Quinta dos Murças Reserva 2015 - viiden tähden pääsiäisviini Portugalista

Portugalin punaviinit ovat hurjassa nosteessa. Maasta löytyy paljon korkealaatuisia, uniikkeja viinejä, joista Murças Reserva on yksi parhaita. Suosittelemme tätä viiden tähden viiniä erityisesti pääsiäispöytään.

Quinta dos Murças Reserva 2015 (33,49€)
Portugali, Douro

Perinteinen pääsiäisen punaviini on täyteläinen ja roteva

Tausta

Perinteinen pääsiäisateria rakentuu lammasruoan ympärille. Koska lampaanliha on aromikasta, ja maustetaan vielä reippaasti esimerkiksi rosmariinilla ja valkosipulilla, saa lammasviinissä olla voimaa. Pelkkä täyteläisyys ei välttämättä kuitenkaan riitä, sillä lammasviiniltä odotetaan myös selkärankaa rakennetta tuovista hapoista ja tanniineista sekä vivahteikkuutta, jossa on kantavaa alkuvoimaisuutta. Portugalin laatupunaviineissä on kaikkea, mitä lammasviiniltä voi toivoa.

Maalle tyypilliset alkuperäislajikkeet luovat viineihin täysin omanlaisensa, kiinnostavan ja aidon makumaailman. Murças Reservassa rypälelajikkeita on pitkä lista: Touriga Nacional, Souzão, Touriga Franca, Tinta Amarela, Tinta Barroca ja Tinta Roriz. Useimpia näistä ei muun maan viineistä löydy.

Murçasin tuottaja, laatuviinitalo Esporão sijaitsee Alentejossa Lissabonin korkeudella. Talon viinit ovat ennenkin saaneet sukat pyörimään jaloissa, muun muassa Esporão Reserva Alentejosta on pitkään kuulunut suosikkeihimme. Todellinen helmi löytyi kuitenkin pohjoisempaa Dourosta, josta Esporão hankki omistukseensa Quinta dos Murcas -tilan reilu kymmenen vuotta sitten.

Dourossa tuntuu syntyvän punaviineihin ainutlaatuista laatua. Alueen monipuolinen terroir näkyy siinä, että Murcasin 155 hehtaarin viljelyksillä on kahdeksaa erilaista maaperätyyppiä. Köynnökset ovat jo 40 vuotta vanhoja ja sijaitsevat upeassa portviineistä tunnetussa Douron laaksossa. En ole tilalla käynyt, mutta katsoin videon jyrkistä rinteistä, jotka nousevat joesta satojen metrien matkan.

Tila hyötyy korkeuseroista, sillä korkealla sijaitsevat köynnökset säilyttävät raikkauden ja hapokkuuden kun taas lähempänä lämpimämpää jokea viineistä tulee kypsempiä ja konsentroituneempia. Nämä ovat tekijöitä, joita viinintekijä voi hyödyntäää samoin kuin auringonvaloa, joka vaikuttaa eri suunnasta ja eri voimakkuudella kiemurtelevan joen varrella. Murças Reserva syntyy rinteen keskivaiheen palstalla, joka antaa viiniin yhdistelmän konsentroituneisuutta ja eleganssia.

Esporãon pääviinintekijä on australialainen David Baverstocki, jonka vaikutusta on ehkä Murças Reservassa ilmenevä pidättelemätön mahtailevuus, joka on tunnettua monissa Australian viineissä. Portugalissa se kuitenkin tehdään todella tyylikkäällä tavalla. Rypäleet poimitaan käsin ja tuotanto on luomua.

Luonnehdinta

Hillomainen tuoksu on tiivis ja runsas.

Suutuntuma on erittäin täyteläinen ja maku suurenmoisen runsas. On harvinaista törmätä näin tiivistyneen voimakkaaseen makuun.

Maku on syvän hillomainen, mutta kuitenkin runkoisa, sillä tanniinit ovat kantavat. Maussa on myös paahteista tammisuutta, savuisuutta ja seetrisyyttä sekä tummaa suklaata.

Pitkään maistuva mehukas hapokkuus on pehmeää, mutta myös viinin rakennetta tukevaa.

Hedelmäisyydestä löytyy kirsikkaa, kirsikkahilloa, mustaherukkaa, luumua ja kuivattua luumua.

Maussa on myös alkuvoimainen piirre Douron luonteikkuutta ja persoonallisuutta sekä vivahteita mintusta, mausteneilikasta ja tupakasta.

Quinta dos Murças Reserva on todella roteva kokonaisuus, joka sopii pääsiäisen nautiskeluviiniksi sekä lampaalle ja riistalle. Parhaiten viinille sopii aromikkaat lihapadat, filee, paisti ja viulu.

Quinta dos Murças Reserva 2015 (33,49€) 5/5 tähteä


Kokeilimme Murças Reservan kanssa poron sisäfilettä, airfryerissa tehtyjä valkosipulikuorrutteisia perunoita sekä kukkakaalipyrettä. Poro tai lammas, molemmat sopivat viinille erinomaisesti. Karpalo-punaviinikastike osui suoraan viinin aromikkuuteen hämmästyttävällä tarkkuudella. Aivan täydellistä.


Kaikki Viinikartan pääsisäisaiheiset jutut löydät täältä:
Viinikartan viinivinkit pääsiäiseen

Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit