Cono Sur Tocornal Syrah Cabernet Sauvignon Chilestä

Viinin tiedot Viinikartalla:
Cono Sur Tocornal Syrah Cabernet Sauvignon (anna oma tähtiarviosi Viinikartalla)
Alko: 434557
Hinta: 6.68 €
Vuosikerta: 2011
Chile, Valle Central

Jens

Chileläinen Cono Sur on tuttu brändi jotakuinkin jokaiselle viini-ikäiselle suomalaiselle. Suomi on Cono Surin komanneksi suurin markkina-alue ja Chileläisistä tuottajista viiniään Suomeen roudaa juuri Cono Sur, eli et ole voinut välttyä tapaamasta CS:n viinejä. CS tuottaa monia erilaisia viinejä monessa eri hintaluokassa ja sitä pidetään laadukkaana tuottajana, mikä on lisännyt myös koko Chilen laatumielikuvaa.

Netistä löytyy video, missä Viini TV:n Ilkka jutustelee CS:n viinintekijän Adolfo Hurtadon kanssa mukavia. Kannattaa katsoa, jos Cono Surin meininki kiinnostaa.

Tämä Syrahin ja Cabernet Sauvignonin sekoitus on helposti lähestyttävä, mutta jokseenkin ryhditön. Tuoksu on todella pippurinen ja paprikainen, mikä saa minut perääntymään. Jos tuoksusta pääsee yli, voisi tämä olla oiva viini seisovaan pöytään. Viini sopii ihan kivasti minkä tahansa ruoan kaveriksi, mutta samalla se ei kuitenkaan sovi oikein mihinkään.

Itse en tykkää paprikaisesta viinistä lainkaan! En vaikka se olisikin vain häivähdys tuoksussa. Maku ei sinällään ole ollenkaan huono, mutta arvostelen tämän kokonaisuutena. Sopii käydä arvioimassa tätä kartalla, jos olin mielestäsi liian ankara.

TUOMIO: Puolikas tähti (0.5/5)

Anna omat tähtesi >

Janne

Vaikka Cono Sur on nuori viinitalo Chilen viinihistoriassa (perustettu 1993 osaksi Concha y Toroa), on Tocornal-tuoteperheen nimi kaivettu syvältä historiasta: Ismael Tocornal (1850-1929) oli chileläinen poliitikko ja keskuspankin pomo, kotoisin Santiagosta eli Keskilaakson alueelta, josta tämä viinikin on. Ismael nimesi mielestään erinomaisen viinitarhan Tocornaliksi.

Jonkun mielestä tämä viini voi pelastaa buffet-pöydän, mutta blogikollegani mielestä tämä viini on jonkinasteinen rikos viiniharrastajaa kohtaan. Viini on siis kaksijakoinen kuin kenraali Pinochet alkaen Cabernet Sauvignonin ja Syrahin yhdistelmästä.

"Cono Sur" viittaa maantieteelliseen tai poliittiseen alueeseen. Tiukimmassa muodossa siihen kuuluvat Etelä-Amerikan eteläisimmät maat Argentiina, Chile ja Uruguay, jotka kaikki ovat viinintuottajia. Cono Sur on arvostettu tuottaja ja mm. viime vuoden Viinilehden vuoden valkoviini ja yleisöäänestyksen voittaja oli Cono Sur Visión Single Vineyard Riesling, mainio valkkari.

Täytyy sanoa, ettei Cono Sur ole onnistunut Tocornal Syrah Cabernet Sauvignon -viinissään läheskään yhtä hyvin, vaikka viini komeili Alkon 20. myydyimpänä vuonna 2010. Tai ehkä juuri siksi. Kyseessähän on bulkkiviini, josta hienouksia ei löydy. Viini on nuorekkaan sinipunainen ja tuoksu on myös nuorekas. Maku on keskitäyteläinen, syrahin pippurinen sekä paprikainen. Siinä on tummaa marjaisuutta. Alkuun kuvittelisi, että viinissä on ryhtiä, mutta se ei kuitenkaan kanna hedelmää kovin pitkälle. Jälkimaku on maitohappoinen, yksinkertainen, tasaisen lattea ja aika helppo (jos paprikasta tykkää).

TUOMIO: Kaksi tähteä (2/5).

Anna omat tähtesi >


Tämän viinin valmistus on vedelty isolla pensselillä kuten logo, joka viittaa Etelä-Amerikan muotoon. Rypäleet onkin kerätty laajahkolta Keskilaakson alueelta.Tocornal on Ismael Tocornalin mukaan nimetty tuoteperhe.Viinin tietojen mukaan keskisessä laaksossa taas mennään, hieman epämääräistä, koska laaksossa on ainakin neljä erillistä varsinaista viinialuetta: Rapel, Maipo, Curicó ja Maule.


Kuvat: Alko sekä Viinikartta

Kommentit

Suositut tekstit