Arras Elite Brut - huippukuohuva maailman toiselta laidalta

Joskus vastaan tulee viinejä, joiden erinomaisuuden tajuaa kunnolla vasta jälkikäteen. Näin minulle kävi Arras Elite Brut -kuohuviinin kanssa.

Arras Elite Brut (38,99€)

Arvaisitko mistä tämä viini on kotoisin?

Pääsin maistamaan Arrasia ilman suurempia ennakko-oletuksia, sillä Janne halusi tarjota tämän kuohuviinin minulle sokkona. Sen verran uskalsin kuitenkin olettaa, että kyseessä olisi todennäköisesti jokin laatuviini, sillä tiesin, että illan viinibudjetti oli hieman normaalia korkeampi.

Tuoksu

Odotukseni osuivatkin oikeaan. Viini loi heti tuoksullaan elegantin vaikutelman, joten tiesin, että nyt olisi tarjolla jotain hyvää. Viinin mineraalisen kirpeä tuoksu on monipuolinen ja siitä löytyy myös melkoisesti kontrastia. Alkuun nenässä käy miellyttävä häivähdys parfyymin kaltaista kukkaisuutta. Sen jälkeen tuoksu kuitenkin syvenee kohti paahteista mantelia ja taustalta löytyy vielä pieni villaan taittuva kulma.

Sokkona maistellessa koittaa koko ajan arvuutella, mitä viinin eri ominaisuudet kertovat viinin alkuperästä. Tuoksuttelun lomassa Janne kuitenkin paljasti epäsuorasti, että kyseessä ei ollut samppanja, joten mielikuvitukseni joutui koville miettiessäni, missä muualla tehdään näin laadukkaita viinejä.

Maku

Viinin tuoksu on kuitenkin vain jäävuoren huippu. Maku kertoo lopulta tarkempaa tarinaa, etenkin sokkomaistajalle. Sokkoviinin maku oli yhtä elegantti kuin sen tuoksukin. Keveän paahteisuuden lisäksi viinissä maistui voimakas hedelmä. Olisin vieläkin voinut luulla viiniä samppanjaksi. Ei ehkä pitkään kypsytetyksi vuosikertaversioksi, mutta ihan perushyväksi normisamppanjaksi.

Pienen lisämaistelun jälkeen viinin hedelmä alkoi korostua enemmän. Vahvat sitruksen ja omenan aromit voisivat viitata jonnekin lämpimään, mutta toisaalta viini on rutikuiva, mineraalisen mausteinen ja raikas, joten se ei voi olla mistään kovin lämpimästä ilmastosta. Jos ensimmäinen mielleyhtymäni oli Ranskassa, voisiko viini tulla kanaalin takaa Briteistä?

Tasmania

Veikkaus oli kuitenkin väärin, samoin kuin seuraavat arvaukseni Etelä-Afrikka ja Kalifornia. Lopulta Janne paljasti, että viini on Australian Tasmaniasta! Olisin voinut arvailla vaikka koko illan, mutta Tasmania ei todennäköisesti olisi tullut koskaan mieleeni. Tasmania on kuitenkin arvostettu viinialue ja siellä tuotetaan juuri laadukkaita viileässä ilmanalassa kukoistavia viinejä, joista Arrasin Elite Brut on hyvä esimerkki.

Arras

Elite Brut ei ole varsinaisesti vuosikertaviini, vaikka valtaosa viinistä on aina yhden vuoden satoa. Tähän vuosikertaan sekoitetaan kuitenkin aina edeltävien vuosien viiniä, jotta viinistä saadaan tasalaatuista. Arrasin viinintekijä onkin tunnettu juuri taidostaan loihtia erinomaisia viinejä sekoittamalla.

Elite Brut valmistetaan perinteisistä samppanjarypäleistä, mutta niiden sekoitussuhteet vaihtelevat hieman saatavilla olevan vuosikerran mukaan.

Viinin vuosikerran voi päätellä kaulan etiketin eränumerosta. Tässä kohtaa tarina muuttuu mielenkiintoiseksi, sillä Alkon erikoiserästä tilaamamme pullo on erää 1301, eli vuoden 2013 vuosikertaan perustuvaa viiniä.

Kotona selvitin, että Elite Brutia kypsytetään hiivasakan kanssa lähes neljän vuoden ajan, joten maistamamme viini oli ehtinyt kehittyä myös pullossa toiset neljä vuotta. Alkosta saa harvemmin näin hyvin ikääntynyttä kuohuvaa - ainakaan tähän hintaan. Arras Elite Brut lähtee Alkosta karvan alle neljällä kympillä, eli ihan perussamppiksen hintaan.

Voin surutta suositella kokeilemaan tätä viiniä - ihan vaikka siksi, että pääsee sanomaan maistaneesi tasmanialaista skumppaa. Retosteluoikeuksien lisäksi saat kuitenkin myös hyvän makuelämyksen ja viinin, joka toimii niin ruokapöydässä kuin sellaisenaankin. Tällä voisi juhlistaa vaikka tulevaa itsenäisyyspäivää tai säästää viinin joulun juhlahetkiin.

Arras Elite Brut (38,99€), 4.5/5 tähteä


Arras Elite Brut tulee Tasmaniasta, joka kuuluu Australiaan. Tämä on koko maanosan parhaita kuohuviinejä.


Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit