Lamura Grillo - vaihteeksi valkkaria

Viinin tiedot Viinikartalla:
Lamura Grillo (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Alko: 573877
Hinta: 6,98 €
Rypäleet: Grillo (100 %)
Italia, Sisilia

Päätimme kesän kunniaksi vaihtaa vähän kevyempiin juomiin ja kaadoimme vaihteeksi lasiin valkkaria. Ensimmäisenä makutestiin pääsi italialainen Lamura Grillo, joka jäi valitettavasti vaisuksi aloitukseksi. Lamura osoittautui ihan kivaksi perusvalkkariksi, jossa ei ole mitään yllättävää - saati jännittävää.

Jens

Lamura Grillo tulee Italian Sisiliasta ja se on valmistettu täysin paikallista grillo-rypäleestä. Grillo on ainakin itselleni melko tuntematon lajike, josta en löytänyt mitään erottavaa piirrettä. Lähinnä mieleen tuli hätäisesti pinot gris, sillä en ole onnistunut vieläkään löytämään siitäkään mitään tyypillistä tunnistetta.

Tuoksultaan Lamura on viinimäinen. Muita tunnistettavia piirteitä ovat hento ruoho, sitruuna, mustaherukka ja banaani. Kokonaisuutena tuoksu on hento mutta silti mukavan raikas.

Maultaan viini on latteahko. Happoja on vain nimeksi, mistä mieleen tulevat saksalaiset puolikuivakkeet, joita nautin sammiotolkulla viimekesän Moselin reissullani. Sitruunaisen maun takaa kummittelee hieman epämiellyttävä rikki ja suuhun jää jälkimauksi melko hapan fiilis.

Kokonaisuutena Lamura Grillo on vaisu tapaus, joka toimii ehkä parhaiten erittäin viileänä ja oikeassa mielentilassa. Tätä voisi jemmata tilanteeseen, jossa viinin laadulla ei ole niin väliä, mutta on kuitenkin mukava nauttia jotain raikasta rypälejuomaa.

TUOMIO: Varovaiset puolitoista tähteä (1.5/5).

Anna omat tähtesi >

Janne

Italian saappaan kärjen edestä Sisiliasta Etnan varjosta tulee tämänkertainen valkoviinimme. Lamura Grillon rypäleet on kerätty Marsalan alueelta itäisestä Sisialista. Tuottaja Casa Girelli tekee viinejä ympäri Italiaa: Apulia, Abruzzit, Sisilia, Toscana. Tuottajalla on toinenkin sataprossainen Grillo, laatikossa: Corallo Grillo. Molemmat Sisiliasta. Muita puhtaita Grilloja Alkon valikoimassa ei olekaan, joten vertailukohtia ei ole paljon.

Grillo on natiivi sisilialainen rypäle, jonka tyypillisestä mausta en tiedä juuri mitään, koska kokemusta ei ole kertynyt. Toinen nimi rypäleelle on Riddu. Jos täällä Riddu-festivaalilla ei Grilloa jo vedetä, niin täytyy ensi tilassa ehdottaa. Ja onhan toki Grillo osallisena upeassa sisilialaisessa väkevöidyssä Marsala-viinissä, josta esimerkkinä vaikkapa tämä Tampereen viinitukun Martinez Marsala Superiore Riserva Dolce. Grillo sekoitetaan usein Chardonnayn kanssa blendiksi. Sanotaan, että Julius Caesarkin joi nimenomaan Grillosta tehtyä viiniä.

Lamura Grillo on hento, mutta raikas arkiviini. Tuoksu on kevyen hedelmäinen. Maku on todella pehmeän hapokas ja miellyttävä. Siitä löytyy lievää sitruksisuutta ja vihreää omenaa ja muitakin vihreitä sävyjä. Maku on ehkä hieman vetinen ja lopulta liian yksiulotteinen. Käytä ruuan kanssa esim. pastalle ja salaateille, ehkä joillekin kalaruuille tai äyriäisille. Parhaiten kuitenkin sopii sellaisenaan erittäin viileäksi jäähdytettynä kuumana kesäpäivänä.

TUOMIO: Viinikartan tähdillä 2.5 tähteä (2.5/5).

Anna omat tähtesi >


Nauti Lamura Grillo jääkaappikylmänä.

Grillo on natiivi sisilialainen rypäle.
Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit