Vylyan Pinot Noir - Uuden tyylin unkarilainen punaviini

Unkari on tunnettu Magyar-halpisvalkkarista, kékfrankos-punaviinistä, ysärityylisestä Törley-kuohuviinistä sekä tietysti aina yhtä loistavasta jälkkäriviinistä Tokajista. Unkari ei ole tunnettu laadukkaista pinot noireistaan.


Vylyanin tuotteita esiteltiin isosti Budapestin lentokentällä viime kesänä. Näyttää siltä, että uusi laatuviinien aikakausi on koittanut Itä-Euroopassakin.
Vylyan Pinot Noir 2009
Punaviini
Rypäle: Pinot Noir
Unkari, DHC Villány
Tyyli: marjaisa & raikas
Hinta: 19,49 €

Pinot Noirin maailmanvalloitus

Muinainen rypäle Pinot Noir kasvaa lähes kaikkialla maailmassa - ja myös Unkarissa. Viinikartan kartta on kätevä tapa selvittää Pinot Noirin levinneisyys maanosittain, maittain, alueittain ja luokittain. Kartalta löytyy Alkon tuotteet vuodesta 2010 ja koska Alko pyrkii pitämään valikoimassaan koko maailman, antaa Alkon valikoima hyvän kuvan Pinot Noirin levinneisyydestä.

Näyttää siltä, että tilastojenkin valossa Ranska ja Burgundi on rypäleen kotipaikka. Huomattavia tuottajamaita ovat myös Chile sekä Uusi-Seelanti. Kaiken kaikkiaan Alkon valikoimassa on ollut 15 maata, joista pinot noireja on tuotu. Ja nyt ensimmäistä kertaa Unkarista. Merkittävä piirre on se, että pinot noirit ovat suurimmaksi osaksi lajikeviinejä eli pelkästään Pinot Noirista tehtyjä.

Unkarin arvokkaammat punaviinit vaihtuvat tiuhaan Alkossa. Suosion heikon tason näkee pölyisistä pulloista Alkon hyllyillä. Vaihtuvuus ei ole ihme, sillä Unkarin laatuviinien hinta ja laatu eivät usein kohtaa. Onko tarina eri tämän viinin kanssa?

Vylyan Pinot Noir

Väri: Aivan upea kirkkaasti hohtava väri. Rubiininpunainen hieman läpikuultava viini pyörähtelee lasissa todella kauniisti.

Maa: Itä-Euroopan omanlaisensa maanläheisyyden haistaa ja maistaa punaviineissä Unkarista Romaniaan. Jokin tunnistettava tervainen, savuinen ja maanläheinen piirre niissä on. Eikä se aina ole kovin miellyttävä. Ehkä kansainvälisellä lajikkeella, Pinot Noirilla, haettiin eroa paikallisiin lajikkeisiin. Alueensa tyypillistä vivahteikkuutta se ei kuitenkaan peitä.

Puu: Viini on kypsynyt vuodesta 2009 ja vuoden verran tammessa. Kypsytys on tuonut tuoksuun roppakaupalla vivahteikkuutta aina tallimaisia piirteitä myöten. Ensi nuuhkaisulla tämä kiinnostava piirre iskee päin näköä, mutta tasoittuu hetken kuluttua. Maku ei seuraile lainkaan tuoksua. Ja siinä kohtaa viini tuntuukin onnistuneelta. Pehmeät tammiaromit tuovat makuun vivahteikkuutta ja syvyyttä. Mausteisuus on runsasta ja mukana on myös kevyen savuisiakin piirteitä.

Hedelmä: Maku on pyöreä ja tasainen. Alkuun mustaherukkaa ja kypsää hapankirsikkaa. Jälkimaussa nousee happamammat puolukat esille.

Yhteenveto

Kokonaisuus on tasainen ja miellyttävä. Aromit ovat riittävät ja vivahteikkuus hyvin hallittua. Hyvä pinot noir, joskin noin 15 euroa olisi sopivampi hinta.

4/5 tähteä.
Matka Budapestistä etelään kohti Villánya on kuuluisaa aroseutua eli pustaa.


Kuvat: Viinikartta ja Alko

Kommentit

Suositut tekstit