Yvon Mau Saint-Émilion - hyvä Bordeaux pääsiäiseen

Bordeaux'n punaviini on viininkuluttajalle usein vaikeasti lähestyttävä, kallis ja elitistinen tuote. Helposti jää huomaamatta, että alueelta löytyy myös edullisempia ja oikein mainioita käyttöviinejä.

Yvon Mau Saint-Émilion 2018 (18,99€)
Ranska, Bordeaux, Saint-Emilion
Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon

Saint-Émilion on hedelmäinen ja helposti lähestyttävä

Tausta

Bordeaux on valtavan kokoinen viinintuotantoalue sisältäen yli 100 000 hehtaaria viiniviljelykisiä. Tuottajiakin on tuhansia. Bordeaux'n luokitukset ja pullojen etiketit tuntuvat vaikeaselkoisilta tai jopa kryptisiltä, vuosikertojen eroista puhumattakaan. Ei ole siis ihme, että alueesta ja sen viineistä ei tahdo saada selvää.

1897 perustettu ranskalainen négociant eli viinitalo Yvon Mau on suuri peluri alueella ja on pyrkinyt tekemään aluetta tunnetuksi myös nuorempien kuluttajien keskuudessa. Vaikka Bordeaux tunnetaankin huippuviineistään, joihin harvalla on varaa, suurin osa alueen tuotannosta on halvempaa perusviiniä.

Yvon Mau on keskittynyt edullisemman pään viineihin ja suuri osa tuotannosta menee vientiin. Suurella tuottajalla on etunsa. Vaikka tyyli ei ehkä ole persoonallisinta, suuri viinitalo pystyy tuottamaan tasalaatuisuutta ja erinomaista hinta-laatusuhdetta.

Bordeaux'n jakaa kahtia Garonne-joki, jonka oikealla puolella tehdään Merlot-pohjaisia viinejä, niin myös ala-alueella Saint-Émilionissa, josta viinitaloja löytyy yli 1200. Merlot tuo viineihin pehmeän hedelmäisen pohjan, mikä tekee viineistä helpommin lähestyttäviä.

Yvon Mau Saint-Émilionin uusi vuosikerta 2018 tuli myyntiin viime vuoden lopulla ja viini sai samalla uuden etiketin. 2018 oli hyvä vuosi Bordeaux'ssa. Se maistuu myös tässä viinissä mehevänä hedelmäisyytenä ja hyvänä tasapainoisuutena.

Luonnehdinta

Tuoksussa on tummaa hedelmää ja paahteisuutta.

Maku on täyteläinen ja pehmeän hedelmäinen. Merlotin kypsän luumun lisäksi viinissä maistuu myös Cabernet Sauvignonista tuleva mustaherukkaisuus. Lisäksi löytyy myös kirsikkaa, mustikkaa ja vadelmaa.

Taustalta nouseva hapokkuus tuo makuun kivasti rakennetta. Tanniinit ovat keskitasoa, mutta myös kantavat.

Kokonaisuuden viimeistelee mausteisuus, kahvisuus ja tiivis salmiakkiaromi sekä läpi maun kulkeva setrisyys.

Yvon Mau Saint-Émilion helposti nautittava, mutta aito Bordeaux. Sen hedelmäinen, mausteinen, sopivasti tanniininen ja ryhdikäs maku sopii monipuolisesti pääsiäisen lammasruoille sekä muille mausteisille tai grillatuille liharuoille ja makkaroille. Jos Bordeaux ei ole sinulle tuttu, tästä viinistä on helppo aloittaa.

Yvon Mau Saint-Émilion 2018 (18,99€) 4/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Pullo saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit