Blanc Mariner Xarel-lo Chardonnay - valkoviini cava-rypäleestä

Xarel-lo tunnetaan etenkin cava-rypäleenä, mutta se taipuu hienosti myös valkoviiniksi.

Blanc Mariner Xarel-lo Chardonnay (14,89€)
Espanja, Katalonia, Penedès

Blanc Mariner tuo mieleen kesän ja meren

Tausta

Xarel-lo yhdessä Macabeon ja Parelladan muodostavat cava-rypäleiden kolminaisuuden. Hyvän hapokkuuden ja aromaattisuuden ansiosta Xarel-lo on loistava rypäle myös valkoviineissä.

Blanc Mariner on kahden rypäleen sekoite: Xarel-lon osuus on 85 prosenttia ja Chardonnayn vain 15 prosenttia. Pääasiassa viini on siis xarel-lo. Chardonnayta on mukana vain sen verran, että se tasaa makua ja antaa ripauksen tuttuutta Chardonnayn makuun tottuneille kuluttajille.

Viini tulee Katalonian Penedèsistä, joka tunnetaan cava-alueena, ja Barcelonan kyljessä myös turistikohteena, sillä alueella sijaitsee myös Torresin viinitila ja kuuluisa Mas la Plana -viinitarha. Penedèsin ilmasto on puhtaasti välimerellinen ja maaperä pääosin kalkkikiven ja saven sekoitusta.

Blanc Mariner on valmistettu viileässä terästankissa, mikä säilyttää maun raikkauden.

Luonnehdinta

Vaalenkeltainen sävy, jossa myös vihreyttä.

Tuoksu on hedelmäinen ja hedelmäkarkkinen.

Kuivassa maussa on merellistä suolaisuutta, kukkaisuutta, sitruksisuutta sekä loppumaussa kevyesti kirpaisevaa hapokkuutta ja sitruunankuorta. Suutuntuma on kuitenkin keskihapokas ja suunmyötäinen.

Hedelmäisyys on myös omenaista, päärynäistä ja kevyesti kivellisen hedelmäistä.

Raikas, hedelmäinen ja mukavan aromaattinen Blanc Mariner maistuu sellaisenaan aperitiivina, mutta on myös hyvä yleisviini kalalle, kanalle ja marinoiduille kasviksille. Suolainen mineraalisuus vie ajatukset aurinkoiselle merelle.

Blanc Mariner Xarel-lo Chardonnay (14,89€), 3.5/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Tuote saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit