Vappusuositus Lindauer Rosé - Uuden-Seelannin uutuuskuoharissa on samppanjatyyliä

Lukuisista tastingeista ja vertailuista tuttu Lindauer Cuvée Brut on jo vuosia hallinnut kuoharisokkotestien hinta-laatusankarin paikkaa. Se on myös Uuden-Seelannin suosituin ja eniten viety viini ja tulee pohjoissaaren viileän merellisistä oloista. Otimmekin viime viikolla ilolla vastaan uuden tulokkaan, sisarviinin Lindauer Rosén.

Kaikki Viinikartan vappuaiheiset jutut ja vinkit löydät täältä:
Viinikartan viinivinkit vappuunLindauer Rosé
Uusi-Seelanti, roseekuohuviini
Chardonnay, Pinot Noir
Sokeria 12 g/l, hinta 12,79 €
Perinteinen pullokäymismenetelmä
Ks. myös Lindauer Cuvée Brut


Lindauer Roséssa on samppanjatyylistä mineraalisuutta

Lindauer Rosén värissä on rehellistä pinkkiä, sipulinkuorta ja lohta. Kuplat ovat pienet ja tyylikkäät. Jo tuoksusta löytyy kiinnostavan paahteisia elementtejä, joten alku on lupaava. Maku on täyteläinen ja mousse eli suutuntuma on hyvin kuohuva ja kermavaahtoinen. Sellainen roseen moussen kuuluu ollakin. Aromeina löytyy punaisia marjoja, kuten vadelmaa, mutta myös kirpakampiakin marjoja, kuten punaherukkaa. Aromeissa on myös sitruksisuutta jälkimaussa. Kokonaisuus on tasainen.

Homman pihvi on kuitenkin viinin moniulotteisuus, jossa on haettu samppanjatyyliä. Tässä samppajamenetelmällä tehdyssä viinissä samppanjan piirteet ilmenevät mineraalisuudessa, paahteisuudessa ja omenankota-aromissa. Samppanjan ainutlaatuinen mineraalisuus maistuu tietynlaisena suolaisuutena (tai niin sitä voi kutsua), eikä samaa tyyliä kuohuviineistä löydy juuri muualta maailmasta. Tässä sitä mineraalista tyyliä on onnistuttu tuomaan esille ryhdikkäällä tavalla. Paahteisuus sisältää usein paahtoleipää tai briossia, kuten on tapana sanoa. Lindauer Roséssa on selvästi pientä paahteisuutta. Lisäksi varsinkin yli kymmenvuotiaisiin vuosikertasamppanjoihin kehittyy omenankotaa. Myös pari vuotta sitten maistetussa 1998 vuosikertacavassa totesimme tämän omenankodan jo menneen överiksi, eikä viini enää kaikille maistunut. Sitäkin aromia Lindauerista löytyy.

Lindauer Rosé paukahti Alkoihin viime viikolla. Alkon myyjätkään eivät olleet sitä kerenneet maistaa, joten pääsimme testaamaan tuoretta tuotetta. Lindauer ehti kuitenkin osallistua tämän vuoden Vuoden Viinit -kilpailuun ja selvitti tiensä pronssille sarjassa 'Kuohuviinit, hinta alle 13 euroa'. Se on kova suoritus ja todistaa laadun puolesta.

Lindauer Rosé on ruokaviini

Kuivassa ja täyteläisen aromikkaassa Lindauer Roséssa on ulottuvuutta. Se on kaukana kepeistä cavoista ja sopii siksi nimenomaan ruokaviiniksi. Vapun salaateille ja lihapullille passeli, eikä kalpene hienommassakaan brunssipöydässä.

Kuvat: Viinikartta.fi

Kommentit

 1. "Samppanjan ainutlaatuinen mineraalisuus maistuu minulle tietynlaisena suolaisuutena (tai niin minä haluan sitä kutsua), eikä samaa tyyliä kuohuviineistä löydy juuri muualta maailmasta."
  Kyseenalaistan virkkeen jälkimmäisen lauseen.

  VastaaPoista
 2. Heikki, jos löytyisi muualta, se ei olisi ainutlaatuinen :) No, samppanjasta yleensä puhutaan ainutlaatuisena monessakin mielessä. Olen alkanut itsekin uskoa siihen, vaikka olen aina halunnut löytää vastaavia kuohuviinejä muualtakin maailmasta. Samppanjamainen viini tässäkin on kyseessä, mutta ei tämäkään pääse sille ainutlaatuiselle tasolle, mitä kiksejä joskus roseesamppanjasta olen saanut.

  VastaaPoista
 3. No ei se minun mielestäni olekaan ainutlaatuinen. Aivan samaa mineraalista ja paahteista tyyliä löytyy ainakin brittikuohareista ja huippucavoista. Eivätkä kaikki samppanjat toisaalta ole mineraalisia, etenkin ikääntyneemmissä oksidatiiviset piirteet (se inhoamasi omenankota) korvaavat reduktiivisen kypsymisen tuottamaa mineraalisuutta. Siis minun mielestäni.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit