19 Crimes Snoop Dogg Cali Rosé ammentaa white zinfandelin perinteestä

Suositun 19 Crimes -sarjan Snoop Dogg -roseeviinissä on aitoa Kalifornian asennetta.

19 Crimes Snoop Dogg Cali Rosé (15,48€)
Kalifornia

White zinfandel on kesärosé

Tausta

19 Crimes -viinisarja perustuu Australiaan karkotettujen rikollisten tarinoihin, joita elävöitetään lisätyn todellisuuden sovelluksella. Puhelimen näytöllä etiketin henkilö herää ihmeellisesti eloon ja kertoo tarinansa.

Sarjan historia ulottuu vuoteen 2012. Vaikka pitkään keskityttiin pelkkiin aussiviineihin, vuonna 2021 Alkon valikoimaan tuli uusi aluevaltaus, Snoop Doggin punaviini, perinteinen kalifornialainen sekoite muun muassa Petite Sirahia ja Zindandelia. Viini upposi hyvin suomalaiseen makuun.

Samaa Zinfandel-linjaa jatkaa myös 19 Crimes Snoop Dogg Cali Rosé, joka esiteltiin Suomessa vuonna 2023. Menestyksen myötä tänä kesänä Alkoon ilmestyi myös Cali by Snoop Blanc, sauvignon blanc, joka on melko suosittu rypälelajike Kaliforniassa.

Snoop Dogg Cali Rosé on saanut vaikutteita white zinfandelista, joka on vahingossa Kaliforniassa syntynyt viinityyli. 1970-luvun alkupuoliskolla myyntiin tullut Sutter Home Family Vineyardsin roseeviini syntyi, kun käyminen yllättäen keskeytyi.

Lopputulos oli vähemmän alkoholia sisältävä melko makea roseeviini, josta tuli kaupallinen menestys 1980-luvulla. Etikettiin laitettiin "White Zinfandel", vaikka kyse ei olekaan valkoviinistä vaan roseeviinistä.

Alkonkin myynnistä löytyy aika ajoin white zinfandeleja, joita maistaneena voin sanoa, että Snoop Doggin roseeviinissä (sokeria 25 grammaa litrassa) on täsmälleen sama puolimakea tyyli.

Vakavasti viininsä ottavat harrastajat karsastavat white zinfandelia, mutta sitäkin usemmat pitävät tyylistä. Olen aina sanonut, että vertailtaessa makeita juomia on white zinfandel huomattavasti parempi juoma kuin suomalaistyyliset tölkkisiiderit. White zin on kuitenkin aito kesäviini aidolla maulla.

Tässä viinissä päärypäle on Zinfandel. Lisäksi sekoitteesta löytyy Pinot Noiria ja Grenachea, jotka korostavat viinin hedelmäisyyttä ja mausteisuutta.

Luonnehdinta

Tuoksussa on mansikkaa ja persikkaa.

Melko täyteläinen maku, joka syntyy osin makeudesta, on ehtaa mansikkaa.

Hapokkuutta on jonkin verran tuomassa ryhtiä. Hyvin selvä mansikkainen aromi tuo mieleen suomalaisten viinitilojen mansikkakuohut.

Alkoholia on 11 prosenttia, joten hieman kevyempi.

Tiiviin punamarjainen ja myös makean meloninen maku on kesäinen ja saa loppumaussa hieman nostetta Zinfandelin mausteisuudesta.

Todella kesäinen fiilis jää suuhun.

Viini soveltuu seurustelun lisäksi kesäiseen noutopöytään yleisviiniksi. Myös barbeque perinteisellä tai aasialaisella tyylillä on hyvä ruokapari kunhan marinadeissa ja sooseissa on makeutta.

19 Crimes Snoop Dogg Cali Rosé (15,48€), 3.5/5 tähteä




Kuvat: Viinikartta.fi
Tuote saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit