Quinta da Espiga - mahtavuutta Portugalista

Viinin tiedot Viinikartalla:
Quinta da Espiga (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Alko: 422137
Hinta: 6,98 €
Vuosikerta: 2011
Rypäleet: Castelão (50 %), Tinta Miúda (30 %), Touriga Nacional (10 %), Tinta Roriz (10 %)
Vinho Regional Lisboa, Portugali

Jens

Janne kaatoi tämän minulle sokkona, sillä tämän satsin teemana oli testata muutama viini Viinikartta.fi:n laatuarviolistan yläpäästä, enkä halunnut ennakko-oletusten vaikuttavan arvioihini liikaa. Tämä pieni varotoimenpide oli minusta todellakin tarpeen, sillä olen täysin vietävissä, jos tiedän viinin olevan kallista tai saaneen hyviä arvioita muilta.

Sokkona maistaessa viiniä tulee mietittyä vähän eri tavalla kuin yleensä. Harvemmin sitä syynää viinin väriä ja koittaa päätellä siitä jotain, mutta sokkona ei oiken ole vaihtoehtoja. Tämä viini on väriltään todella tummaa ja läpikuultamatonta, mikä yleensä kielii viinin nuoresta iästä. Tämän päätelläkseen ei kyllä tarvitse olla kummoinenkaan Sherlock (whom I truly believe), koska nämä alle seiskan viinit yleensä tuppaavat olemaan todella nuoria.

Seuraavaksi sokkona arvioidaan tietty viinin tuoksu. Työntäessäni nokkani lasiin ensimmäistä kertaa koin kammottavan muistutuksen muutaman viikon takaa. Tuoksu oli kuin ilmetty El Copero! Onneksi tuoksu muuttui hieman ja keinomakea vivahde katosi kun vatkasin viiniä lasissa apinan raivolla.

Viini oli melkoinen pettymys myös maistaessani sitä ensimmäistä kertaa. Viinin tanniinit olivat aivan liian hallitsevassa asemassa, eikä niiden rinnalta löytynyt mitään makua tukevaa piirrettä. Lisäksi maku haihtui suusta nopeasti, mikä toi mieleeni lähinnä sen, että maku räjähtää suussa voimakkaasti mutta katoaa heti.

Onneksi soin Quinta da Espigalle toisen mahdollisuuden ja ilmasin about kaksi kolmasosaa viinistä seuraavaa päivää varten. Kotikonstein kaikkea ilmaa ei saa pullosta mitenkään ja viini oli muutenkin ollut jo jonkin aikaa ilmakosketuksessa, joten seuraavana päivänä pullolle palatessani oli viini saanut hengittää rauhassa hyvän aikaa.

Ilma oli tehnyt sille ihmeitä. Juoma oli aivan eri kuin ensipuraisulla! Hallitsevat tanniinit olivat taittuneet hyvin antaen tilaa rypälekirjon ja tammivaniljan täyteläiselle yhdestelmälle. Tässä on todellinen löytö, etenkin alle seitsemän euron hintaluokassa. Ota kuitenkin huomioon Viinikartta.fin Pro Tip ja avaa tämä viini hyvissä ajoin ennen tarjoilua!

TUOMIO: Kolme tähteä (3/5).

Anna omat tähtesi >

Janne

Portugali on viinimaana outo tapaus. Viiniä on viljelty perinteikkäästi vuosisatojen ajan vähän niinku omissa oloissa ja lukuisat (sadat) rypälelajikkeet ovat sopeutuneet täydellisesti ympäristöönsä. Vaikka viinejä on luokiteltu jo pitkään, ovat käytännöt moninaisia ja viinit ovat todellinen "sika säkissä"-ostos, heikoimmillaan todella omituisia ja pahoja, mutta parhaimmillaan viinikilpailujen loistokasta kärkikastia.

"Vinho Regional" tarkoittaa jonkinlaista alueviiniä, josta on häivytetty alkuperä. Muissa maissa tällaiset viinit ovat auttamatta bulkkikamaa, mutta Portugalissa alueviinit voivat olla todellisia huippuviinejä tai yhtä hyvin bulkkitavaraa. Eivätkä tuottajatkaan aina tiedä, että heidän viininsä voi olla todellnen helmi. Siellä sitä isoäiti kiikkustuolissa naukkailee fingerporillisen talon perusviiniä ennen nukkumaan menoa kuten Pulkkisessa "Karkiaa vettä" ikään, kun viini voisi voittaa palkintoja kansainvälisissä kisoissa. "Vinho Regional Lisboa", mistä tämä viini on, koostuu yhdeksästä DOC-alueesta. Tyylit ja laatu vaihtelevat alueella suuresti. Quinta da Espiga on kuitenkin löytö monellakin tapaa. Se on erittäin edullinen ja se tuntuu oikealta viiniltä.

Quinta da Espiga on tehty perinteisillä menetelmillä perinteisistä rypäleistä ja kypsytetty tammessa. Väri on sinipunaisen nuorekas, samalla syvä ja läpinäkymätön. Ihan eri näköinen kuin moni muu samassa hintaluokassa. Tuoksu on melko vaimea ja on vaikea erottaa siitä mitään erityispiirteitä. Maussa tanniinit puraisevat heti, mutta hyvällä tavalla ja pehmeästi. Muuten maku on hieman makeahko, lämmin ja pehmeä. Siinä on jugurttista happamuutta ja eurooppalaista tyylikkyyttä - perinteisen oloinen viini. Uutteisuus värjää hampaat. Hintaluokassaan loistoviini. Minun asteikolla nousee kärkikastiin ellei parhaaksi blogimme viiniksi. Katsotaan nyt, vielä on muitakin halpisviinejä juomatta.

TUOMIO: Viinikartalle 3,5 tähteä (3.5/5).

Anna omat tähtesi >
Alue "Vinho Regional Lisboa" on epämääräinen luokitus Lissabonin lähialueille.


Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

 1. Uskoisiko tuota? Kaikki muukin on ollut niin kamalaa. Voisinko kokeilla? Uskallanko? Toisaalta rahallinen menetys ei ole suuri jos onkin kauheaa kuraa ja te, arvon blogistit, olette pahasti väärässä. Silloin nauran makeasti ja avaan varasuunnitelmaviinin! Muahhahahahaha!

  VastaaPoista
 2. Usko pois, tämä todella on hyvä viini! Eikä se ole ainoastaan meidän mielipiteemme, tätä on kehuttu mulle myös toisaalla. Muistat vaan noudattaa Pro Tip:iä, niin saat viinistä parhaat ominaisuudet esille. Olen niin vakuuttunut Quinta da Espigasta, että lupaan sulle TVshop-tyyliin rahat takaisin, jos et ole tyytyväinen!

  VastaaPoista
 3. Olen tyytyväinen, itse tykkään, hinta laatu suhde hyvä, minuun makuun mukaan, ei ole liian vahva eikä liian pehmeä, minulle ihan sopiva, löysin ihan vain sattumalta, ostin kokeilun yhden pullon mutta nyt useasti käytän tämän! Suosittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja kiva että maistuu. Tästä jutusta onkin vierähtänyt jo 8 vuotta ja välissä tätä on tullut maistettua varmaan yhden kerran. Edullisten viinien parhaimmistoa kyllä. Pitäisi itsekin maistaa, millainen tuoreempi vuosikerta on.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit