Etelä-Afrikan punaviinit ja valkoviinit - rypäleet, tyylit ja ruoka

Etelä-Afrikka on monikulttuurinen myös ruoassa ja viineissä.

Etelä-Afrikan viinityylit ovat kiehtoneet meitä jo jonkin aikaa. Alueen viinihistoria on melko pitkä alkaen 1600-luvulta. Etelä-Afrikka lasketaan moderneista tuotantotavoista tunnettuun uuteen viinimaailmaan ja nykyinen viinintuotanto perustuu kehitykseen, joka alkoi 1990-luvun alusta apartheidin purkautuessa ja viinimarkkinoiden avautuessa. Viininviljelijät keskittyivät pitkälti kansainvälisiin lajikkeisiin, kuten Cabernet Sauvignoniin, Shiraziin, Merlotiin sekä Chenin Blanciin, Colombardiin, Sauvignon Blanciin ja Chardonnayhin. Chenin Blanc on viljellyin rypäle tälläkin hetkellä, vaikka on menettämässä suosiota. Ja maan oma rypäle Pinotage on taas kerran noussut toiseksi suosituimmaksi ja siitä tehdään nykytyyliin hämmästyttävän hienoja viinejä.

Alueelta löytyy todellisia huipputuottajia, joiden pitkät perinteet ja erinomaiset kasvuolosuhteet tuottavat erittäin laadukkaita viinejä. Toisaalta Etelä-Afrikasta löytyy melkoista tehotuotantoa, joka tuuppaa maailmalle litratolkulla silkkaa bulkkia. Näitä bulkkiviinejä on luonnehdittu karkeiksi ja rustiikkisiksi.

Videolla Jannen paasaus E-Afrikan historiasta ja viineistä:
Enimmäkseen kansainvälisiä rypäleitä: Chardonnay, Chenin Blanc, Grenache Blanc - Viognier, Pinotage ja Shiraz - Cabernet Sauvignon

Maistetut viinit

Maistoimme viisi erilaista eteläafrikkalaista viiniä. False Bayn kuiva Chardonnay on peräisin erittäin kalkkiperäiseltä ja suhteellisen viileältä alueelta. Viileys maistuu viinissä hyvin tiettynä kepeytenä. Suhteellisen kevyen maun alta paljastuu maistellessa kypsyneitä märkään puuhun, sahanpuruun tai ehkä nätimmin keksinmuruihin viittavia piirteitä - kompleksisuutta, ei suinkaan häiritsevästi. Kuiva, kevyen hedelmäinen ja mineraalinen viini on mukavan raikas, mikä uppoaa paatuneimmallekin uuden maailman Chardonnay-nyrpistelijälle. Esimerkki kevyemmästä nykytyylin Chardonnaysta.


Bellinghamit ovat luvatusti todella laadukkaita ja persoonallisia. Chenin Blancin popcorn-paahteinen tuoksu ja pitkä hedelmäinen ja tamminen maku saavat sukat pyörimään jaloissa. Grenache Blancin ja Viognierin sekoite on huomattavasti edellistä haastavampi nenässä. Homeiseen kellariin viittaavat tuoksut herättävät pelonsekaisen mielenkiinnon, joka muuttuu nautinnoksi, kunhan viiniä vaan uskaltautuu maistamaan. Mausta löytyy selvästi melonia ja päärynää sulassa sovussa. Ehdottomasti joukkion kovimmat viinit.
Expresso Mokka Pinotage edustaa Etelä-Afrikalle tyypillistä uuden maailman innovatiivisuutta, sillä aromia on tuotu paahdetusta tammesta. Sellaisenaan vähän huonolaatuisemmasta viinistä on onnistuttu taikomaan moneen makuun uppoavaa kahvinkaltaista herkkua. Kuten pussissa lukee, tulee viinistä väistämättä mieleen tummapaahteinen kahvi. Kahvivibat ovat enemmän tuoksupuolella, sillä suussa viini on mukavan täyteläistä peruspunkkua. Omien kokemustemme mukaan useimmat tykkäävät ja jopa ihastuvat tähän tyyliin - ja helppoa juotavaa onkin luvassa, sillä tanniinit ovat maltilliset ja suutuntuma suklaisen soljuva.

Kaikille tällainen kikkailu ei ole mieleen, mutta toisaalta toisille se juuri tekee viinistä mielenkiintoista. Palaamme tähän aiiheeseen seuraavassa jutussamme.Goue Vallei on myös omalla tavallaan Suomessa tyypillistä uuden maailman antia. Parista täyteläisestä rypäleläjikkeesta sekoitettu mehevä punkku on tuttua hanapakkauskamaa. Pientä persoonaa viiniin luo Etelä-Afrikan punkuille tyypillinen savuisuus. Oikein hyvä hanaviini, jonka hedelmäisyys ja tammisuus on hienosti tasapainossa.Viinisuositukset Etelä-Afrikan ruoille:

Bobotie: Melkein kansallisruoka. Malaji-alkuperä, jauhelihapaistos, jossa myös munaa. Lisukkeena sambalia ja chutneyta. Ja viinisuositus: False Bay Chardonnay, koska valkkari sopii munalle paremmin. Voit kokeilla myös Goue Valleita.

Braai: "Läskin" grillaaminen on supersuosittua ja sitä kutsutaan nimellä braai. Grilliliha, joka voi nykyään olla mitä vain, on ruokakulttuurin keskiössä. Viinisuositus grillisafkalle: Goue Vallei Shiraz Cabernet.

Boerewors: Maalaisraakamakkara (esim. nauta, sika, lammas), joka grillataan. Viinisuositus mausteiselle makkaralle: Mokka Pinotage

Strutsifilee: Myös Suomessa on strutsitiloja ja liha on tummaa ja jopa riistamaista. Viinisuositus: Goue Vallei

Gesmoorde vis: Suolainen turska, perunaa ja tomaattisoosia. Viinisuositus: Bellingham Grenache Blanc Viognier

Bunny Chow kanalla: Leipä, joka on täytetty curry-soosilla, jossa on kanaa ja papuja. Viinisuositus: Bellingham Chenin BlancViinejä kasvatetaan maan suureen kokoon nähden lounaiskulmassa tiiviillä alueella. Aluetta viilentää Antarktiksen viileät merivirrat.


Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit