Tarambola - Portugalin edullinen riistaviini

Muistatteko Casa Santos Liman punaviinit, joista kirjoitimme maaliskuussa? Viinitalon Quinta-nimiset viinit ovat suunmyötäisiä ja hyvin myyviä halpiksia. Nyt samalta tuottajalta tuli Alkoon suunmyötäinen ja kukkaroystävällinen riistaviini.

Tarambola 2014 (9,99€)

Tarambola 2014


Santos Liman suvun taktiikkana on seurailla viinitrendejä ja tuottaa edullisesti, mutta riittävän laadukkaasti viinejä, jotka uppoavat massoihin. Homma on toiminut Suomessakin erittäin tehokkaasti. Mm. Quinta das Setencostas on saanut melkoisesti suitsutusta osakseen. Mielenkiinnolla otimmekin uutukaisen Tarambolan testiin ja etenkin meitä kiinnosti, onko tyyli samaa kuin Quinta-viineissä.

Monessakin suhteessa Tarambolassa on samaa kuin Quinta-viineissä. Jäännössokerin määrä on ehkä helpoiten huomattava samankaltainen piirre. Myös Tarambolassa sokeria on punaviiniksi kohtuullisen paljon, 8 grammaa litrassa. Se pehmentää makua ja tekee viinistä helposti lähestyttävän. Viinin hinta on myös sama kuin Quinta das Setencostasilla. Mehevä hilloisuus on molemmissa läsnä ja Alkon luonnehdinnoissa paljon samoja sanoja.

Tarambola on kuitenkin luokiteltu poikkeavasti riistaviiniksi Alkossa ja etiketissäkin komeilee sarvipäät. Muille Quinta-viineille ei riistaa suositella. No, nämä ruokaleimat ovat joka tapauksessa joustavia ja väljästi määriteltyjä.

Tarambola on noussut syyskuussa Viinikartan 10 katsotuimman joukkoon ja se on saanut pääosin hyvän vastaanoton. Maistatin Tarambolaa viime viikonloppuna lihamestarille ja metsästystä harrastavalle hirvimiehelle. Heiltä Tarambola sai aika tylyn vastaanoton. Huomio kiinnittyi viinin mehumaisuuteen, jota moneen kertaan toisteltiin - joskin viinin makuakaan ei haukuttu. Kun tämän jälkeen sitten maistatin voimakasta italialaista Amaronea, oli meininki ihan toista ja kehut lentelivät ilmassa. On tottakai väärin verrata kympin portugalilaista yli 30 euron Amaroneen, mutta joskus on vaan hienoa nähdä mikä ero viineissä voi olla. Yksikään kympin viini ei nimittäin peittoa laadukasta Amaronea.

Tarambola on tumman hedelmäinen, mausteinen ja kevyen tamminen. Maku on mehevä, mutta aika mehumainen; tanniinit ovat ohuet. Toisaalta hillomainen makeus on hyvin hallinnassa. Sitä pitää aisoissa tuntuva ja miellyttävä hapokkuus. Viini on selvästi mustaherukkainen ja luumuinenkin. Alkoholia on tuntuvat 14 %, joka tuo rakennetta, mutta se on myös hyvin integroitunut, eikä sitä ei maista juuri ollenkaan.

Tarambola on helposti juotava portugalilainen, joka aromien puolesta on hyvä riistaviini. Viinistä puuttuu kuitenkin ryhdikkyyttä ja 3.5 tähteä on siinä mielessä yläkanttiin. Sovita Tarambola padassa haudutetuille riistaruoille.Kuva: Alko

Kommentit

Suositut tekstit