Palmer Rosé Champagne - joulun ja uuden vuoden juhlasamppanja

Mitä ihmettä, solera-samppanja? Sherryn valmistuksesta tunnettu menetelmä antaa tähän samppanjaan ainutlaatuista makua.

Palmer & Co Rosé Solera Champagne Brut
32,99€ / 0.375 litraa
61,00€ / 0.75 litraa
131,00€ / 1.5 litraa
Ranska, Champagne

Superherkullinen ja monikäyttöinen samppanja juhlakauteen

Solera-menetelmä

Solera-menetelmä tunnetaan sherryn valmistuksesta. Viiniä vanhennetaan siirtämällä osa viinistä tynnyristä seuraavaan tynnyriin esimerkiksi kuuden tynnyrin sarjassa eri ikäisten viinien sekoittuessa. Ensimmäisessä tynnyrissä on nuorin viini, josta se kulkeutuu vuoden välein tynnyri kerrallaan kohti viimeistä tynnyriä, jossa on vanhin sekoite. Vain vanhinta viiniä käytetään viinin valmistukseen.

Miten tämä liittyy samppanjaan? Jotkut samppanjatuottajat ovat omaksuneet saman menetelmän, jonka versio tunnetaan Champagnessa nimellä réserve perpétuelle.

Palmer on yksi näistä tuottajista. Koska menetelmä on Champagnessa harvinainen, Palmer on halunnut tuoda menetelmän esille lisäämällä etikettiin sanan "solera".

Solera-menetelmä lisää samppanjan kompleksisuutta ja auttaa säilyttämään talon tyylin vuodesta toiseen. Menetelmä toimii erityisen hyvin pienillä tuottajilla, joilla ei ole mahdollisuuksia säilyttää eri vuosien reserve-viinejä erillisinä (non vintage -samppanja tehdään reserve-viinien sekoituksena).

Solerassa viinin kokonaismäärää saadaan pienemmäksi, varsinkin jos vaiheita ei ole montaa. Tällöin varastotilan tarve on pienempi.

Palmerilla menetelmää käytetään roseesamppanjan valmistukseen, jossa pinot noir -punaviini kypsyy kahdessa solera-vaiheessa vanhimman viinin osan ollessa 40-vuotiasta. Toisessa vaiheessa täydestä terästankista käytetään osa viininvalmistukseen, jonka jälkeen tankki täytetään tuoreella viinillä.

Punaviinin, jonka lisäys antaa samppanjalle väriä ja makua, osuus on 8 prosenttia.

Palmer & Co Rosé Solera Champagne Brut on saatavilla puolikkaana (0,375 litraa), normaalikokoisena (0,75 litraa) ja myös magnumina (1,5 litraa), jossa tunnetusti viini kehittyy parhaiten. Palmer-samppanja on kypsynyt 48 kuukautta sakkansa päällä, joten varsin kovaa laatua saa myös pienessä pullossa.

Luonnehdinta ja käyttösuositus

Tämä tyylikäs samppanja on täydellinen joulukauteen ja uuteen vuoteen. Se sopii niin aperitiiviksi kuin ruokaviiniksikin, jossa mahdollisuudet ovat laajat. Joulun juhlapöydässä roseesamppanja toimii läpi aterian.

Alko suosittaa tätä puolikasta pulloa kapeammin vain pikkusuolaisille ja tapaksille, joten maistelimme sen kanssa valkosipulikatkarapuja ja aiolia. Oli todella herkullinen ruoka-viinipari.

Ison pullon kohdalla Alko suosittelee lammastakin, mutta eiköhän puolikaskin pullo toimi samalla tavalla, jos haluat kokeilla roseesamppanjaa vaikka yrttisen lampaanpaistin kanssa. Yllättävä, mutta toimiva pari.

Tästä ryhdikään hapokkaasta samppanjasta löydät hienoa paahteisuutta, vadelmaisuutta ja solera-menetelmän tuomia kypsän hedelmäisiä ja kehittyneitä piirteitä, kuten omenankotaa. Jäännössokeri, jota on kohtuulliset 7 grammaa litrassa, pyöristää makua juuri sopivasti.

Palmer & Co Rosé Solera Champagne Brut (32,99€ / 0.375 l), 4.5/5 tähteä
Kypsät katkaravunpyrstöt voi kuumentaa pannulla kuumassa öljyssä, joka on maustettu hienonnetulla valkosipulilla, cayannella, 1 tl inkiväärimurskalla, sitruunankuorella, puolen sitruunan mehulla, suolalla ja pippurilla. Halutessasi liemevämpää, lisää loraus valkoviiniä, jolloin syntyy myös maukas liemi. Dippaa valkosipulimajoneesiin ja leipää liemeen.


Kuvat: Viinikartta.fi
Viini maahantuojan näyte

Kommentit

Suositut tekstit