Vylyan Pinot Noir - Uuden tyylin unkarilainen punaviini

Unkari on tunnettu lähinnä Magyar-halpisvalkkarista, Kékfrankos-punaviineistä (mm. 'Erkin pikakivääri'), ysärityylisestä Törley-kuohuviinistä sekä tietysti aina yhtä loistavasta jälkkäriviinistä Tokajista. Unkari ei ole tunnettu laadukkaista Pinot Noireistaan.


Nätit tytöt esittelivät Vylyanin tuotteita isosti Budapestin lentokentällä viime kesänä. Näyttää siltä, että uusi laatuviinien aikakausi on koittanut Itä-Euroopassakin.
Vylyan Pinot Noir 2009
Punaviini
Rypäle: Pinot Noir
Unkari, DHC Villány
Tyyli: Marjaisa & raikas
19,49 €
Pinot Noir -viineistä sanottua: kevyt tai keskitäyteläinen, vähätanniininen, kukkainen, herukat, kirsikka, karpalo, mausteet. Vahva aromimaailma.


Pinot Noirin maailmanvalloitus

Muinainen rypäle Pinot Noir kasvaa lähes kaikkialla maailmassa - ja myös siis Unkarissa. Viinikartan kartta on kätevä tapa selvittää Pinot Noirin levinneisyys maanosittain, maittain, alueittain sekä luokittain. Kartalta löytyy Alkon tuotteet viiden vuoden ajalta ja koska Alko pyrkii pitämään valikoimassaan koko maailman, antaa Alkon valikoima hyvän kuvan Pinotin viinimarkkinoista.

Näyttää selvästi siltä, että Ranska ja Burgundi on rypäleen jonkinlainen koti. Huomattavia tuottajamaita ovat myös Chile sekä Uusi-Seelanti. Kaiken kaikkiaan Alkon valikoimassa on ollut 15 maata, joista Pinotia on tuotu. Ja nyt ensimmäistä kertaa Unkarista. Merkittävä piirre on, että Pinot Noirit ovat suurimmaksi osaksi lajikeviinejä eli pelkästään Pinot Noirista tehtyjä.

Tähän väliin on hyvä vilkaista, mitä mieltä Sidewaysin Miles oli Merlotista. Mileshan asetti Merlotin ja Pinotin vastakkain ja arvosti Pinotia yli kaiken, koska se on vaativa viljeltävä. Pinot Noir vaatii huolenpitoa toisin kuin Merlot, joka kasvaa missä vain.Vylyan Pinot Noir

Unkarin arvokkaammat punaviinit vaihtuvat tiuhaan Alkossa. Suosion heikon tason näkee pölyisistä pulloista Alkon hyllyllä. Tämäkin viini oli saanut leiman "erikoiserä". Vaihtuvuus ei ole ihme, sillä Unkarin laatuviinien hinta ja laatu eivät usein kohtaa. Onko tarina eri tämän Pinotin kanssa?

Väri: Aivan upea ja kirkas väri. Rubiininpunainen hieman läpikuultava viini pyörähtelee isossa lasissa todella kauniisti. Tästä saisi korun.

Maa: Itä-Euroopan maaperän haistaa ja maistaakin kaikissa punaviineissä Unkarista Romaniaan. Joku tunnistettava tervainen, savuinen ja maanläheinen piirre niissä on. Eikä se aina ole kovin miellyttävä. Ehkä kansainvälisellä lajikkeella Pinot Noirilla haettiin eroa paikallisiin lajikkeisiin. Alueen tyyliä se ei kuitenkaan peitä.

Puu: Viini on hyvin kypsytetty vuodesta 2009, jonka aikana vuoden verran tammessa. Kypsytys on tuonut tuoksuun roppakaupalla vivahteikkuutta aina tallimaisia piirteitä ja jopa lantaa myöden. Mietimme, onko tämä piirre peräisin maaperästä vai kypsytyksestä vai onko se suoranainen virhe. Veikkaisimme kypsytystä. Ensi tuoksutuksella tämä kiinnostava piirre iskee päin näköä, mutta tasoittuu hetken kuluttua. Maku ei seuraile lainkaan tuoksua. Ja siinä onkin viinin onnistuminen: pehmeät tammiaromit tuovat makuun vivahteikkuutta ja syvyyttä. Mausteisuus on topakkaa ja mukana on kevyen savuisiakin piirteitä.

Hedelmä: Maku on pyöreä ja tasainen. Alkuun mustaherukkaa ja kypsän makeaa hapankirsikkaa. Jälkimaussa nousee happamammat puolukat esille.

Tuomio

Kokonaisuus on tasainen ja miellyttävä. Aromit ovat riittävät ja vivahteikkuus hyvin hallittua. Hyvä Pinotti, joskin 15 euroa olisi sopiva hinta.

4 tähteä. Tarkalleen ottaen neljä miinus.
Matka Budapestistä etelään kohti Villánya on sitä kuuluisaa aroseutua - pustaa. Tylsässä maisemassa voi mieleen hiipiä ajatus: päiväkänni pustalla - halvalla valkkarilla matka katkeaa.


Huom! Seuraavat viinibloggaajat olivat mukana arvioimassa tätä samaa viiniä. Julkaisimme arviomme yhtä aikaa nähdäksemme, miten erilaisia arvioita samasta viinistä voi tulla. Lue muut jutut alta:

Blanc de Blancs
Copatinto
Loppasuut
Pullon henki
Rypäleistä viis!
Viinihullun päiväkirja
Wineserver


Kuvat: Viinikartta ja Alko

Kommentit

Suositut tekstit