Naudan ribsejä ja Penfoldsin punkkua

Kesällä tehdään ribsejä, eikä pelkästään porsaan ribsejä. Harvemmin tehdyt naudan ribsit hämmästyttävät mehevällä herkullisuudellaan jo ensipuraisulla. Kyytipoikana kulautetellaan mehevää ja vähän tanniinistakin Penfoldsin punkkua.

Mehevä ja sopivasti tanniininen Pendolds Max's Shiraz Cabernet. Alkosta löytyy lähes sama viini, puhdas shiraz Penfolds Max's Shiraz (28,99€).

Naudan ribsit

Ribsit ovat herkullisen rasvaista sormisyötävää; irtonainen ja mehevä makumaailma saa suun napsamaan ja tarttumaan yhä uuteen ribsiin. Olin jo muutamia kertoja nähnyt kokkiohjelmissa kypsymässä naudan ribsejä, mutta olin itse tehnyt vain porsaasta. Lopulta kun katselin, miten Anthony Bourdain mässytteli soosiin uitettuja ribsejä, oli pakko tarttua ribsihaasteeseen.

Mistä näitä naudan ribsejä edes saa? Niitä ei nimittäin löydy joka kaupasta - pitääkö siis lähteä kauppahalliin? Onneksi viime vuosina grillituotteisiin on panostettu kunnolla ja ribsit löytyivät helposti ihan Prismasta. Kastikkeeksi halusin jotain klassista, aineksina mm. punaviinietikkaa, muscovadosokeria ja valkosipulia.

Ribsit kypsennetään ensin joko keittämällä tai uunissa kannella peitettynä, jottei ne kuivuisi. Taika tapahtuu, kun kypsä liha nopeasti glaseerataan sokerisella kastikkeella.


Glaseerauskastike sakenee kuumuudessa ja muodostaa lihan pintaan uskomattoman herkullisen ja rapean pinnan.


Makea kastike ja tummempi rasvaisempi liha sopii erinomaisesti yhteen. Liha on vetäytynyt sopivasti luun ympäriltä, joten luusta pidellen voi yrittää syödä siististi.

Paxis Red Blend ja Penfolds Max's Shiraz Cabernet

Possun ribsien kanssa käy jopa parhaiten raikastava valkoviini, mutta naudan ribseissä kallistutaan punaviinien puolelle. Lihan tummempi aromimaailma sopii paremmin juuri punaviinille. Medium-lihan kanssa tarjotaan yleensä tanniinista punaviiniä. Nyt liha on kuitenkin kypsää, joten tanniineilla ei sinänsä ole merkitystä, mutta pienistä viiniin runkoa tuovista tanniineistä ei naudan ribsien kanssa ole haittaakaan.

Isomman sovittamisongelman muodostaa makea glaseerauskastike. Jos kastiketta tulee kerralla kunnolla suuhun, meinaa kuiva punaviini melkein jäädä jalkoihin ja maistua kovalta. Onneksi Max's Shiraz Cabernetissa on riittävästi potkua, reippaasti hapokkuutta ja hedelmäisyyttä, joten kokonaisuus on tasapainossa.

Yksi vaihtoehto olisi valita punaviini, jossa on selvästi jäännössokeria. Tällainen voisi olla esimerkiksi portugalilainen Paxis Red Blend, jossa on peräti 20 g/l sokeria. Kuivassa punaviinissä on esimerkiksi vain 3 grammaa sokeria litrassa, joten Paxiksen makeus kyllä tuntuu. Oma mielipiteeni on kuitenkin se, että makeat punaviinit ovat aina pehmeitä ja naudalle sopii paremmin roteva ja ryhdikkäämpi tapaus. Tällä perusteella valitsimme Penfoldsin varsinaiseksi ruokaviiniksi. Paxista maisteltiin ruoanlaiton aikana - kokille kanssa!

Paxis Red Blend. Glaseerauksen makeaan makumaailmaan periaatteessa sopii makeampikin punkku, kuten tämä oikein mainio ja pehmeä portugalilainen Paxis Red Blend (9,99€). Viini on hillomainen, kivan hedelmähappoinen, makea ja mausteinen. Suutuntuma on runsas, tumman hedelmäinen ja loppumaultaan Paxis on kivan kirpakka. Viinissä on mainio tasapaino ja on tyylinsä hieno edustaja.


Penfolds Max's Shiraz Cabernet. Viinin nimessä muistellaan talon entistä viinintekijää Maxia, joka on kehittänyt Grangen, talon lippulaivaviinin, joka tunnetaan kaikkialla maailmassa. Sen 2010 vuosikerta maksaa Alkossa 628,10€. No, jos tämä kerran on Max'n nimellä myytävä viini, niin sen täytyy olla hyvää.

Max's Shiraz Cabernetissa on todella tumma sävy. Siinä on mehevän hedelmäiset tuoksut. Maku kuitenkin yllättää, sillä terävä hedelmäinen hapokkuus on lähes punaherukkaista ja tulee hallitsevasti esiin. Se tasapainottaa muuten hillomaiseksi jäävän maun ja tekee kokonaisuudesta raikkaan. Shiraz tuo viiniin tummempaa hedelmää ja Cabernet runkoa. Aromeista löytyy tietysti kirsikkaa ja muita tummia hedelmiä. Siinä on myös orvokkisuutta, kumia, luumua ja mustaherukkaa. Tanniinit ovat keskitasoa ja kivan mausteinen tai yrttinenkin lopetus viipyilee suussa.

Max's Shiraz Cabernet on hapokkuuden ansiosta astetta kevyempi ja raikkaampi tapaus, aivan kuin se mukailisi modernimpaa otetta.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit