Blossa 14 - Glögikauden avaus


Blossa 14 on ruotsalainen innovatiivinen vuosikertaglögi.
Valkoviinipohjainen ja laventeliarominen ruotsalainen vuosikertaglögi.


Joulu tuntuu tulevan vuosi vuodelta aikaisemmin. Lokakuu oli hädintuskin alkanut, kun saimme uuden vuosikertablossan käsiimme. Lue myös Taalainmaalta vaikutteita saaneesta viime vuoden Blossasta, jonka makuina oli vadelma ja ruusunmarja.

Blossa 14 (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Aromi: Provencen violetti aurinkokuivattu laventeli
Alko: 322637
Alkoholi: 15% Sokeria: 130 g/l (akaasiahunajasta) Hinta: 13,98 € (0,75 l)
Alkuperämaa: Ruotsi

Viinipohjaan (hapokas ranskalainen valkkari sekä espanjalainen muscatti) valmistettu vuoden 2014 vuosikertaglögi on maustettu laventelilla. Tämä Välimeren alueen yrtti ei ole ihan ensimmäisenä omalla joulumaustelistalla, mutta se juuri onkin näiden vuosikertasekoitusten idis. Vuosien saatossa olemme maistaneet niin kahviglögiä, japanilaisvaikutteista yuzu-inkivääri-glögiä kuin vadelma-ruusunmarja-glögiäkin. Blossan aikaisempien vuosien aromit voidaan summata näihin: yuzu, inkivääri, kahvi, sahrami, klementiini, mustikka, vadelma ja ruusunmarja. Nyt mennään 12. vuosiversiossa.

Suureksi yllätykseksi Blossa 14 maistuu todella pitkälti tavalliselle vaalealle glögille! Parin viime vuoden kokemuksella vaikuttaisi siltä, että Blossalla ollaan palaamassa perinteisempien makujen pariin. Nähtäväksi jää, onko suunta oikea. Miksi tehdä erikoissarjaa, jos samanlaista mehua saisi ihan marketin hyllystä?

Laventelista tulee mieleen lähinnä kylpyvaahto tai hajuvesi. Blossan laventeli on kuitenkin sen verran heikko, ettei mielleyhtymää pääse tapahtumaan. Laventeli ilmenee lähinnä tuoksussa, sillä hento yrtti jää helposti muiden jouluisten glögimausteiden alle. Parfyymien lisäksi laventelia käytetään kuin käytetäänkin ruoanlaitossa, joten mikään tavaton juttu tämä ei ole. Onneksi parfyymisuus ei erityisesti toistu maussa. Sen sijaan voimakkaan kirpeässä ja alkoholisessa maussa tuntuu perinteiset kaneliset ja jouluiset aromit ja hiukkasen tähtianikseen viittaava kypsä ja nenään käyvä sitruksisuus.

Blossa 14 nostattaa kyllä hyvät joulufiilikset, vaikka ulkona onkin vielä melkein t-paitakelit. Eiköhän tällä pysty lääkitsemään sitä syysmasennusta, joka valon vähetessä on väistämättä edessä. Jos Blossaa ei ole aiemmin maistanut, kannattaa varautua siihen, ettei kyseessä ole kuitenkaan perinteinen glögi, vaan voimakkaan aromikas "innoglögi".


Kuvat: Viinikartta


Kommentit

Suositut tekstit