaisemmalle lohellekin.

Kun kalan ja kesäkurpitsan päälle pirskottaa reilusti sitruunanmehua, maku ja viinin sopivuus vain paranevat.

Malagousia on uusi hieno tuttavuus meille ja se on melko tuore tapaus myös Alkossa. Viini yllätti monipuolisella maullaan ja se on myös ruokaviininä moniottelija kasviksista kanaruokiin.

Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit