Viinilehden Vuoden viinit 2013 - testasimme valkoviiniehdokkaat puolisokkonaLue myös: Viinilehden Vuoden viinit 2013 - testasimme punaviiniehdokkaat puolisokkona

Viinilehden Vuoden viini -kisan valkkarivalikoima on kuivaa, kuten olla pitää. Suosittu riesling on valloitanut ja saanut jopa kaksi ehdokkuutta. Onneksi viinit ovat sentään melko erilaisia. ABC-jengiläisiä ("anything but chardonnay") koitetaan herätellä kuivalla ja laadukkaalla Chablis'lla, joka saa varmasti muutaman chardonnay-nyrpistelijän kääntämään kelkkansa. Kilpailussa valitaan paras kolmesta punaviinistä ja paras kolmesta valkoviinistä. Tässä jutussa arvioimme valkoviinit.

1) Trimbach Riesling Réserve

Trimbach Riesling Réserve
Ranska, Alsace
Rypäleet: Riesling
Hinta: 18,98€

Jens: Voimakas tuoksu, jossa mukava häivähdys rieslingin petrolia. Maku on taattua Alsace-laatua, joka uppoaa minuun todella hyvin. Mineralit, sitrukset ja hapot juuri niin kuin tykkään. Jotain jää kuitenkin uupumaan, eikä tämä varsinaisesti eroa muista saman alueen viineistä.

Janne: Hedelmää, kirpeää hapokkuutta. Raikas, miellyttävä, pehmeän sitruksinen ja Alsacen alueen ryhdikästä kalkkikivi-mineraalisuutta. Tavallaan aika perusriesling Alsacesta, jossa yhden rypäleen laadukkaat valkoviinit ovat tyypillisiä. Toisaalta malliesimerkki.

Tuomio: 4 tähteä2) Bründlmayer Riesling Steinmassel

Bründlmayer Riesling Steinmassel
Itävalta, Niederösterreich
Rypäleet: Riesling
Hinta: 19,89€

Jens: Tuoksu on Trimbachin rieslingiä makeampi ja päärynäisempi. Bründelmayerin mausta huomaa, että se on viileämmältä alueelta kuin Trimbach. Maku on jotenkin astetta kirpeämpi ja intensiivisempi. Omassa suussani tämä maistui jopa vähän pirskahtelevalta. Tässä on jo jotain omaperäistä!

Janne: Voi hitsi, mikä tuoksu! Aivan upea, nenä ihan herkistyy. Todella hyvät hapot. Todella tasapainoinen. Aika kevyt loppua kohden, mutta hienostunut. Alue sijaitsee leveyspiirin puolesta samalla korkeudella kuin Alsace, mutta pienen viinialueen Kamptalin Langenloisissa korkeiden rinteiden mikroilmastot, lämpötila ja aurinko, ovat viinin kehittymisen kannalta oleellisia. Yliveto!

Tuomio: 4.5 tähteä3) Domaine Laroche Chablis 1er Cru Les Vaudevey

Domaine Laroche Chablis 1er Cru Les Vaudevey
Ranska, Bourgogne
Rypäleet: Chardonnay
Hinta: 25,90€

Jens: Tämä Chablis on yllättäjä rieslingkisassa. Se pitää hyvin kutinsa vahvojen haastajien rinnalla, mikä on paljon chablis'ta. Tuoksusta löytyy omenaa, villaa ja popcornvoita. Voi on mukavasti läsnä myös suussa. Maku on aikaisemmin tapaamia chblis'ta voimakkaampi ja aromikkaampi. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan pääse ihan samalle tasolle kuin ihailemani rieslingit.

Janne: Kuiva ja hyvin tasapainoinen. Sitrusmainen kirpeys ja jotain pehmyttä kypsempää hedelmää tuomassa tasapainoa. Yrttisyys ja mineraalisuus on läsnä. Kuin meren lähellä kypsynyt suolaisuus tuntuisi suussa, mitä se ei nyt Bourgognen tapauksessa ole. Hieno kokonaisuus.

Tuomio: 4 tähteäVuoden valkoviini?

Maistelu suoritettiin isolla porukalla ja jotenkuten sokkona. Äänestimme jokainen omat suosikkimme ja koitimme myös arvailla vuoden voittajaa. Hajontaa oli yllättävän vähän ja suosikit erottuivat selvästi. Valkoviinejä pidettiin yleisesti ottaen parempina kuin punaviinejä. Viinikerhomme veikkaus vuoden valkoviinistä on:

Bründlmayer Riesling Steinmassel 2012Kuvat: Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit