I.L.O Aglianico del Vulture - tumma Etelä-Italian punaviini

Aglianico kuuluu Italian tärkeimpiin rypälelajikkeisiin. Siitä tehdyt viinit, kuten aglianico del vulture, tulevat eteläisestä Italiasta.

I.L.O. Aglianico del Vulture 2020 (15,48€)
Italia, Basilicata

Etelä-Italian barolo

Tausta

Etelä-Italian tummista rypäleistä tunnetuin on Aglianico, jota pidetään Nebbiolon ja Sangiovesen ohella yhtenä kolmesta suuresta. Sitä verrataan usein Piemonten Nebbioloon ja viinejä kutsutaankin usein Etelä-Italian baroloksi.

Barolo on aina kallis viini, parasta, mitä Piemonte tarjoaa. Aglianicoa kuitenkin tehdään monessa eri hintaluokassa. Ainakin Napolin seudulla jokaisessa ravintolassa viinilistan perussuosituksena tuntui olevan aina aglianico.

Ikivanhaa Aglianicoa viljellään Napolin ympäristössä Campaniassa, hieman etelämpänä Basilicatassa sekä Italian saappaankorossa Apuliassa. Viljelmät sijaitsevat usein vulkaanisessa maaperässä vuoren rinteillä.

Kuuluisimmat aglianico-viinit ovat Campanian taurasi ja Basilicatan aglianico del vulture, viinialue, jolta tämäkin viini tulee. Nimi viittaa sammuneeseen tulivuoreen Mount Vulture.

Vaikka aglianico on tumma ja rustiikki viini, perustasolla se ei kuitenkaan ole erityisen vaikea, vaan pikemminkin helposti lähestyttävä. Satoa rajoittamalla rypäleestä saadaan irti vahvempia makuja ja aromaattisuutta.

Luonnehdinta

Hyvin tumma ja läpinäkymätön samettinen sävy.

Tuoksussa on alkoholia, tummaa hedelmäisyyttä ja rustiikkista puuta.

Täyteläinen suutuntuma on heti alusta hyvän hapokas, kevyesti karhea ja myös lämmin.

Maun hedelmäisyydestä voi löytää kirsikkaa, luumua, mustaherukkaa ja kuivattuja marjoja.

Maussa on suklaista paahteisuutta, selväpiirteiset tanniinit ja vulkaanista mineraalisuutta, mikä antaa viinille rutkasti uskottavuutta.

Erittäin hyvä klassinen esitys rypäleen pontentiaalista ja loistava viini tähän hintaan.

Tumma viini sopii monenlaisille haudutetuille liharuoille, erityisesti riistalle. Makua voit kesyttää kovilla juustoilla.

I.L.O. Aglianico del Vulture 2020 (15,48€), 3.5/5 tähteä


Kommentit

Suositut tekstit