Herkullinen Hardys BIN 343 Cabernet Shiraz

Viinin tiedot Viinikartalla:
Hardys BIN 343 Cabernet Shiraz (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Alko: 444577
Hinta: 6,85 €
Vuosikerta: 2011
Rypäleet: Cabernet Sauvignon, Shiraz, Ruby Cabernet
Kaakkois-Australia

Jens

Maistoin myös tämän viinin sokkona, ettei ennakkoluuloni- ja odotukseni vaikuttaisi arviooni liikaa. Sen verran tiesin, että kyseessä on Viinikartta.fin rankinglistan kärkipäässä keikkuvasta viinistä, mikä on kyllä ihan tarpeeksi asettamaan arvioinikriteerit tiettyyn asentoon.

Viinin väri on yllättävän rusehtava, mikä on yleensä tyypillistä vanhemmille viineille. Olisin hyvin voinut pitää tätä ikääntyneenä pullona ja sokkona ihmettelinkin, oliko Janne löytänyt jotain eriskummallista alle 7e hintaluokasta.

Tuoksu kiirii lasista metrien päähän, niin voimakas se on! Maanläheisen fiiliksen joukosta löytyy myös hienoja vahamaisia piirteitä ja pientä makeaa lakritsia. Tuoksu on lopulta melko kompleksinen ja siitä on vaikea tunnistaa mitään ominaista. Kokonaisuudessaan viinin tuoksu on todella mielenkiintoinen.

Maultaan BIN 343 on ryhdikäs ja tasapainossa voimakkaan tuoksun kanssa. Luonteikas maku tuntuu suussa pitkään ja miellyttävästi. Itse tykkään tämäntyyppisestä viinistä paljon, joten siemailin maisteluannoksen ennätystahtiin. Sokkona olin aivan eri puolella maapalloa, sillä arvoin, että rustiikkisten piirteiden vuoksi tämä voisi tulla Italiasta. Melko hyvä saavutus Kaakkois-Australian roskisviinille (bin = [en] roskis, KVG jos et usko).

TUOMIO: Kolme tähteä (3/5).

Anna omat tähtesi >

Janne

Australialaisissa viineissä komeilee etiketissä usein "BIN": on Bin 50, Bin 65, Bin 99, Bin 444 tai Bin 3000. On siinä ollut tuottajilla mahtava mielikuvitus, koska tuo "Bin" ei tarkoita juuri mitään, se on vain osa viinin nimeä. Sillä lienee joskus ollut tarkoitus nimetä viinieriä, jotta ne voisi tunnistaa tämän tunnusluvun perusteella. Tynnyrin kylkeen lyötiin leima... hmmm ... mikähän nimeksi, mikäs se minun syntymäaikani olikaan, 20.5., eli joo BIN 205. Sillä tavalla! Ja nyt tuo on monissa aussiviineissä yleisenä tapana. Nimeäminen lähentelee neroutta, kuten Nokian puhelimissa.

Hardys BIN 343 on kuitenkin malliesimerkki australialaisesta tavasta tehdä viinejä. Huipputeknologiaa käytetään hyväksi ja viinejä tuunataan labraolosuhteissa. Tuotanto on mietitty tarkkaan ja rypäleiksi on valittu varmat tapaukset: Cabernet Sauvignon ja Shiraz. Ruby Cabernet on myös mukana vähemmistöosuudella kuin tuomassa viinille viimeisen silauksen.

Bin 343:n tyyli on keskitien kulkija: keskitäyteläinen ja keskitanniininen. Viinin sävy on hento ja hieman rusehtava, kuin ikääntynyt, mitä se ei todellakaan ole. Tuoksu on tuhti ja nappaa kiinni nenään. Se on hieman nahkainen ja puumainen. Maku on tarkkaan mietitty. Se on suhteellisen vahvan alkoholinen, mutta tanniinit ovat pyöristyneet ja pehmeät. Ei sillä tavalla puraise. Makua siivittää tukevan ryhdikäs marjaisuus, jossa tulee pientä pippuria ja mausteisuutta. Jonkinlainen tumma maanläheisyys on myös läsnä. Ehkä myös Lakrisalia.

Mahtava viini tähän hintaan. Ei tohdi haukkuakaan. Viini on saanut huomiota osakseen ja on ollut markkinoilla jo vuosia. Itse olen ostanut tätä 4-5 vuotta, mutta tietääkö kukaan milloin se tuli markkinoille Suomessa ja muualla? Se on komeillut Alkon myydyimpien joukossa, joskin myynti on hieman sakannut viime vuonna. Joidenkin mielestä laatu olisi laskenut. Mitä mieltä sinä olet? Arvoi viinikartalle.

TUOMIO: Viinikartta saa huikeat 3,5 tähteä (3.5/5).

Anna omat tähtesi >


Jos BIN tarkoittaa tuotantoerää, aika iso erä saa olla kyseessä, kun tätä herkkua on saatu jo muutama vuosi ja myyntimäärät ovat Alkon kärkeä.
Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

  1. Olen kyllä samaa mieltä tuon nimeämisen nerokkuudesta! Kuka nyt muistaisi jotain vaikeita ranskankielisiä sanoja? Hä? Tommonen selkee numerokoodi on mun makuun! Esim. Bin 555 - muistan helposti: Muistin virkistimenä toimii yleisesti käytetty ajastinpiiri 555. Mutta yritäpä keksiä muistisääntö jollekin satunnaiselle ranskalaiselle viinille. Kyllä ei onnistu.

    VastaaPoista
  2. Kaupan hyllylle täällä meillä se tais tulla joskus 2000-luvun alussa, oiskohan 2004?
    Jaana

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit