Kesän juhlaviinit - Elysée vai Ballet

Kesän juhlakausi alkaa olla pian käsillä. Ylioppilas- ja rippijuhlat sekä häät sun muut pirskeet täyttävät viikonloppuja useimpien suomalaisten kalentereista. Tästä innostuneena päätimme kokeilla miten Alkon edullisemman pään juhlajuomat soveltuvat kesäjuhliin.

Kuohuviinit

Testipenkkiin valittiin kaikille tutun Elysée-brändin tuotteet Elysée Arctic Sec ja Elysée Dry. Ensimmäinen "elysee" Elysée No 1 Demi-Sec jätettiin tarkoituksella pois, koska sen makeus olisi poikennut enemmän muista. Elyséen haastajaksi asetettiin Alkon valikoiman halvin kuiva kuohuviini Ballet Brut Carte Noire. Asetelman tavoitteena oli selvittää, kannattaako sijoittaa tunnettuun ja kotimaiseen tuotteeseen, vai voisiko edullisempikin vaihtoehto toimia kesän juhlatunnelman siivittäjänä.

Myyntitilastot

Ilta-Sanomien juttu Elysée ei ole enää kuohuviinien ykkönen (julkaistu 29.12.2005) kertoo, että perinteinen (vuodesta 1953) suomalainen Elysée-kuohuviini on enää Suomen toiseksi myydyin kuohujuoma ja joutui luovuttamaan paikkansa Balletin puolikuivalle. Elyséen No 1 myynti on pudonnut 2005 vuoden 220 000 litrasta 2011 vuoden 88 130 litraan. Viime vuonna Elysée ei enää mahtunut myydyimpien joukkoon ja tilasto puuttuu. Se on sääli, mielellään näkisi suomalaisen edelleen kärjessä.


Testatut viinit:
Ballet Brut Carte Noire, Ranska, 6,98 €. Erittäin kuiva.
Elysée Arctic Sec, Suomi, 7,98 €. Kuiva. Hedelmäkuohuviini.
Elysée Dry, Suomi, 7,98 €. Erittäin kuiva. Hedelmäkuohuviini.


Tuoksu

Jens: En ole koskaan maistanut yhtään Elyséetä, joten oikein jännitin, minkälaisia nämä marjaviinit ovat. Yllätys oli suuri kun painoin nokkani Elysée Dry lasiin. Tuoksu on sanalla sanoen kamala. Viinin ei kuulu tuoksua siltä, kuin villapaidan hiha olisi uinut hapankaalimehussa! Elysée Arctic tuoksuukin jo hieman miellyttävämmältä. Itse asiassa Arcticista lähtee mukavan paahteinen ja pähkinäinen aromi, jonka kaverina on hentoa hedelmää. Valitettavasti tässäkin viinissä on jotenkin hallitseva inhottavan pilaantunut taustanuotti.
Ballet sentään tuoksuu jotakuinkin viinille, joskin makealle sellaiselle. Tuoksusta löytyy päärynää ja makeaa omenaa, joista tulee kieltämättä melkoinen siiderivaikutelma.

Janne: Elysée Dryn tuoksu ei ole miellyttävä oikein millään mittarilla. Se on outo ja sisältää märkää villasukkaa ja aurinkokuivattua omenankotaa. Yritän silti päästä asteelle, jossa ymmärrän tämän olevan hedelmäkuohuviiniä, eikä kuohuviiniä. Onko vain niin, että tuoksu on jotain, mihin en ole tottunut. En tiedä, miellyttävä se ei ollut. Elysée Arcticin tuoksu on selkeästi miellyttävämpi, makeampi marjaisuus tuntuu. Balletin tuoksu sen sijaan on vaimea ja hento, kevyen omenainen.

Maku

Jens: Elysée Dry:n tuoksu on sen verran pelottava, että maistamiseen tarvitsee kerätä kunnolla rohkeutta. Kuten arvata saattaa, on maku aivan yhtä kamala kuin tuoksukin. Tätä ei pysty edes maistamaan irvistelemättä. Actic on näistä huomattavasti makeampi, mikä on sille todellakin eduksi. Onko kyse sitten siitä, että sokeri peittää viinin virheitä, mutta ainakin efekti on toimiva. Viini on jopa juotavissa.
Balletin maku on tuoksusta poiketen vaimea ja mitäänsanomaton. Ohut maku ja nopeat kuplat katoavat suusta todella nopeasti. Maku ei kuitenkaan ole mitenkään häirtsevä ja raikkaana juomana tämä toimii ihan mukavasti.

Janne: Elysée Dry on raskaan marjainen. Voimakkaat hapot tuntuvat kielellä. Jälkimaku on kitkerän hapan. Muistelen miltä mummun pihalla pensaista poimitut herukat ja karviaiset maistuivat. Ne olivat hyviä, happamia ja makeita ja niitä syötiin maha kipeäksi. En vaan pysty löytämään tästä viinistä mitään lapsuuden muistikuvia vastaavia tuntemuksia. Arcticissa makeus on se juttu, joka viinin pelastaa. Kuiva versio ei toiminut lainkaan, mutta makeassa lakka-aromissa on enemmän tyyliä, tunnetta ja ytyä, joka viipyilee kitalaessa. On kuitenkin helpotus päästä Balletiin. Oikea kuohuviini on kuitenkin niin erilainen, helposti lähestyttävä ja raikas. Ehkä se onkin se avainsana: "raikkaus". Elyséesta puuttuu raikkaus.

Käyttötarkoitus

Jens: Näistä kolmesta valitsisin juhlajuomaksi ehdottomasti Balletin. Jos välttämättä haluaa ostaa Elyséetä, kannattaa katsoa peiliin ja kysyä itseltään, haluaako todella karkottaa juhlistaan kaikki vieraat. Muutenkin kannattaa miettiä, onko kuohujuoma sopiva säästökohde juhlia järjestettäessä. Esimerkiksi lakkisankarin kolmen vuoden uurastus on ollut sen verran kovaa, että sitä sietäisi juhlia jo aidolla ranskalaisella.

Janne: Haluan uskoa, että suomalainen ja kuohuva olisi toimiva yhdistelmä. Elysée No 1 Demi-Sec ei ollut mukana tässä testissä, mutta ehkä puolikuivana se maistuisi paremmin. Siihen viittaisi Arcticin hieman makeampi ja toimivampi koostumus. Näistä kolmesta tarjoaisin ehdottomasti Ballettia, mutta voisin harkita myös Arcticia. Elysée Dry:n jättäisin unohduksiin. Se olikin sopivasti poistunut lähi-Alkon valikoimasta kuin osoituksena sen kuuluvan menneeseen maailmaan.

Tuomio:

Ballet Brut Carte Noire: 2 tähteäElysée Arctic Sec: 1.5 tähteäElysée Dry: 1 tähti

Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit