Blossa 16 - variksenmarjoja ja savuisuutta

Vuoden 2016 vuosikerta-Blossa palaa juurilleen länsinaapurin havumetsiin ja yllättää tavallisuudellaan!

Blossa 16 (13,99 €)

Joka vuosi ruotsalainen Blossa julkaisee uuden erikoisglögin, jonka makumaailmaan on haettu inspiraatiota jonkun kaukaisen maan kulttuurista. Idea on hauska, sillä usein erikoissekoitukset ovat kovin kaukana perinteisestä jouluglögistä. Vuosikerta-Blossan maistelusta onkin tullut melkoinen traditio myös meille täällä Viinikartalla.

Viime vuosina erikois-Blossan maut ovat vaihdelleet laidasta laitaan. On ollut teeglögiä, laventeliglögiä ja muistamme myös kahviversion. Tänä vuonna Blossa on kuitenkin palannut juurilleen Ruotsin havumetsiköihin ja mausteena on tummaakin tummempi variksenmarja.

Etenkin pohjoisen kankailla ja tuntureilla kasvavaa variksenmarjaa pääsee harvoin maistelemaan, joten jännitys tiivistyy pulloa avattaessa. Mainittakoon tähän valiin, että myös pullo ja sen vuosittain vaihtuva design ovat suuri osa vuosikerta-Blossan viehätystä. Kun kauniin puukoristeisen korkin kuitenkin saa auki, on juoma yllätykseksemme kovin tavanomaista.

Lämmitettäessä joulumausteteet leviävät nopeasti koko keittiöön; Blossa 16 tuoksuu ja maistuu tavanomaiselle jouluglögille. Kaikki perinteiset joulumausteet ovat löytäneet paikkansa ja juoma on valkoviinipohjasta huolimatta tutun helakan punaista niin väriltään kuin maultaankin. Hetken jo mieleen hiipii ajatus jospa pulloon onkin lirahtanut vahingossa Blossan perusversiota!?

Kun glögiä maistelee kunnolla, alkaa sen vivahteet erottua paremmin. Blossa 16 ei ole aivan tuhottoman makeaa, mikä on ihan miellyttävää vaihtelua glögien saralla. Makeus on toteutettu luonnonmukaisesti koivunmahlalla. Juoma on myös tavanomaista glögiä täyteläisempää, sitä voi melkein muovata, ja siitä löytyy pientä savuisuutta. Juomaa pystyy helposti nauttimaan myös toisenkin mukillisen, mikä ei makeampien sekoitusten kanssa ole aina niin itsestäänselvää.

Maussa joulumausteista esiin tulee kanelia ja neilikkaa, jotka yhdistyvät hyvin täyteläiseen variksenmarjaan. Tämä luonnonihme on melkoinen vitamiinipommi ja maultaan miedompi kuin moni muu metsiemme marja. Se tuo Blossaan täyteläisyyttä ja metsäisen vihreää makua. On helppo kuvitella itsensä nuotiotulille Lapin kairaan nauttimaan tätä lämmittävää ja hieman savuista juomaa kuksasta. Jälkimaussa on pientä kirpeyttä, jossa on vivahteita luultavasti tähtianiksesta ja inkivääristä, mikä toimii oivallisen hyvin täyteläisen alun jälkeen. Lohkaise maustekakusta pala Blossan seuraksi ja iltapäivän glögihetki on valmis.

Blossa 16 on tehty valkoviinipohjaan. Väri tulee marjoista.Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit