Blossa 15 - vuosikertaglögi sai inspiraationsa Earl Grey -teestä

Blossa 15 tuo perinteiseen joulujuomaan uusia piirteitä perinteisen brittiläisen Earl Grey -teen kautta. Näin glögikauden alussa tuntuu siltä, että nämä "15 shades of Earl Grey" hukkuvat sokeriin, vähän niin kuin kirjassakin.

Kello viiden teehetki.

Videolla Jens esittelee illan juoman:


Janne

Kun kuulin Blossa 15:n saaneen makunsa Earl Grey -teestä, siis siitä Bergamotin sitrushedelmällä maustetusta teestä, mielenkiinto heräsi heti. Edellisvuoden laventeli oli Blossalta todella rohkea veto, mutta ehkä näin perinteiselle kaverille kuin minä olen, maistuu paremminkin kello viiden tee pikkuleipästen kanssa.

Keitinkin heti vettä ja vertasin pussiteen väriä Blossaan. Blossa näyttää olevan samaa sävyä teen kanssa. Tämä oli varmasti huomioitu suunnittelussa, ettei vaan päästä sanomaan, ettei se edes näytä teeltä. Loistavaa! Earl Grey on kevyen sitruksinen ja pehmeä tee, joka tuntuu ajatuksena juuri sopivalta designglögin joukkoon.

Blossa 15 on terävän alkoholinen ja voimakkaan makuinen glögi, jossa joulumausteet yhdistyvät runsaaseen makeuteen ja teemäiseen uutteisuuteen. Blossa 15:n maku on helposti lähestyttävä ja se muistuttaa enemmän perinteistä makeaa vaalea glögiä kuin teetä. Silti tee on taustalla tasapainottamassa hienosti makua. Kun Blossaa sekoittaa samaan määrään Earl Grey -teetä, joulumausteet väistyvät taka-alalle ja syntyy paljon rauhallisempi teemäinen juoma, jossa sitrus nousee pinnalle. Samalla makeus, joka erityisesti kylmänä nautittuna tuntuu jopa siirappiselta, vähenee sopivasti. Näin nautittuna Blossa 15 sopii hienosti arkiseenkin iltapäiväteehetkeen. Teeleipä ja marmeladia vain kaveriksi.


Vasemmalla Blossa 15, oikealla Earl Grey -teetä. Löydätkö värieron?


Jens

Innostuin aika paljon, kun Blossa15:n tee-teema julkaistiin syksyllä. Olin kuitenkin kuvitellut juoman mielessäni huomattavasti teemäisemmäksi, kuin mitä se todellisuudessa on. Pohjana on käytetty vuosien aikana tutuksi tullutta vaalean glögin pohjaa, johon olisi mielestäni voinut uuttaa vähän useamman teepussin.

Lisäksi tee-blossa on todella makea. Näin glögikauden alussa juoma on aika tuhtia kamaa, kun mielessä on vielä kesän raikkaat ja viileät juotavat. Ehkä mieli muuttuu joulua kohden, mutta nyt Blossa15 on vähän liian äklö jopa glögi-asteikolla. Makeutta voisi koittaa leikata lisäämällä joukkoon vähän sitruunaa, kuten joillain on tapana myös oikean teen kanssa.

Vuosikerta-Blossa on kuitenkin niin perinteinen osa joulun odotusta, että kyllähän tätä nauttii kynttilän valossa ihan mielellään. Paatuneelle kahvinjuojalle tässä on oiva tapa totuttautua myös teen makuun.
Blossa 15:n takaetiketin koordinaatit viittaavat Lontooseen, The London Tea Companyyn, tälle kadunpätkälle.

Kuvat ja video: Viinikartta.fi

Kommentit

  1. Maistettiin myös blossa 15. Jännä että meidän mielestämme tämä oli aiempiin vuosikertaglökeihin ja etenkin blossa perusglökiin verrattuna vähemmän makea. Makea kyllä, mutta teen tanniini toi särmää ja taittoi makeutta. Ja on tämä absoluuttisestikin aika paljon kuivempi kuin perusblossa (150 vs 200 g/l)

    VastaaPoista
  2. Blossa 13 ja 14 olivat kuivempia (130g/l) kuin tämän vuoden Blossa (150g/l). Minulle olisi riittänyt tuo vähäisempikin makeus. Ehkä teen käyttö herätti meillä tiettyjä odotuksia, mitkä eivät juomassa täysin tulleet vastaan. Ja tietysti se nyt tuntuu makealta, kun tämä oli vuoden eka glögi, kuten Jens tuossa totesikin. Kokonaisuutena kiinnostava glögi, mutta makeus meillä vähän särähti.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit