Ribera del Dueron punaviiniä kesällä savustetun lihan seurassa

Kesäisin maistuvat kuplivat kuohuviinit, raikkaat roseeviinit ja pirteät valkoviinit. Mutta toisaalta myös punaviinit, kun grillit käyvät kuumina ja kesäkeittiöissä loihditaan tiriseviä ja savuisia lihaherkkuja.

Vastaava kuin kuvan viini: Condado de Oriza 409 (27,90 €)


Grillaaminen ja savustus


Grillaaminen on siinä mielessä monipuolista, että grillissä voi tehdä melkein mitä vaan. Kun mukaan otetaan suuresti yleistynyt savustus, monipuolistuneet raaka-aineet, moninaiset välineet valmistustapoineen ja runsaat lisukkeet, voi olla vaikea antaa yleispätevää viiniohjetta grilliruoille. Yhteinen nimittäjä kesäkeittiön ruuille löytyy voimakkaista paahtuneista mauista, joista löytyy myös kitkeriä piirteitä. Varsinkin savustus tuottaa ruokaan kitkerää vivahdetta; kitkeryyden määrään voi vaikuttaa savustuksessa puulaji, puun kosteus tai lämpötila.

Grillin tuottaman maun vastapainona käytetään erilaisia voimakkaan tai makean makuisia marinadeja, dippejä ja glaseerauksia. Nämä maut kuitenkin vaativat viiniltäkin voimakkuutta ja aromikkuutta, joten liharuokien tapauksessa runsaat, täyteläiset ja hillomaiset punaviinit ovat sopivia. Jos ruoassa on selvästi makeutta, esimerkiksi colamarinadia, jopa 20 g/l jäännössokerin määrä punaviinissä on yleensä ok. Tällaisia viinejä löytyy esimerkiksi Italiasta nimellä 'appassimento'.

Tällä kertaa savustimme naudan lapaa, sen mureaa osaa 'petite tender', joka tyyliltään on lähellä sisäfilettä. Päätimme ruskistaa lihaa hieman ennen savustusta, koska kypsymiseen tarvittavaa savustusaikaa oli vaikeampi määritellä ja savustuksen tarkoitus oli vain saada lihaan savun makua. Savustimeen laitettiin myös sipulia ja ruoan kanssa suunniteltiin tarjottavan kukkavihanneksia ja varhaiskaalia.

Kokonaisuus tuntui näillä aineksilla sopusuhtaiselta ja punaviini ei tällä aterialla tarvitsisi makeutta, vaan sen sijaan täyteläisyyttä, sopivasti tanniineja ja ripauksen tyylikkyyttäkin.


Ribera del Dueron herkkupunaviini


Ribera del Dueron viinialue Pohjois-Espanjassa on kehitykseltään tuoreempi tapaus kuin Rioja, mutta sitä on sanottu juuri Riojan haastajaksi. Voimakkaista lämpötilanvaihteluista tunnettu alue on erikoistunut Tempranillosta tehtyihin punaviineihin ja monet meidänkin suosikkiviinimme ovat sieltä kotoisin.

Alkosta Ribera del Dueron viinit ei välttämättä löydy helposti, sillä viinit on luokiteltu pääalueen Kastilia-León mukaan. Ja kaikista alueen viineistä ei muutenkaan löydy mitään merkintää Ribera del Duerosta. Sama koskee tätäkin viiniä Condado de Orizaa, josta löytyy vain tieto, että viini on Espanjasta.

Tällä kertaa kaadoimme lasiin Condado de Oriza Gran Reservaa, jota on ollut hyvin saatavilla Suomenlahden laivoilla. Sieltä myös meidän viinimme oli hankittu. Esimerkiksi Tallink Silja Line myy 'gran reserva' -versiota hintaan 21.50 €. Alkossa on nyt myytävissä Condado de Oriza 409, mikä lienee melkein sama viini kuin Condado de Oriza reserva.

Alkon Ribera del Dueron viinejä:
Vega Sicilia Unico (325 €)
Vega Sicilia on alueen johtava tuottaja. Alkuvuodesta uutisoitiin, miten Lionel Messi tarjoili syntymäpäivää juhlivalle äidilleen -87 ja -60 vuosikertoja - syntymävuosien mukaan. Alkoon tulee vuosittain tätä viiniä muutamia kymmeniä pulloja.
Pingus (772,80 €)
Mukavasti hintaa...
Aalto (40,99 €)
Wine Spectatorin top-listojen kärkiviinejä. Tuottaja tietää Alvar Aallon, mutta nimi viittaa enemmän korkeaan sijaintiin "alto" ja aakkosjärjestyksen kärkisijojen tavoitteluun.
Emilio Moro (24,70 €)
Arzuaga Crianza (28,92 €)
Teki vaikutuksen jo muutama vuosi sitten.
Torres Celeste Crianza (19,50 €)
Tyypillinen laivaostos.
Tiempo Briego (16,98 €)
Alkon parhaita kohtuuhintaisia elämysviinejä.


Condado de Oriza on tyypillinen alueen viini: täyteläinen, tanniininen, tummaa hedelmäisyyttä ja marjaisuutta, mausteisuutta, pippurisuutta ja nahkaa. Aiemmin maistamamme Condado de Oriza Reserva tuntui hyvinkin tanniiniselta, mutta tämä kaksi vuotta tammessa kypsytetty gran reserva oli tanniinien osalta pyöreämpi tapaus. Runkoa on edelleen, mutta tyyli on kallistunut silkkiseen pehmeyteen päin.

Ribera del Dueron viineistä monet ovat meheviä ja hilloisia ja ne sopivat keskimäärin parhaiten monipuolisille grilliruoille. Toisissa on taas enemmän rotevuutta, jolloin lammas tai nauta on näiden viinien paras kaveri. Meidän gran reservassa oli myös tyylikkyyttä, joten savustettu petite tender kaali-sipulilisukkeineen oli viinin kanssa huikea yhdistelmä.

Naudanlihan kaveriksi päätimme grillata varhaiskaalia suurina pihvimäisinä paloina.


Tällä kertaa savustuksen tarkoitus ei ollut kypsentää lihaa, vaan antaa lihaan sopivasti savun makua.


Lopputulos oli mehevä ja kevyesti rosee


Voinen ja kermaisen pehmeä kukkakaalipyre sopi kokonaisuuteen. Sipulin pinta hieman kuivahti ja imi savusta kitkeryyttä, mutta toisaalta sipulin sisus oli mehevä ja sopivan savuaromikas.


Katso myös: Ribera del Dueron kaikki viinit

Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit