Cono Sur Tocornal Chardonnay - Keskilaakson viini

Viinin tiedot Viinikartalla:
Cono Sur Tocornal Chardonnay (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Alko: 008065
Hinta: 6,75 €
Rypäleet: Chardonnay
Chile, Keskilaakso

Sisilian valkoviinistä hypähdämme Chileen varsin tutun Cono Sur -tuottajan Tocornal-sarjaan. Keskilaakson suurtuotantoalueen viiniltä ei voi odottaa suuria makuelämyksiä. Tocornal Chardonnay on hyvin tuotettu, tyyliltään tasapainoinen perusvalkkari, josta ponnahtaa troppinen hedelmäkori hieman ylikypsässä muodossa.

Jens

Janne maistatti tämän viinin sokkona, enkä oikein saanut viinistä mitään kontaktipintaa. Olinkin todella yllättynyt, kun tämä paljastui uuden maailman chradonnayksi, sillä luulin tunnistavani sellaiset melko hyvin. Cono Sur Tocornal Chardonnay ei kuitenkaan ole perinteinen hedelmäpommi, vaan enemmänkin kuivaksi rutistettu tapaus. Perinteisen viinisnobin tapaan en juuri perusta hedelmäisestä chardonnaystä, mutta en lämmennyt myöskään tälle tekelleelle.

Cono Sur Tocornal Chardonnayn tuoksu on todella heikko, eikä siitä saa kiinni mitään miellyttävää. Viinin tuoksusta tulee mieleen lähinnä kattilan pohjalle kylmennyt spagettimöykky, mikä ei juuri viehätä. Jos viinejä arvosteltaisiin vain tuoksun perusteella, jäisi tämä ilman tähtiä.

Valitettavasti Tocornal Chardonnay tuottaa pettymyksen myös maullaan. Runsas suutuntuma jättää odottamaan enemmän makeutta, mutta ilman sitä jää viini todella ontoksi. Myöskään viinin hapot eivät pelasta sitä, vaan ne jäävät kummittelemaan suuhun ikävänä jälkimakuna.

Kokonaisuutena tämä viini jää minulle liian vaisuksi. En saanut siitä mitään otetta, eikä se herättänyt minussa mitään tunteita. En usko, että valitsisin tätä edes ruuanlaittoon.

TUOMIO:Yksi tähti (1/5).

Anna omat tähtesi >

Janne

Tocornal Chardonnayssa on kyse poliitikko ja pankkiiri Ismael Tocornalin (1850-1929) Tocornaliksi nimeämästä viinitarhasta pääkaupunki Santiagon eteläpuolella. Tämän nimeämisen johdosta saamme nyt nauttia samannimisestä viinistä. Kyse on Keskilaakson alueesta ja käytännössä luokittelemattomasta vyöhykkeestä, ihan sillä perusteella, että mitään yksityiskohtaista tietoa viinin alkuperästä ei ole. Alkossa alueluokitus on "Muut". Se on sama, jos viini olisi Suomessa kotoisin Lapista... niin Lapin puikula, Lapin rieska... no joo. Single vineyard -osastosta nyt ei ainakaan puhuta, vaan bulkkiviinistä, jonka rypäleet ovat laajalta alueelta monilta viljelijöiltä. Tuskin Tulimaasta asti.

Cono Sur Tocornal Chardonnayssa on kivan kirpeä sitruksinen ote. Runsas suutuntuma on kypsän hedelmäinen ja tuntuvat hedelmähapot kiristävät kielen päällä. Hedelmäisyys tuntuu jopa raskaalta, joka minulla laskee pisteitä. Jossain määrin ylikypsä hedelmäisyys tuntuu käyneeltä. Ja happojen kiristävyydessä on myös sitä kitkerää sitruunan valkoista osaa. Tammea ei maahantuojan mukaan ole käytetty valmistuksessa, joten vaniljaa tästä viinistä ei pitäisi löytyä. Eikä tammea. On sikäli erikoista, että monissa muissa julkaisuissa mainitaan tämän viinin olevan "tamminen" tai "tammen dominoima". Tuo arvio voi perustua siihen vahvaan assosiaatioon, mikä Chardonnayn ja tammikypsytyksen välillä on. Tammen sijaan jonkinlainen maaperästä kumpuava mineraalinen tuntuma viinissä minun mielestäni on osaamatta sen tarkemmin kuvailla sitä.

Kermaiset kastikkeet ja vaalea liha tai pasta carbonara saa tästä kivan kumppanin. Myös noutopöytien viiniksi sopiva. Seurusteluun löytyy kivempiakin viiniejä.

TUOMIO: Viinikartan tähdillä 2.5 tähteä (2.5/5).

Anna omat tähtesi >


Tocornal-sarjan viinit ovat tuttua kauraa blogimme lukijoille. Hyvin tuotettuja, mutta yllätyksettömiä.


Trooppiset hedelmät ja voimariini.
Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit