Loiren Crémant: Cuvée Flamme Brut

Ranskan kuuluisin kupliva on tietysti samppanja, mutta jos etiketistä löytyy sana Crémant, on kyse muualla Ranskassa valmistetusta kuohuviinistä, joka on tehty samalla samppanjamenetelmällä.Mikä Crémant on?


Samppanja menee tyylikkyydessä, laadussa, tuotantomäärissä ja myös hinnassa ihan omassa luokassaan ja sillä on maailmanlaajuinen luksuskuohuvan maine. Crémant-luokitus on luotu muualla Ranskassa samppanjamenetelmällä tuotetulle kuohuviinille. Samppanjan jälkeen kaikki muut ranskalaiset kuohuviinit eivät suinkaan ole crémantteja, mutta luokituksen vaatimukset ja säännöt ovat yleensä hyvälaatuisen kuohuviinin tae.

Täällä Suomessa etenkin Alsacen crémantit ovat tunnetuimpia ja parhaiten saatavilla, mutta myös Burgundia on hyllystä löytynyt. Iso kuohuviinialue on myös Loire, josta myös tämä Gratien & Mayerin Cuvée on kotoisin. Crémantteja tehdään Ranskassa monilla eri alueilla paikallisista rypälelajikkeista ja vain tietyt alueen rypäleet ovat sallittuja. Tämä tekee crémanteista kiinnostavia, koska rypälekirjosta löytyy muitakin kuin samppanjarypäleitä.

Crémant-valikoima on Alkossa kohtuullisen hyvä:

Crémant-kuohuviinit

Loiren Crémant-kuohuviinit


Gratien & Mayer Cuvée Flamme Brut


Gratien & Mayer Cuvée on tämän vuoden kevään uutuuksia ja se on tehty Loiressa sallituista rypäleistä: Chenin Blanc, Pinot Noir ja Chardonnay - muitakin sallittuja rypäleitä on. Samppanjasta se poikkeaa vain Chenin Blancin osalta, sillä Chardonnay ja Pinot Noir ovat samppanjarypäleitä. Usein Loiressa käytetään Pinot Noirin sijaan punaista rypälettä Cabernet Francia, joka on tyypillinen rypäle - myös punaviineissä - Saumurin ala-alueella, mistä tämäkin viini tarkemmin ottaen on kotoisin.

Gratien & Mayer Cuvée Flamme Brut on makeudeltaan "erittäin kuiva", mutta sokerimäärä menee "kuivan" rajamailla. Tämä sokerimäärä tuntuu oikein sopivalta ja se tuo kuohuviiniin pyöreyttä ja korostaa hedelmäisyyden kypsyneen sitruksisia piirteitä, jotka maistuvat suussa pitkään. Hapokkuus on runsasta ja kuohu kutittelee kielellä kivasti pistellen. Terävä tyyli on raikas ja puhdaspiirteinen. Kun viiniä pyöräyttelee suussa, nousee esiin myös paahteisempaa makua, jossa on mantelia tai pähkinää ja omenankotaa - samanlaisia aromeja, joita laatusamppanjoista usein löytyy.

Tämä hyvärunkoinen kuohuviini on elegantti tapaus, joka maistuu sellaisenaan alkumaljana, mutta ei pelkää tyylikkäitä ruokiakaan. Näin kesällä vartaisiin pujotetut ja grillatut jättikatkaravut ja paloitellut kuhafileet saavat crémantistä loistavan kumppanin. Sitruuna ja chilikin käyvät mausteiksi.

Kuva: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit