Tanquista Tinto - portugalilainen uutuushalpis puhuttelee tummasti
Tanquista Tinto (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Tyyppi: punaviini
Tyyli: mehevä & hilloinen
Rypäleet: Aragonez, Trincadeira, Alicante Bouschet, Touriga Nacional
Alkoholi: 14,0%
Hinta: 6,97 €
Alkuperämaa: Portugali
Tuottaja: Altia
Uutuus: 16.3.2015 alkaen


Halpisviinejä (alle 7 €) testaamme aina kun mielenkiintoisia uutuuksia tulee vastaan. Mikäs sen hienompaa kuin löytää ns. "LÖYTÖ". 'Tinto' nimessä ei yleensä lupaa hyvää. Toisaalta Portugalista tulee ehkä parhaan hinta-laatusuhteen viinit. Vertaa menestystä kauhoneet Fonte do Beco, Esporão Reserva tai Quinta das Setencostas. Lisäksi halpisosastossa on Quinta da Espiga, joka testatessamme oli alle 7 euron hintainen. Se hintaluokka käy yhä harvinaisemmaksi. Näihin vahvoihin näyttöihin uskoen otimme Portugalin uuden tulokkaan Tanquista Tinton mielellämme lasiimme.

Tanquista Tinto on Lissabonin lähettyviltä Alentejanon pieneltä viinialueelta. Viini on tehty kontrolloidusti terästankeissa, jolloin laadusta saadaan tasaisempaa. Rypäleet ovat tyypillinen portugalilainen cocktail paikallisia rypäleitä, melko samat kuin huippupisteisessä Esporão Reservassa. Aragonez on käytännössä sama kuin espanjalainen Tempranillo, Touriga Nacional on mm. portviinirypäle ja Alicante Bouschet on 1800-luvulta peräisin oleva risteytys, jota viljellään etenkin Ranskassa ja Portugalissa.

Tuoksu on runsaan ja tumman hedelmäinen sekä makeahko. Välistä leijailee myös kirjastonahkaa, savua, tervaa, lakritsia ja hieman kumimattoisuutta. Maku on täyteläinen ja alkoholinen ja tuoksun piirteet toistuvat selvästi maussa ja suutuntumassa on myös jogurttinen happamuus. Maussa tulee mustaherukkaa, kirsikkaa ja mustikkaa pintaan ja lupaavalla otteella alkanut maku loppuu turhan lyhyeen. Jälkimaku on ohuehko tanniinien ryhdittömyydestä johtuen. Viini avautuu pikkuhiljaa lasissa ja alkaa toimia paremmin hetken ilmaa saatuaan. Viinin ei ole tarkoituskaan olla tyylikäs huippuviini, vaan tässä on varmasti haettu tasaista ja parasta mahdollista laatua hintaan, josta normaalisti tuottajalle tuskin jäisi montaakaan ropoa. Tässä viinissähän Altia on toiminut tuottajana. Hintaan nähden kokonaisuus on uskottava. Kokeile makeahkolla BBQ-hickory-savulla maustetun grilliruoan kanssa alkavalla grillauskaudella.

TUOMIO: Viinikartalle 2 tähteä (2/5).

Kommentit

Suositut tekstit