Pepper's Shiraz

Viinin tiedot Viinikartalla:
Pepper's Shiraz (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Alko: 454087
Hinta: 6,98 €
Vuosikerta: 2011
Rypäleet: Shiraz
Kaakkois-Australia (South Eastern Australia)

Jens

Lasiin on jälleen kerran eksynyt juureton tekele kaukaa kengurumaan laajoilta viinitarhoilta. Juurettomaksi viinin leimaa etiketistä löytyvä maininta hervottoman kokoisesta tuotantoalueesta, joka epäsuorasti suomennettuna tarkoittaa, että viiniin käytetyt rypäleet on haalittu kokoon sieltä sun täältä. Tämä on näille halvemman pään viineille tyypillistä, sillä laajalta alueelta kerätyt rypäleet ovat halpoja.

Viinin tuoksu on todella sulkeutunut. Lasia saa sotkottaa otsasuoni pullistellen, että viinistä saa jotain irti ja senkin jälkeen nenään kiirii vain hento kukkainen tuoksu. Ei ollenkaan sellainen elämys, mitä astralialaiselta Shirazilta voisi olettaa.

Maultaan viini ei kuintenkaan ole yhtään pöllömpi. Mitään monipuolisia tai vivahteikkaita makuja on turha odottaa, mutta tämä viini on sopivan ryhdikäs juotavaksi sellaisenaan. Jälkimausta tulee esiin pippurimaista fiilistä, mutta se lienee pohjimmiltaan hieman läpi tunkeva alkoholi, ei mitään sen ihmeellisempää.

TUOMIO: Kaksi tähteä (2/5).

Anna omat tähtesi >

Janne

Taas mennään South Eastern Australia -alueluokituksella, josta jo viime kirjoituksessa totesin, ettei se tarkoita oikein mitään, koska alue on laaja (koko koilliskulma) ja sitä voi verrata tarkkuudessa samaan kuin Chilen Keskilaakso. Kyseessä on siis massatuotannon leima.

Syksyisessä HS:n 16 viinin riistaviinivertailussa raati antoi tälle ainoana yhden tähden ja viini jäi viimeiseksi. Kumma kyllä lukijoiden keskuudessa viini sai kohtuullisen hyvän vastaanoton, ehkä hinnan perusteella, ts. laatu on riittävä tämänhintaiselle viinille, jos odotukset eivät ole korkealla. Mutta tuleeko viinejä edes arvostella hinta-laatusuhteella alle 10 euron kategoriassa? Parilla lisäeurolla kun pääsee viineissäkin aivan eri laatuluokkaan. Jos viiniä ei pelkästään juopotella, eikö se ole käytännössä sama, maksaako viini 6 euroa vai 8 euroa tai jopa kympin? HS:n raati oli joka tapauksessa sitä mieltä, että Pepper on oudon aromikas, mieto, mutta sisältää kireitä tanniineja.

Minusta Pepper's Shirazissa on hieman on liuotinmainen tuoksu. Maun aromimaailma on laimea: siinä on vadelmaa ja kirsikkaa tai eukalyptusta. Mausteisuus ja pippurisuus sekä tummuus on kulman takana vaimeana aistittavissa, mutta kokonaisuutena maku on aika kevyt ja mitätön. Viini kuivattaa suuta, joten tanniineja on kohtuullisesti. Viinissä tuntuu tuoreus ja nuorekkuus, siinä on keveyttä ja hapokkuutta. Ei mikään perinteinen shiraz. Turha odottaa tuhteja hillomaisia piirteitä tai vahvaa mausteisuutta. Ainoa kunnon pippurisuus löytyy etiketistä. Sopii kasvis- tai kanaruoalle ja miedosti maustetulle kengurupihville. Kengupihville voimakkaalla kastikkeella ja tuhdeille lisukkeille sopii varmana valintana monien suosikkipunkku Lindemans Bin 50 Shiraz.

TUOMIO: Viinikartalle tähtiä kaksi (2/5).

Anna omat tähtesi >

Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit