Savagnin Arbois - Jurasta kajahtaa

Satunnainen viininkulauttelija ei koskaan tule maistaneeksi ranskalaisia Juran viinejä. Me maistoimme ja kerromme kokemuksesta.

Juran viinialue on omalaatuinen

Juran viinialue Ranskassa, Burgundista itään ja lähellä Sveitsin rajaa, on Suomen viinikartalta katsottuna varsin mystinen ihmemaa. Vaikka mm. Chardonnay valtaa alaa, alueen viinilajikkeet ovat pääsääntöisesti paikallisia ja viinityylit erikoisia. Erikoisuutensa vuoksi Juran viinit ovat suosittuja harrastajien keskuudessa, mutta Alkon valikoimaan tukeutuvalle tavan viinitallaajalle Jura on kaukainen Mikä-Mikä-Maa, sillä valikoimassa ei Juran viinejä ole juuri ollut.

Maistoimmekin Domaine de la Pinten kuivaa biodynaamista ja villihiivoilla tuotettua valkkaria innoissamme, sillä Savagnin-rypäle on meillekin varsin uusi tuttavuus. Rypälettä ei pidä sekoittaa Sauvignon Blanciin. Savagnin on sen sijaan sukua Gewürztraminerille ja tiesimme kyllä, että kyseessä on luonteikas rypäle.

Juran viinit ovat laadukkaita ja laatu näkyy myös hinnoissa. Tavallisesti tämän hintaluokan viiniä hankkiessa valitaan joku tuttu ja pomminvarma viini, joten juralaiset on tullut ohitettua hätäisesti. Maistiaisten jälkeen kävi nopeasti selväksi, että se on ollut suuri virhe!

Tässä on viini isolla alkukirjaimella. Huumaava tuoksu tulee nenään jo kaukaa ja se houkuttelee tutkimaan viiniä uteliaana. Tuoksu on jotain ranskalaisen siiderin ja viinin välimaastosta. Omenainen ja mausteinen tuoksu on erittäin rustiikkinen ja tuo mieleen jo häivähdyksen kompostoria.

Aistien sinfonia jatkuu myös makuosastolla. Selkeätyylisiin viineihin tottuneelle tämä maku on suoraan sanottuna outo, mutta vain hyvällä tavalla! Maku on jonkin verran oksidoitunut, mutta silti kiinnostavan hedelmäinen ja pirteä. Jurassa viinien annetaan oksidoitua sherryjen tapaan, mikä on tyyliseikka, vaikka usein oksidoituneisuus onkin merkki viinin pilaantumisesta. Juran viinit ovat siis hyvällä tavalla pilalla!

Valkoviinit ovat usein hienostuneen hentoja ja niiden vivahteita joutuu tutkimaan suurennuslasilla. Juran viini on kuitenkin täysin eri maata. Sen runsas ja täyteläinen maku jyrää ylle kuin ukkospilvi. Suosittelemme ehdottomasti testaamaan juralaista, kun seuraavan kerran haluaa panostaa johonkin vähän spesiaalimpaan.

VIINI: Kuiva, täyteläinen, hunajainen, kuivattuja hedelmiä, kypsää sitruksisuutta, kevyesti oksidoitunut ja monipuolista aromaattisuutta, mm. omenankotaa ja leivonnaisia. RUOKA: Kermaiset sieniruoat, kana, lohi, vuoristojuustot


5 tähteä. Miellyttävä ja vähemmän oksidoitunut kuin moni juralainen, mutta silti autenttinen kokemus. Loistava ruokaviini voimakkaillekin ruoille. Sopii sellaisenaankin kulautteluun. Huippu!
Vin jaune on kuuluisa juralainen valkoviinityyli, jossa on valmistusmenetelmästä johtuen samanlaisia oksidoituneita piirteitä kuin sherryssä. Vaatii maistajalta pikkuisen masokistisia piirteitä pitääkseen näistä viineistä.


Domaine de la Pinte Savagnin Arbois on helpompi juralainen. Se on vähemmän oksidoitunut ja kelpaa myös Alkon hyllylle. Tästä viinistä on turvallista aloittaa juralaisiin tutustuminen. Ei jätä kylmäksi ja on viimeisen päälle muuten luomua, tottakai.


Kuvat: Viinikartta ja Alko

Kommentit

Suositut tekstit