Gazpacho ja roseekuohuviini Parés Baltà Pink Cava Brut

Espanjalainen gazpacho on siitä erikoinen keitto, että se tehdään raaoista kasviksista ja nautitaan kylmänä. Se onkin hyvin virkistävää kesäsyötävää.Gazpacho


Juuri Mallorcalla vierailleena tuli todettua, että kun lämpötila huiteli yli kolmenkymmenen ja aurinko porotti viikon täysin pilvettömältä taivaalta, raikastava suoraan jääkaapista otettu gazpacho oli mitä parasta viilennystä. Kätevää oli myös se, että kulmakaupasta sai kolmella eurolla litran tetraan pakattua gazpachoa, joka maistui hienosti serrano-kinkun ja patongin kanssa välipalana.

Vaikka Suomen kesä on ollut sateinen ja kolea, täytyi kotonakin tehdä tätä maukasta kasviskeittoa. Gazpacho-keittoja on erilaisia myös aineksien osalta. Tetrassa oleva keitto oli kuin punaista paksua mehua, mutta meillä kasviksissa riitti pientä pureskeltavaa. Usein keittoon myös lisätään vihannesten paloja tuomaan suutuntumaa.

Gazpacho tehdään yleensä täysin kypsentämättömistä aineksista, mutta erilaisia variaatioita on. Keitosta saa helposti päivän vihannesannoksen.

Gazpacho toimii parhaiten alkukeittona ruokahalun herättäjänä. Keiton kanssa voidaan nauttia lasillinen kuivaa roseeviiniä tai roseekuohuviiniä.

Gazpacho-resepteissä esiintyviä aineksia:
- Basilika
- Chili (antaa keittoon terää)
- Etikka
- Kasvisliemi
- Krutongit (keiton päälle)
- Kurkku
- Oliiviöljy
- Paahtoleipä (tehosekoittimessa muruksi)
- Paprika
- Persilja
- Sipuli
- Sitruunanmehu
- Tabasco
- Tomaatti
- Valkosipuli (toimii erinomaisesti roseeviinin kanssa)


Parés Baltà Pink Cava Brut


Roseeviini on kasvisruokien paras kaveri. Me otimme tällä kertaa testiin roseekuohuviinin, sillä kuohuviinit puolestaan toimivat yleensä parhaiten keittoruuille. Näytepullo saatiin maahantuojalta.

Perheyritys Parés Baltàn viinit ovat meille tuttuja monen vuoden ajalta ja tilallakin olemme vierailleet Penedèsissä Kataloniassa. Tilan tuotanto on kokonaisuudessaan luomua.

Viinin sävystä tulee mieleen lohi, pronssi tai kupari - sävy vaihtelee hieman riippuen missä valossa sitä tarkastelee. Maku on intensiteetiltään aika voimakas, hapokas ja mineraalisen tuntuinen. Vaikka marjaisuudesta erottuu pienen jäännössokerimäärän korostamia makeampia vadelmia ja mansikoita, on mielestämme päälimmäisenä ylivuotiset puolukat sekä karpalot. Tämä tekee kokonaisuudesta sopivan kuivakan ja hieman kitkeränkin. Jonkinlaista kukkaisuutta tuntuu myös olevan ja aromit kantavat pitkälle.

Pink Cava Brut sopii hyvin aperitiiviksi, mutta juuri nuo hieman kitkerät ominaisuudet tekevät siitä loistavan ruokaviinin, sillä ruoan kanssa maut tasapainottuvat. Puhditon viini vain jäisi ruoan varjojoon, mutta nyt sitä pelkoa ei ole. Tämä tarkoittaa myös sitä, että sellaisenaan viinissä on sitä tiettyä aromikkuutta, joka ei ehkä parhaiten sovi seurusteluhetkiin. Kivan pinkistä nimestä voisi tosin muuta luulla.

Kyse ei siis todellakaan ole pehmeän puolikuivasta ja helposti kulauteltavasta seurusteluviinistä, vaan täysiverisestiä roseekuohuviinistä, joka on kokonaisuudeltaan mielenkiintoinen ja maukkaan aromikas paketti. Kun se nautitaan aperitiivina juuri ennen ruokaa tai gazpachon raakojen kasvisten seurassa, siinä tilanteessa viini näyttää vahvuutensa.

Miksi roseekuohuviini sopii kylmälle gazpacholle?
- Kuohuviinin hapokkuus toimii hyvin keittojen kanssa.
- Kuohuviini nautitaan muita viinejä kylmempänä (=kesäpäivän viilentäjä).
- Rosee toimii loistavasti tomaatin ja kasvisten seurassa.
- Rosee ja valkosipuli on klassinen yhdistelmä.
- Gazpachossa on yllättävän paljon aromikkuutta, johon rosee pystyy vastaamaan.
- Keiton ja viinin aromikkuus on samantyylistä.
- Viinin väri on samaa kuin keitossa.
- Meidän roseekuohuviini ja keitto olivat jopa samasta maasta.


Jos keiton kanssa kaipaa leipää, focaccia on aina hyvä vaihtoehto.


Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit