Seitsemän kalaruoan ateria italialaisilla viineillä

Miltä tuntuisi tehdä ja nauttia seitsemän kalaruokaa samalla aterialla? Päätimme kokeilla tutustumalla italialais-amerikkalaiseen perinteeseen "feast of the seven fishes".


Feast of the Seven Fishes jouluun tai juhannukseen

Feast of the Seven Fishes on etenkin jouluperinne, jonka alkuperä on Italiassa ja jota Amerikan italialaiset ovat viettäneet jouluaattona ainakin sadan vuoden ajan. Vaikka juhla ei tänä päivänä välttämättä ole lainkaan uskonnollinen, on juhlalla Katolinen tausta. Kala on kristittyjen symboli ja seitsemän viittaa seitsemään sakramenttiin tai kuolemansyntiin.

Koska kotimaiselle jouluaatolle on jo varattu suomalaiset perinteet, voisi seitsemän kalaruoan juhla sopia meillä paremmin juhannuksen viettoon, sillä onhan kesä ja kalat aivan mahtava yhdistelmä.

Tyypillisesti seitsemän ruoan juhla-aterialla tarjoillaan kalaruokien lisäksi myös simpukoita ja äyriäisiä - paistettuna, friteerattuna ja uunissa valmistettuna. Mahdollisuuksia on monia.

Kesällä tarjottaviksi sopivat esimerkiksi:
  • Ahvenfileet
  • Haukipullat
  • Katkarapuvartaat
  • Kotimaiset ravut
  • Loimulohi
  • Paistettu kuha
  • Paistetut muikut
  • Savusiika
  • Tillisilli
Viinit valitaan perinteen mukaan Italiasta ja myös siitä syystä, että italialaisista viineistä on helppo löytää monenlaisille kalaruoille sopivia viinejä. Aivan seitsemää viiniä ei tarvita, mutta pari kolme erilaista viiniä olisi hyvä olla.

Kokosimme oman seitsemän ruokalajin ateriamme ennen kuin ajatus juhannuksen "sen seitsemää sorttia" -kala-ateriasta syntyi. Alta löydät kokeilemiamme italialaiseen perinteeseen sopivia ruokaideoita ja viinisuosituksia koko saappaan matkalta Sisiliasta Piemonteen.

Alla olevien kuvien italialaisia viinejä löydät lisää näistä linkeistä:
Anjovisleipä (leipä, pesto, mozzarella) paahdetaan uunissa. Päälle aito anjovis eli sardellisäilyke.


Salaatti: paistettua kampasimpukkaa, retiisiä, fenkolia ja tilliä. Marinoi fenkoli esimerkiksi greipin tai appelsiinin mehulla ja oliiviöljyllä. Mausteeksi suolaa ja pippuria.


Tankkikäymismenetelmällä (= presoccotyylinen) tehty sisilialainen kuohuviini Tenute Lombardo Sualtezza 650 Brut (17,91€). Loistava aloitus yhdessä anjovisleivän ja salaatin kanssa. Kuplat, hapokkuus ja sitruksisuus toimivat hyvin salaatin ja suolaisen kalan kanssa. Vivahteikas kuohuviini, jossa on päärynäisyyttä ja persikkaisuutta, on loistava myös aperitiivina.


Kalakauppiaan keittämä ja marinoima mustekala paistetaan lopuksi nopeasti pannulla yhdessä oliiviöljyn ja persiljan kanssa.


Campanian alueen kuuluisa Fiano-rypäleestä tehty Fiano di Avellino soveltuu hyvin mereneläville. Vesuviuksen tulivuoren läheltä tulevassa viinissä on vulkaanista mineraalisuutta, aprikoosia, persikkaa, kukkaisuutta, yrttisyyttä ja greippinen jälkimaku. Sopii erinomaisesti persiljaiselle mustekalalle. Mastroberardino Fiano di Avellino (18,98€)


Rapeaksi friteerattu kalafilee ja ranskalaiset.


Rapeat frittikatkaravut ja tartarkastike.


Aivan keskellä Italiaa Toscanan eteläpuolella sijaitsee Umbrian maakunta, joka on tunnettu Grechetto-rypäleestä tehdyistä valkoviineistään. Myös alueen sekoiteviini orvieto sisältää Grechettoa, josta tehdyt viinit ovat herkullisia, pirteän hapokkaita ja upean mineraalisia tai yrttisiä. Hedelmäisyydestä voi löytää aprikoosia, persikkaa, omenaa ja sitruksisuutta. Tämä viini tasapainottaa loistavasti friteerattujen kalojen rasvaisuutta. Zanchi Arvore Grechetto (16,45€)


Parmesaanikuorrutettua meribassia ja uunissa paahdettuja kirsikkatomaatteja.


Vermentino-rypäle on tunnettu etenkin Sardiniassa, mutta myös mantereen puolella muutamilla viinialueilla. Lajikkeesta syntyy vivahteikkaita viinejä, joissa maistuu greippinen sitruksisuus, persikka ja päärynä sekä suolainen mineraalisuus. Antinorin valmistama vermentino tulee Toscanan Bolgherista, jossa meren läheisyys antaa viinille korostuneen mineraalisuuden, raikkauden ja aromaattisen luonteen. Huikea viini juustokuorrutetulle kalalle.


Spagettia ja sinisimpukoita.


Cortese-rypäleestä tehtyä gavia sanotaan valkoviinien baroloksi. Gavi tulee Piemonten eteläisistä osista Genovan läheltä. Vaikka gavi onkin juuri ja juuri piemontelainen viini, Ligurian ruokakulttuuri antaa alueella vaikutuksensa myös viinityyleihin. Siksi Gavi toimii erityisen hyvin läheisen meren antimien kanssa. Villa Sparina on pitkä, vivahteikas ja mausteinen gavi, jonka hedelmäisyys antaa keltaluumua, omenaa, persikkaa ja sitrusta. Tätä viiden tähden gavia saa myös normaalikokoisena versiona. Täydellinen simpukkapastan viini. Villa Sparina Del Commune di Gavi 2022 (13,89€ / 0.375 litraa)


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit