Parsaa sekä parsaviinit: Sauvignon Blanc, Chardonnay vai Grüner Veltliner

Lautasille on alkanut ilmestyä eräitä ihania vihreitä pötkylöitä - parsa-aika on nimittäin meneillään. Tästä innostuneena testasimme, miten parsa taipuu eri valkoviinilajikkeiden kanssa.

Kaikki Viinikartan parsa-aiheiset jutut ja vinkit löydät täältä:
Parsaviinit - kaikki vinkit


Parsaa kahdessa muodossa, hollandaisekastiketta, parmankinkkua, graavilohta sekä kylmäsavulohta.


Parsalle sopivia hapokkaita valkoviinejä:
Sauvignon Blanc (varmin valinta)
Chardonnay (tammettamaton, esim. chablis)
Grüner Veltliner
Riesling
Semillon (sekoiteviineissä)
Muscat (sekoiteviineissä)
Chenin Blanc (pirteät & hedelmäiset)


Testipenkkiin valittiin sekalainen seurakunta maahantuojien suosittuja valkoviinejä ja yksi kuohuviini. Tarkoituksena oli testailla parsaviinejä laidasta laitaan, joten kriteerit olivat aika laveat. Rajasimme otantaa kuitenkin niin, että testiin päätyi vain kuivempia valkkareita, sillä järkeilimme niiden sopivan parsan kanssa melko hyvin. Rypäleiksi päätyi sauvignon blanc, chardonnay ja grüner veltliner.

Alkuun kohottelimme hieman kuohuvaa, mutta valitettavasti testiyksilö ei ollut aivan täydessä latingissa. Olimme odottaneet hinta-laatusuhteestaan kehutun Jaume Serra Brutin testaamista, mutta tämä yksilö oli valitettavasti viallinen sisältäen oudon sivumaun. Jaume pitää kyllä saada maistettua uudestaan vielä ennen vappua, sillä odotamme siltä suuria!

Muut testiviinit olivat keittiömestari Pekka Terävän suosikkiviini ja Chablis-alueen ykköstuottajan viini Laroche Chardonnay L välimerellisestä Etelä-Ranskasta Languedoc-Roussillonista (9,99 €), Etelä-Afrikan palkituimman viinitalon viini Nederburg Winemaster's Reserve Sauvignon Blanc 2014 (9,99 €) ja biodynamiittinen Biohof Pratsch Grüner Veltliner 2013 (14,99 €) Itävallasta.

Parsaa oli valmistettu kahdella eri tavalla. Vanha suosikkimme parmesaaniparsa sai kaverikseen keitetyt parsat, joita nautittiin niin hollandaise-kastikkeen kuin parmankinkun kanssa. Pöydässä oli myös parilla eri tavalla valmistettua lohta, jota myös maistettiin parsojen kanssa.

Testin perusteella pelkkä parsa toimii aika hyvin lähes minkä tahansa kuivan (ja hapokkaan) valkoviinin kanssa. On sanottu, että parsa voi saada viinin maistumaan metalliselta, mutta tätä ilmiötä emme havainneet. Asiat muuttuvat vähän mutkikkaammiksi ja mielenkiintoisemmiksi, kun kuvioon otetaan parsan lisukkeet. Voinen hollandaise tai ihanan rasvainen ja suolainen parmesaani vaativat viiniltä vähän enemmän, mutta toisaalta voivat pehmentää vahva-aromista viiniä.

Parhaiten testissä pärjäsivät Etelä-Afrikan SB ja itävaltalainen Grüneri. Sauvignon Blanc on perinteisesti parsan paras kaveri, sillä yrttinen viini sisältää yleensä paljon samoja makuja, kuin vihreä parsa. Kevyen parsamaisuuden lisäksi tässä SB:ssä korostui kuitenkin lämpimän ilmaston hedelmäisyys. Sen sijaan Uuden-Seelannin SB:eissä vahvasti esille tulevat muut vihreät aromit, kuten nokkonen, mustaherukan lehti ja leikattu ruoho olivat vaimeampia kaikuja. Nederburg on tasaisen varma viini, jonka ominaisuudet riittivät parsasetille.

Tastingin kallein viini Biohof Pratsch Grüner Veltliner taas puhutti hapoillaan ja raikkaudellaan, jotka toimivat parhaiten tarjottujen lisäkkeiden kanssa. Joukkion aromeiltaan monipuolisin viini sisältää meloni-päärynä-omena-hedelmäisyyttä, selvää valkopippuria sekä kukkaniittyä yrttisellä vivahteella. Etenkin parmesaniparsan kanssa yhdistelmä oli mitä onnistunein. Hyvä luomuviini.

Todella miellyttävän makuinen Larochen Chardonnay 'L' oli testattaville ruuille inasen liian hento. Jokseenkin hedelmäinen ja pehmeän hapokas viini ei tukenut parsan makua, eikä varsinkaan pärjännyt suolaisille lisukkeille. Sellaisenaan "ällä" oli kyllä ihan tyypillinen viileän alueen chardonnaysta innoitusta saanut viini, jonka tyyli viittaa chablis-viineihin, joista Laroche on kuulu - vaikka tämä viini ei Burgundin Chablis-alueelta olekaan. Tyyliä voisi kuvailla vähän mitäänsanomattomaksi hissuttelijaksi. Tämä tyyli on Jannen suosikkityylejä Ranskasta, koska se on elegantti. Aiemmin arvioitu Domaine Laroche Chablis on palkittu Chardonnay - suosittelemme kokeilemaan.


Parsaa, mustapippuria, parmesania ja 7-8 minuuttia uunissa 225-250 astetta.Vihreää parsaa ei välttämättä tarvitse kuoria. Me kuorimme - katkeilevat helposti.Alkumaljacava oli viallinen. Parsa ei riidellyt näiden valkoviinien kanssa: chardonnay (10 €), sauvignon blanc (10 €) ja grüner veltliner (15 €).


Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit