Gato Negro Cabernet Sauvignon - mustan kissan paksut posket

Viinin tiedot Viinikartalla:
Gato Negro Cabernet Sauvignon (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Alko: 006556
Hinta: 6.98 €
Vuosikerta: 2011
Chile, Central Valley
Hanapakkaus
Pullo, 0.25 litraa

Jens

Uskoisin, että jokainen viini-ikäinen suomalainen tuntee Gato Negro -brändin vähintäänkin nimeltä. Moni on varmasti myös päässyt juomaan näitä Chilen ylpeyksiä, joita markkinoidaan monien kunniamainintojen avulla. Maahantuojan kuvauksesta voisi melkein päätellä, että viinin ainut mainittava ominaisuus on sen tunnettuus, mutta annetaan sille mahdollisuus ja kipataan lasiin.

Gato Negron tuoksu on tumma ja yllättävän makea. Havaittavissa on jopa pieni viittaus toffeeseen. Lisäksi tuoksu on näistä maistamistani halvoista cabernet sauvignoneista eniten rypäleelle tyypillinen - mustaherukan kukka ja eukalyptus ovat todellakin läsnä nenässä. Harmi, että ainakin heti avaamisen jälkeen tuoksu on todella sulkeutunut ja vaatii suunnattomasti lasinvatkausta tullakseen esiin.

Maultaan Gato Negro on sanalla sanoen kevyt. Maku katoaa nopeasti eikä viinistä saa kunnollista otetta. Tämä jos mikä maistuu vain punaviinille - ilmaus, jonka kuulee usein tottumattomien maistajien suusta. Vaikka maku onkin nuori ja muistuttaa juuretonta tuotetta, on siinä silti jotain fiilistä verrattuna muihin halpoihin cabernetteihin. Liekö syynä se, ettei viiniä ole lantrattu muilla rypäleillä.

Kokeile Gato Negroa vaikka pizzan kanssa ja jätä oma arviosi viinikartalle. Itse palkitsin tämän jopa kahdella tähdellä, mikä on tähän astisen historian valossa melko runsaasti.

TUOMIO: Kaksi tähteä (2/5)

Anna omat tähtesi >

Janne

Gato Negro on maailmanlaajuinen viinibrändi ja Suomen tunnetuin sellainen. On jännä, miten brändin nimeksi on valittu "musta kissa", joka on perinteisen taikauskon mukaan merkinnyt epäonnea ja onnettomuuksia. Kun musta kissa menee tien yli, moni tietää kavahtaneensa ja tehneensä ehkä vastataikoja. Ainakin Euroopassa tämä uskomus on laajalti levinnyt.

Ja Amerikassa. Edgar Allan Poen yksi kuuluisimmista novelleista, Musta Kissa -novelli (1843), kuvaa alkoholismin hulluuteen ajamaa murhamiestä, ja kaiken takana on musta kissa: "Eräänä iltana, kun kovin päihtyneenä palasin kotiin kapakkakierrokseltani, minusta tuntui, että kissa vältteli minua" ... "tuo hirveä peto, jonka viekkaus oli johdattanut minut murhaan ja jonka petollinen ääni nyt oli saattanut minut vihamiesteni käsiin."

Kaiken negatiivisen jälkeen chileläiset nimesivät tärkeimmän brändinsä "mustaksi kissaksi". Hyvä veto, mystiikka myy!

Minulla Gato Negro ei toiminut. Tunnistan siinä olevan luonnetta, juuri vääränlaista potkua minun makuuni. Se on tunkkaisen ja pölyisen tuoksuinen, ehkä vain mitäänsanomaton ja sulkeutunut. Kirsikkainen ja karviaismainen hapokkuus yhdistettuna kevyeeseen eukalyptuksen aromiin ja karheisiin tanniineihin on rapsakka, mutta kovahko. Maku on keskitäyteläinen ja nuorekas, mutta samalla sulkeutunut, kuin se olisi unohtunut jonnekin. Maussa on mustaherukkaakin ja pippurista jälkimakua. Jens tykkäsi tästä ja uskon, että monelle tämä aromimaailma on toimiva yhdistelmä. Itse pidän sitä karheana.

TUOMIO: Puolitoista tähteä (1.5/5).

Anna omat tähtesi >


Musta kissa tulee seinästä, kuten Edgar Allan Poen novellissa.


Etiketin kuvaus on ympäripyöreä.


Keskisestä laaksosta tämäkin viini, mikä on laajahko alue Chilessä. Käytännössä rypäleet voi olla korjattu melkein mistä vaan.

Kommentit

Suositut tekstit