Smetanalohi ja klassinen chardonnay Uudesta-Seelannista

Smetanalohi on maukkaimpia uunilohiruokia. Sen kanssa maistuu kevyesti kermainen chardonnay.

Giesen Chardonnay 2021 (15,79€)
Uusi-Seelanti, Hawke's Bay
Saatavuus 9.11.2023: Yli 20 Alkon myymälää ympäri Suomen

Hawke's Bayn chardonnay on laadukas, mutta huonosti tunnettu

Tausta

Uuden-Seelannin Pohjoissaarella sijaitseva Hawke's Bay on maan vanhin ja toiseksi suurin (5000 hehtaaria) viinialue. Eteläsaaren Marlborough on suurin.

Uudessa-Seelannissa ollaan niin sanotusti "alapuolella", joten pohjoisempi saari on lämpimämpi. Hawke's Bayssa on myös runsaasti aurinkoa, minkä ansiosta Syrah ja muut tummat rypälelajikkeet kypsyvät siellä riittävästi. Alueen lajikepunaviinit ja etenkin Bordeaux-sekoitukset ovatkin parhaimmillaan maailmanluokkaa.

Lue lisää: 3 x uusiseelantilainen punaviini

Chardonnay, jota itseasiassa viljellään eniten, ei ole läheskään yhtä hyvin tunnettu kuin alueen punaviinit. Viilentävien merituulten ansiosta Hawke's Bayn chardonnayta voi kuitenkin kutsua viileän ilmaston viiniksi, mikä on hyvä asia, sillä viileys säilyttää rypäleiden hapokkuuden paremmin.

Hawke's Bayn chardonnayssa onkin pirteää hapokkuutta ja teräksistä mineraalisuutta yhdessä kermaisen runsauden ja kypsän hedelmäisyyden kanssa.

Luonnehdinta

Giesen Chardonnay on klassinen tammitynnyrissä kypsynyt chardonnay. Nykytyyliin tammi on kuitenkin hillittyä, hyvin integroitunut ja makua tukevaa.

Tuoksusta ja mausta löytyy kukkaisuutta, kivellisiä hedelmiä, omenaa, greippiä, sitruksisuutta, mineraalisuutta ja tammen tuomaa kermatoffeeta.

Hedelmäinen, selkeälinjainen ja sopivasti tamminen kokonaisuus. Hinta on laatuun nähden varsin edullinen.

Viini löytyy kirjoittamishetkellä useista Alkon myymälöistä eri puolilta Suomea. Lisäksi viini on tilattavissa Alkon verkkokaupasta.

Smetanalohi

Smetanalohi on myös klassinen. Lohifilee maustetaan suolalla ja pippurilla. Filee kuorrutetaan esipaistetulla purjolla (pannulle voita ja valkosipulia), smetanalla, sitruunanmehulla ja tillillä.

Smetana kestää hyvin haudutuksen uunissa muodostaen herkullisen happaman kuorrutteen lohifileelle. Kypsytysaika 200 asteessa 20-25 minuuttia.

Tammitettu chardonnay ja uunilohi vaan toimivat yhdessä. Ei kahta sanaa.

Giesen Chardonnay 2021 (15,79€), 3.5/5 tähteä
Kuvat: Viinikartta.fi
Tuote saatu maahantuojalta

Kommentit

Suositut tekstit