Twisted Vines Merlot-Petit Verdot

Viinin tiedot Viinikartalla:
Twisted Vines Merlot-Petit Verdot (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Alko: 416807
Hinta: 6,88 €
Vuosikerta: 2011
Rypäleet: Merlot (55 %), Petit Verdot (45 %)
Kaakkois-Australia (South Eastern Australia)

Jens

Aussiviiniä juodessa ei voi olla ajattelematta suuria ja täyteläisiä makuelämyksiä, joita maapallon toiselta puolelta tuupataan maailmalle litratolkulla. Eteeni kaadettu Twisted wines ei kuitenkaan pääse lähellekään tätä porukkaa.

Tämä viini sortuu samaan virheeseen kuin niin monet tämän hintaluokan uuden maailman viinit, joita olemme tässäkin blogissa jo kahlanneet. Suoraan sanottuna tämä tyyli alkaa jo vähitellen kyllästyttää.

Tuoksu on sitä raakaa vihannesosastoa, jota kammoksun viimeiseen asti. Tiedättehän sen kirpeän tuoksun, joka lähtee vihreiden paprikoiden laatikolta automarketissa? Tuoksun taustalla kummittelee hienoinen mausteisuus, mutta se latistuu pistävän paprikan alle nopeasti.

Maku on puolukkaisen hapan ja tanniinit kiristävät jo pettymyksestä jännittyneet leukaperät entistä suurempaan irvistykseen. Viinistä ei saa kunnon otetta ja se huljuu läpi suun maistuen vain halvalta punaviiniltä.

TUOMIO:Yksi tähti (1/5).

Anna omat tähtesi >

Janne

On virkistävää käväistä halpisviineissä kengurumaassa varsinkin, kun Chilen Cabernet Sauvignonit alkoivat kyllästyttää yksioikoisuudellaan ja eurooppalaiset sisarukset tuntuivat valjuilta. Hetken aikaa jo soi kajareista Men At Work:n "Down Under" ja nupit vääntyivät kaakkoon. Innostus haihtui kuitenkin nopeasti ja mielentilan valtasi mikäpä muukaan kuin Fosters. Jos Fosters on "Australian for beer", Twisted Vines Merlot-Petit Verdot on viinien Fosters. Australialaiset eivät tietääkseni itse moista litkua, kuten Forsters, lipittele. Onkohan Twisted Wineskin tehnyt viininsä vain tyhmille eurooppalaisille, kuten minulle?

Kaakkois-Australian "South Eastern Australia" viinialue on valtava kolmanneksen koko mantereesta käsittävä alue, joka ei ole viinialue perinteisessä merkityksessä. Se on "super zone" joka kattaa kaikki itäiset merkittävät viinialueet. Kun viinintuottajalla jää ylijäämäksi heikompaa ainesta, hän ei halua tuottaa siitä alueen nimen kantavaa heikkoa viiniä ja pilata viinialueensa mainetta. Silloin tuottaja tekee sopivan cocktailin omista ja naapurin rypäleistä ja etikettiin ilmestyy "South Eastern Australia". Tämän takia taitaa Alkokin luokitella viinin "Muut"-luokkaan.

Onko Twisted Vines Merlot-Petit Verdot millään tavalla "twisted" eli kieroon kasvanut? Voi kun oliskin. Kasvanut vaikka samaan tapaan kuin Twisted Picturesin mainittava elokuvatuotanto? Ei. Nyt ollaan vahvasti Fosters-osastolla. Viinissä on kiva mausteinen lähtö, joka jatkuu vain puoleen väliin ja katoaa sitten pitkään ja vaimeaan jälkimakuun. Tosi kevyt viini on hailakka sävyltään. Tuoksu on vaimea, mutta lasista nuuhkiessa erottuu vihreän raa'an vihannesten tuoksu, mikä on ainoa twisti, jota tästä viinistä löytyy. Kuin viiniköynnöksen oksan palat ja lehti olisivat olleet mukana tynnyrissä kuin huomaamatta. Tämä piirre voi olla myös Petit Verdot -lajikkeesta varsinkin, jos se on kerätty kypsymättömänä. Maussa punaisia marjoja (vadelma, kirsikka) on häivähdys, ei missään nimessä kovin tummia marjoja, kuten australialaisissa viineissä yleensä. Oikeasti, mehän tiedämme, että Australian lämmössä kasvaneet rypäleet tuottavat mausteisia ja hillomaisen tummia makuja. Mutta ei tässä viinissä, tämä on nuorekas, kevyt ja hieman makea keräilyerä, jossa on keskinkertaiset tanniinit.

TUOMIO: Viinikartalle tähtiä kaksi (2/5).

Anna omat tähtesi >


Viini on alueelta "South Eastern Australia", joka tarkoittaa koko kaakkoiskulmaa, kolmannesta koko mantereesta.


Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit