Viinivelho Dr. Loosenin riesling löi vastustajansa

Kokoonnuimme 8 maistajan voimin riesling-sokkomaistelun merkeissä. Koska suurin osa maistajista oli suhteellisen kokemattomia viinitastingien suhteen, oli ihan perusteltua ottaa rieslingejä mahdollisimman suurella variaatiolla. Näin ollen maistoimme risukoita Saksasta, Ranskasta, Itävallasta, Chilestä ja Uudesta-Seelannista. hinnat 15 - 30 €.


Tässä viinit lasijärjestyksessä. Alla näiden huikeiden rieslingien pisteet.

Maistetut viinit ja pisteet (max 24p):
1. Dr. Loosen Riesling Graacher Himmelreich GG 2014, Saksa, Mosel
29,50 €, sokeria 8 g/l, 18p, 5 ykkössijaa
2. Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg 2012, Ranska, Alsace
19,990 €, sokeria 7 g/l, 15p, 3 ykkössijaa.
3. Kahurangi Estate Riesling 2015, Uusi-Seelanti, Nelson
14,93 €, sokeria 7 g/l, 5p
4. Trimbach Riesling Réserve 2012, Ranska, Alsace
19,99 €, sokeria 5 g/l, 4p, 2 kakkossijaa
5. Jamek Jochinger Berg Riesling Federspiel 2015, Itävalta, Wachau
16,94 €, sokeria 4 g/l, 4p, 4 kolmossijaa
6. Casa Marin Cartagena Riesling 2013, Chile, San Antonio
15,38 €, sokeria 19 g/l, 2p

Tunnelmia Rieslingeistä


Jamek Jochinger Berg Riesling Federspiel

Viinejä lähdettiin maistamaan nopeasti läpi, jottei viinien lämpeneminen alkaisi haitata; yleiskuva täytyi saada. Itävaltalainen Josef Jamekin Riesling ei alkuun herättänyt tunteita, mutta sai aikaa nyökytteleviä ilmeita. Puhdaspiirteisyys, hapokkuus ja mineraalisuus nousivat pääosaan. Ja kevyt kukkaisuus toi mieleen ohuen hunajaisuuden. Ihan hyvä, muttei räjäyttänyt pankkia.

Casa Marin Cartagena Riesling

Casa Marin Riesling aiheutti kovaäänistä keskustelua. Viinistä kumpuaa mustaherukkaa kuin jostain Uuden-Seelannin sauvignon blancista. Osa inhoaa viiniä välittömästi, osa yrittää ymmärtää. On kuin työntäisi pään mustaherukkapuskaan - aromi on voimakas ja osoittautuu kohta moniulotteisemmaksi kuin pelkkä mustaherukka. Lasissa syntyy pieniä kuplia. Tämä on joukon makein viini, mutta kukaan ei sano siitä mitään. Hapokkuus pitää makeuden kurissa. Tyyli poikkesi niin paljon muista, että vain yksi antoi pisteitä. Selvästi oltiin uudessa maailmassa.

Kahurangi Estate Riesling

Ja uusi maailma jatkuu. Uuden-Seelannin rieslingistä löytyy myös selviä sauvignon blancin aromeja ruohosta - joka on tosin kosteikossa kasvanut. Tämä rapea viini voimakkaalla hapokkuudellaan sisältää myös petrolisia vivahteita. Sitruksisuus on makean maukasta. Tästä taas pidettiin ja sai neljältä jäännöspisteitä.

Dr. Loosen Riesling Graacher Himmelreich GG

Suurimmat odotukset viinit hankkineella allekirjoittaneella oli Ernst Loosenin eli Dr. Loosenin uutuuteen. Joukon kallein viini iski suoraan raadin makuhermoon. Dr. Loosen on Moselin kovimpia tuottajia ja viinitila sekä mies on voittanut palkintoja. Tila on tunnettu huippurieslingeistään ja Loosen todella tietää, mitä hapokkuudella tehdään. Himmelreich-tarhan huippuriesling vei potin ja peräti viisi kahdeksasta valitsi tämän parhaaksi: mineraalinen, sitruksinen, monenkirjavan hedelmäinen, mausteinen ja pienellä parfyymisuudella herätetty. Moniulotteinen ja tyylikäs viini. "Janne, eihän tämä viini ollut kallis, haluaisin käydä ostoksilla" ... "Valitettavasti kolmekymppiä joutuu pulittamaan".

Trimbach Riesling Réserve

Alsacen klassikkoriesling Trimbach tuntui Loosenin jälkeen normaalia ohuemmalta ja jäi totaalisesti sen varjoon. Maku kyllä tuntui miellyttävän tasaiselta ja hapokkaalta, mutta tuntui myös teflon-viiniltä, koska tästä ei saanut mitään irti - aiemmat maut alkoivat syödä hienovaraisimpia aromeja. Myöhemmin Trimbach säilytti hyvin ominaisuutensa viinin lämmetessäkin. Klassinen tyyli, jossa on sitrusta, mineraalisuutta ja sopivan ryhdikästä hapokkuutta. Loistava esimerkki tasapainoisesta viinistä.

Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg

Alsacen historialliselta Grand Cru -tarhalta tuleva Gisselbrecht Riesling nousi voittajan haastajaksi. Gisselbrechtiltä on myös mainio halvempi Riesling Alkossa, jota myös kannattaa maistaa. Gisselbrech Grand Cru otti kolme ykkössijaa ja sai kuudelta pisteitä. Voimakas, runsas ja upea riesling sisältää selvästi hunajaa, jota kehotin jo alussa viineistä etsimään. Tästä sitä sitten löytyi. Huikean hyvä ja hopeaa!


Viinit testattiin vielä perusjuustojen kanssa: gruyere, emmental, valkohome ja parmesaani. Riesling on oivallinen juustoviini ja sopii monipuolisesti eri juustoille.Viinien väreistä ei muistiinpanoja herunut - eikä juuri auttanut päättelemään alkuperää tai ikää.PowerPoint Rieslingin ominaisuuksista ehtii lämmittää viinejä - ja väsyttää janoiset. Onneksi jääkaapista löytyi kylmää.


Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

Suositut tekstit