Toast skagen ja Sauvignon Blanc -kuohari on täyden kympin yhdistelmä

Kun uusiseelantilainen Saint Clair Vicar's Choice tuli valikoimaan vuonna 2011, ihastuimme siihen välittömästi. Maahantuoja tarjosi meille mahdollisuuden testata viini uudestaan ja viini tuntuu edelleen omaperäiseltä vakuuttavalla tavalla.


Sauvignon Blanc kuohuviini on harvinainen tapaus

Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc Bubbles Brut on nimihirviö, mutta lyhyesti sanottuna kyse on hiilihapotetusta Sauvignon Blanc -viinistä, joka kuuluu talon Vicar's Choice viinisarjaan. Nimellä viitataan anglikaaniseen sukulaispastoriin, jonka suosikkiviinejä Saint Clairin alkuaikojen viinit olivat. Viini on ehdottomasti valikoiman parhaita ei-perinteisen menetelmän kuohuviinejä, eikä missään nimessä mikään bulkkiviini.

Sauvignon Blancia näkee kuohuviineissä harvoin: katso kuohuviinit, joissa Sauvignon Blancia. Listalla on vain kymmenkunta viiniä, joista puhtaita Sauvignon Blanceja on vain kaksi - se toinenkin Uudesta-Seelannista. Kuohuviinien rypäleissä korostuvat samppanjarypäleet Chardonnay ja Pinot Noir, cava-rypäleet Macabeu ja Parellada sekä prosecco-rypäle Glera. Jonkin verran myös näkee Rieslingiä, Muscattia ja Pinot Blancia.

Tämä harvinaisuus tekee Sauvignon Blanc -kuohuviinistä kiinnostavan, sillä makumaailma on tyystin muuta, mihin esimerkiksi cavojen kulauttelijat ovat tottuneet. Tyyliin on helppo ihastua.

Sauvignon Blanc ja Toast Skagen

Saint Clair Vicar's Choice on väriltään hennon vaaleankeltainen vihreällä vivahteella. Tuoksu on vahva, tuntuu kuin pää olisi mustaherukkapensaassa. Se tuo kirjaimellisesti lehdet ja marjatkin suuhun. Tuoksusta löytyy lisäksi trooppista makeaa hedelmäisyyttä.

Kuohu on nopea, mutta kokonaisuuteen sopiva ja lopulta melko pehmeä. Tulee mieleen valkoviini kuplilla, mistä kielii myös tavallinen metallinen kierrekorkki. Suutuntuma on kyllä hyvän hapokas, mutta viini on kuitenkin helposti juotava. Maku on runsas: siitä löytyy herukkaisuuden lisäksi karviaista ja sitrusmaista kukkaisuutta. Loppumaku on pirteän hedelmäinen.

Sauvignon Blanc on klassinen rapuviini ja tässä viinissä on sitä Uuden-Seelannin Sauvignonien överiaromaattisuutta, josta me ainakin tykkäämme. Myönnetään, että kyse on jossain määrin laskelmoidusta tuotteesta, jonka tyyli ei välttämättä ole kovin hienostunut. Mutta juuri siksi Toast Skagen on sille täydellinen pari: viini ja ruoka ovat ikään kuin samalla tasolla.

Alkuruokana nautittava Toast Skagen sisältää katkarapuja paksun "kermaisessa" muodossa. Viinin hapokkuus leikkaa hyvin rasvaista suutuntumaa ja viinin hieman vihreäkin aromikkuus on täydellisessä sopusoinnussa rapujen ja mädin sekä vihreän yrttisten tilli- ja ruohosipuliaromien seurassa.

Toast skagen: pannulla voissa paahdettu paahtoleipä, katkarapuja, majoneesia, smetanaa, ruohosipulia, tilliä, punasipulia, dijon-sinappia, sitruunanmehua ja siian mätiä.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit