Alsacen uutuus: Vieil Armand Riesling Grand Cru Ollwiller

Elokuisena viikonloppuna katoimme pöytään rentoja ruokia: toast skagenia, parsakaaligratiinia ja jälkimarinoitua grillattua kanaa. Viineiksi valitsimme ruokien mukaan kuohuviinin ja kaksi valkoviiniä. Jokainen maistettu viini ansaitsee oman juttunsa, ja aloitamme juttusarjan maahantuojalta saadulla puhdaspiirteisellä Grand Crulla.


Grand Cru tarkoittaa korkeaa laatuluokitusta

Monilla Ranskan viinialueilla käytetään luokitusta Grand Cru, mikä ei ole suoranainen laadun tae, mutta tarkoittaa sitä, että viini on tuotettu tarhalla, joka on ansainnut tai täyttää luokituksen vaatimat laatukriteerit. Yleensä se tarkoittaa hintavampaa ja myös laadukkaampaa viiniä. Vieil Armand Riesling on kuitenkin hinnaltaan kohtuullinen ja on myös hintansa arvoinen.

Tämä terästankeissa valmistettu riesling on helposti lähestyttävä ja yllättää positiivisesti! Viinissä yhdistyy laadukkaan hienostuneet piirteet ja hento makeus, joka taittaa viinin hapokkuutta mukavasti. Kokonaisuus on mukavan hedelmäinen ja raikas.

Viinin sokerimäärä ja hapokkuus on hyvässä tasapainossa ja makua siivittää myös tyylikäs 'grand cru'-mineraalisuus. Viini on sellaisenaankin kulauteltavissa, mutta se on miellyttävä myös ruuan kanssa nautittaessa. Vieil Armandin laaturiesling sopii etenkin kalalle ja äyriäisille, joten ei liene sattumaa, että tämä uutuusviini julkaistiin juuri rapukauden kynnyksellä. Ruuan kanssa tästä viinistä korostuu sitruunan hedelmäinen hapokkuus ja sopiva makeus jättää suuhun mukavan tunnelman.Toast skagenissa voissa paistetun täysjyväpaahtoleivän päälle on lisätty katkarapuja majoneesissa ja smetanassa, siian mätiä ja tilliä. Blinimäistä otetta skageneihin toi myös meillä mukana ollut pieneksi silputtu punasipuli. Rieslingin limettinen hapokkuus toimi oikein mainiosti tämän alkuruoan makujen kanssa ja leikkasi hienosti rasvaisen kermaista suutuntumaa.


Uunissa valmistettu parsakaalipaistos sisälsi mm. pekonia ja tuorejuustoa. Rieslingin ominaisuudet piisasivat loistavasti tällekin ruoalle ja toimi ruoan aromien kanssa yhteen. Viini ei myöskään ollut moksiskaan aika voimakkaasti jälkimarinoidun grillatun kanan seurassa.


Kuvat: Viinikartta ja Alko

Kommentit

Suositut tekstit